Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Soha nem volt ennyire kevés boldogító igen

Eddig csupán százhatvanhét pár foglalt időpontot idei esküvőre a kecskeméti városházán. A hírös városban 2010-ben alig haladta meg a négyszázat a házasságkötések száma, holott korábban ötszáz ifjú házasnál kevesebben még soha nem mondták ki a boldogító igent.
- Tavaly 417 párt eskettünk. 2010 előtt sosem volt ötszáz alatti házasságkötés Kecskeméten - tudtuk meg Bercsényiné Földházi Zsuzsannától, a városháza anyakönyvi és hagyatéki csoportjának vezetőjétől. - Az idei esküvői előjegyzés november 8-án nyílt meg. Eddig 167 pár jelentkezett be házasságkötésre, 2010 ugyanezen időszakában ez a szám 186 volt. Idén januárban tizenhét pár házasodott, ami jóval több a tavalyinál, akkor ugyanis csupán négy esküvő volt az év első hónapjában. Várhatóan idén sem lesz több házasságkötés, mint tavaly - tette hozzá az anyakönyvvezető.

A nyolcvanas évek végén évente körülbelül 770 esküvő volt Kecskeméten, később egyre csökkent a házasságkötések száma. A 2000-es évek elején még meghaladta az évi hatszázat, azonban 2007-ben már csupán ötszázhuszonöt pár fogadott örök hűséget egymásnak. A boldogító igenek száma pedig azóta sem volt sokkal több az évi félezernél.

Idén sem lesz több házasságkötés, mint tavaly.
Idén sem lesz több házasságkötés, mint tavaly.

Korábban még a folyosón is várakoztak

- Néhány éve még sokkal többen álltak sorban a városházán azon a napon, amikor megnyílt az esküvői időpontok előjegyzése. Olyankor a házasságkötő termemben szoktuk várni a párokat. Korábban nem csak a terem volt tele a házasulandókkal, hanem még a folyosón is várakoztak. Most bőven elfértünk - tette hozzá Zsuzsa, akitől megtudtuk, 2011 szinte bármelyik hétvégéjére tudnak még időpontot foglalni a párok.

- Eddig a legnépszerűbb délutáni időpontok keltek el. A legtöbb foglalást május 14-re és 21-re, július 23-ra és 30-ra, az augusztusi hétvégékre, valamint szeptember 17-re jegyeztük be - mondta az anyakönyvvezető.

Zsuzsa tapasztalata szerint most leginkább a 28-35 év közötti korosztály házasodik. Az örök hűséget fogadó párok között kevés a húszas évei elején járó fiatal. Elárulta, az eddig 2011-re bejegyzett házasságkötés szinte mindegyike nagy esküvő lesz, a párok többsége pedig már lefoglalta a lakodalom helyszínét, a vőfélyt és a zenekart is a nagy napra.

Luca koszorúslány lesz

Könyves Mónika és Szabó Zsolt lassan négy éve egy pár. A két fiatal egyike azoknak, akik úgy döntöttek, idén hivatalosan is összekötik az életüket. Mónika 30 éves, Zsolt pedig 31. Esküvőjük június 25-én lesz, a menyasszony születésnapja előtt egy nappal. A párnak van már egy gyermeke, a másfél éves Luca, aki két unokatestvérével együtt fontos szerepet tölt be az esküvőn. A három kislány ugyanis koszorúslány lesz. - Fontos volt mindkettőnk számára az esküvő, és a szüleink is szerették volna, hogy összeházasodjunk - tudtuk meg Mónikától. - Hamarabb, még Luca születése előtt szerettünk volna egybekelni, de családi okok miatt úgy döntöttünk, várunk az esküvővel - tette hozzá a menyasszony.
Mónika és Zsolt százharminc fős lakodalmat tervez. A szervezést októberben kezdték, melyből mindketten kiveszik a részüket.

Mónika és Zsolt , idén hivatalosan is összekötik az életüket.
Mónika és Zsolt idén hivatalosan is összekötik az életüket. Gyermekük, Luca lesz az egyik koszorúslány. 

Novemberben, ahogy megnyílt az esküvői előjegyzés, már le is foglalták az időpontot nyárra. Hét közben a menyasszony intézi az esküvővel kapcsolatos tennivalókat, hétvégente pedig a pár együtt járja a várost.

