Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Sárközi borsos kalács, miniskanzen és könyvbemutató

Ezen a hétvégén folytatódik a szüreti mulatságok sora Bács-Kiskun megyében, valamint megtudhatjuk többek között azt is, hogyan készül a híres gyufatészta vagy a sárközi borsos kalács.
Sárfehér Napok huszonnyolcadszor

Pénteken reggel az országos fogathajtó bajnokság díjhajtó futamával kezdődött meg a huszonnyolcadik Izsáki Sárfehér Napok, ahová három napon át színes programok sorával várják az érdeklődőket. Lesz többek között motoros találkozó, női és leány futballkupa, tűzzsonglőr bemutató, szüreti felvonulás, Mónus Béla fafaragó művész pedig motorfűrésszel farag szobrot. Koncertet ad Keresztes Ildikó, Tóth Gabi, Janicsák Veca, Balázs Klári és Korda György, Vastag Csaba, Fluor Tomi, Galambos Lajos, Terebessy Éva operaénekes és fia, a Városi Vegyeskar, a Spreading együttes, a Mad Gun, a Wellcome zenekar, a Strullendorfi Ifjúsági Fúvószenekar, ABCD és az Extázis együttes. Fellép az Appril Project, VV Alekosz, valamint a Fivérek együttes is. A Sárfehér Napok vasárnap este tűzijátékkal zárul.

Miniskanzen Baján

Elkészült a bajai Duna-parton a halászati miniskanzen. Az egykori halászok életét, eszközeit bemutató interaktív létesítmény október 1-jén 11 órakor nyílik meg. A Türr-emlékmű szomszédságában lévő miniskanzenben három nádtetős, vesszőfonatos házikó, valamint egy nagy kemence és három esőbeálló épült. A tanyákat korhű eszközökkel rendezték be, ezekben hálókat, evezőket, használati tárgyakat és számos, a halászathoz kapcsolódó eszközt mutatnak be. A miniskanzen látogatói megtanulhatnak majd halászlétésztát gyúrni, de megtudhatják többek között azt is, hogyan készül a sárközi borsos kalács. A megnyitóra népzenével, néptánccal, fotókiállítással és számos kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket. Kipróbálhatjuk a fafaragást, készíthetünk textilvirágot és akár gesztenyecsodákat is. A kemencében pedig lepény és sütemény készül majd, amit meg is kóstolhatnak a látogatók.

Böjte Csaba Kecskeméten

Az önkormányzat és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület meghívására szombaton Kecskemétre érkezik Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Előadásukat október 1-jén 14 órától hallgathatják meg az érdeklődők a városháza díszudvarán. Csaba Testvér februárban hozta nyilvánosságra azokat a gondolatokat, melyek a Kárpát-medencei országjárások során fogalmazódtak meg benne. A nemzetünket egységgé kovácsoló, a közösségeket tettre buzdító célkitűzéseit foglalta össze az országalapító királyunk nevét viselő Szent István-tervben. Ezeket az elképzeléseket gondolta tovább Hende Csaba honvédelmi miniszter, és segítségével született meg A mi ügyünk címmel a nemzetépítő eszméket összegző könyv, amit szombaton megismerhetnek a kecskemétiek is.

Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szombaton elkezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozat hat hete alatt programok százai várják az érdeklődőket országszerte. Bács-Kiskun megyében is végigjárhatjuk a múzeumokat pincétől a padlásig, lesz családi alkotónap, őszbúcsúztató, múzeumpedagógiai foglalkozás, és sok egyéb érdekesség. A november 15-ig tartó rendezvénysorozat programjai közül a www.museum.hu és a www.muzeumokmindenkinek.hu weboldalakon válogathatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hét témája: mit tenne támadás esetén?

A Hét témája rovatunkban ezúttal a szebbik nem képviselőit kérdeztük meg arról, vajon ők mit tennének egy esetleges támadás esetén. Tovább olvasom