Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Showmanként népszerűsítették a fizikát a kecskeméti főiskolások

Kecskemét - 30 fizikai bemutatóval neveztek a Kecskeméti Főiskola hallgatói a "Legyél te a showman!" felhívásra, amelyet a Tudó-sok(k) – a tudományos eredmények elismertetése és népszerűsítése a Kecskeméti Főiskolán és a Dél-Alföldi Régióban című tudománynépszerűsítő uniós projekt keretében tettek közzé.
Reménybeli showmanekkel telt meg a Kecskeméti Főiskola Tudósházának multifunkcionális nagyterme a "Legyél te a showman!" című vetélkedőn. A nevező egy- vagy kétfős csapatok maguk választották ki azt a fizikai jelenséget, amelyet közönség előtt is bemutattak saját készítésű eszközeikkel - olvasható a Kecskeméti Főiskola honlapján.

A zsűri tagjai – a GAMF Kar Természet- és Műszaki Alaptudományi Tanszékének oktatói, valamint Benyó Lászlóné, a Tudósház igazgatója – nagy érdeklődéssel szemlélték a bemutatókat, hogy kiválaszthassák azt, amelyik a legjobban megfelelt a verseny kiírásának. Az értékeléskor figyelembe vették a választott jelenség érdekességét, a kísérleti eszköz megépítésének ötletességét, a kivitelezés minőségét, a bemutatott kísérlet színvonalát, a magyarázat érthetőségét, szakmai korrektségét és az egész bemutató hatásosságát a fizika népszerűsítése érdekében.

Fotó: Kecskeméti Főiskola
Fotó: Kecskeméti Főiskola

A nevező csapatok szemmel láthatóan sok időt és energiát áldoztak a bemutatók kivitelezésére. Építettek csigás emelőt, hőlégmotort, homopolár motort, citrom galvánelemet és "borautomatát" is. Többen választották az "érdekesen" viselkedő nem newtoni folyadékok bemutatását, de felszállt a vetélkedőn egy házi készítésű hőlégballon is.

Az előadás nem minden esetben volt tökéletes, az otthon precízen "működő" kísérletek sem sikerültek mindig, a kézremegés pedig sokszor megnehezítette a bemutatót, de a zsűri értékelte az igyekezetet.

Az első díjat a – sok munkaórát és rendkívül precíz munkát igénylő – hőlégmotor kapta, amelyet Lipták Dániel és Bakki Ádám készített. A második helyezett Terjéki Péter lett, aki hangtani kísérleteit sok humorral igazi showmanként adta elő. A harmadik díjat Hajnal Balázs vihette haza a Curie-effektust bemutató kísérletével. A közönségdíjat a "borautomata" nyerte, Láng Béla és Szentgyörgyi Alajos bemutatója, amelybe vizet töltünk és 100 forint bedobása után bort kapunk. Ehhez ismerni kell a közlekedőedényekre vonatkozó törvényszerűségeket és persze nem árt előzetesen bort is tölteni az automatába.

A versenyre nevezők névsorát ide kattintva olvashatja el! >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék hírek Bács-Kiskun megyéből - december 3.

A megye közútjain az elmúlt 24 órában egy súlyos, egy könnyű sérüléssel járó, valamint 11 anyagi… Tovább olvasom