Mónika már kiválasztotta gyönyörű, elefántcsont színű ruháját, és már a kis Lucának is kinézett egy szép ünnepi ruhácskát. Családi és baráti körükben sok a kicsi gyerek, ezért korai esküvőt választottak. A polgári szertartás szabad téren, egy kecskeméti étterem hangulatos kerthelyiségében lesz, majd a Barátok templomában fogadnak egymásnak örök hűséget.

Emlékezetes igenek

Bercsényiné Zsuzsa már tíz éve esket, ezerötszáznál is több ifjú házas mondta már ki előtte az igent. Sok esküvő maradt számára emlékezetes, többek között az a pár, ahol a vőlegény holland állampolgár volt, a menyasszony pedig Erdélyből származott. - Nagyon szép esküvőjük volt. Annak ellenére, hogy sok külföldi vendég érkezett, nagyon ügyesen megszerveztek mindent. Arra a házasságkötésre is szívesen emlékszem, amikor egy középkorú pár mondta ki újra az igent, és a tanúik a gyermekeik voltak. Nagyon megható volt, annak ellenére, hogy csupán öten voltunk. Egyszer pedig egy idős párt eskettem, akik a Margaréta Otthonban laktak. Az úr már túl volt a nyolcvanon, de a hölgy is a hetvenes évei végén járt. Nagyon megható volt látni azt, milyen erős érzelmi kötelék volt közöttük - mesélte a delmagyar.hu-nak Zsuzsa.

Olvasóink írták

 • 7. Loki 2011. február 07. 12:56
  „6. kell a papír. ha nem fontos, akkor semmiből sem tart. Hülye kifogása a félrelépők számára.”
 • 6. sajtkukac 2011. február 07. 11:27
  „Csodálkoznak, amikor évekig tart egy válóper, mert a 30 napos határidők azokra vonatkoznak csak, akik csatolni akarnak valamit, a bíróságokra nem? Az anyagi részéről nem szólva. Drága dolog megszületni, drága dolog élni és drága dolog meghalni is. Ahhoz meg, hogy két ember összetartozzon egy életen keresztül, nem kell az a papír.”
 • 5. kecskeméti2 2011. február 07. 11:22
  „Ebben az országban jelenleg majdhogynem bűn gyereket szülni, de nagyon becsülöm akik mégis vállalják. De hogy mi lesz itt 30-40 év múlva, abba jobb bele sem gondolni. Nem csoda hogy kevesebb a házasság is.”
 • 4. vári 2011. február 07. 11:18
  „niagara

  Miféle karrier?! Egyre több ember kerül a tönk szélére. Hova szüljenek?”
 • 3. Lutetia 2011. február 07. 09:51
  „Szerintem az élettársi kapcsolat nem árt a lelki egészségnek.”
 • 2. papsajt 2011. február 07. 08:55
  „Volner: 2050-re elöregedik és elcigányosodik a társadalom

  A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint Orbán Viktor szerdai, nyugdíjjal kapcsolatos kijelentéseivel "nyíltan beismerte, hogy a közelgő demográfiai katasztrófát" nem tudja megállítani, erre csak egy "valódi radikális párt képes." Volner János erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.
  Az ellenzéki politikus közölte: előrejelzések alapján 2050-re csak 8,9 millió lesz Magyarország népessége, ráadásul a társadalom elöregedik és elcigányosodik. Éppen ezért Volner szerint az a kormányzati becslés szinte teljesíthetetlen, hogy 2050-re 4 millió foglalkoztatott lesz Magyarországon.
  A Jobbik továbbra is fenntartja javaslatát, miszerint a "kormánynak minden eszközzel vissza kell fognia a cigányság szaporulatát," vissza kell venni az alanyi jogú juttatásokat, a jelenlegi szociális rendszert meg kell szüntetni, és segély helyett országos közmunka-programot kell hirdetni.
  (MTI)”
 • 1. niagara 2011. február 07. 08:54
  „Elhülyítették az embereket. Miért is tudnák, hogy a lelki egészség fontosabb a pénznél és a karriernél, ha folyamatosan mást hallanak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkavállalás Angliában: ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon!

Megnéztük, hogyan boldogulnak kecskeméti fiatalok az Egyesült Királyságban. Tovább olvasom