Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Sok a 16 éven aluli a kecskeméti bulikon

Kecskemét - Az elmúlt években egyre több 18 év alatti fiatal tűnik fel a kecskeméti éjszakában. Ellátogattunk néhány belvárosi vendéglátóhelyre, hogy megnézzük, milyen körülmények között szórakoznak a fiatalok.
A szórakozóhelyek többségébe 18 év alattiakat nem engednek be. Azonban egyre több fiatal járja az éjszakát, így a klubtulajdonosoknak egy áthidaló megoldást találtak arra, hogy megtöltsék a helyiségeiket. A még nem felnőtt korú, de már a 16. életévét betöltött személyeket egy megkülönböztető karszalaggal szinte mindenütt beengedik. Ám nem ritka az sem, hogy a bulikban 13-15 éves tomboló részeg fiatalokat látunk. Mégis hogy lehet ez? És vajon az ilyen fiatalok hogyan szereznek alkoholt és miképpen jutnak be a partikba? Ennek járt utána a delmagyar.hu stábja.

"Ha egyik sörözőben nem adnak alkoholt, megyünk a másikba."

A belvárosban több szórakoztató egységet is meglátogattunk. A kocsmákban és a bulikban nagyon sok fiatallal találkoztunk és faggatóztunk arról, hogyan töltik a hétvégéjüket. Az egyik helyen éppen alapozott egy társaság, akik szívesen válaszoltak a kérdésünkre, bár teljes nevüket nem árulták el, mert többen még a 16. életévüket sem töltötték be. - Tisztában vagyunk azzal, melyek azok a helyek a városban ahol kiszolgálnak minket és nem kérik el a személyigazolványunkat. Több kocsmába is szoktunk járni, ahol a bártulajdonosok vagy a pultosok még soha nem kérték el semmilyen iratunkat. Fizető vendégek vagyunk, ezért úgy vannak vele, hogy nekik nem számít a korunk, ha a szülők elengedtek minket, akkor nem ő felelősségük, hogy kiszolgálnak-e vagy sem. Ráadásul tisztában vannak azzal, ha náluk nem tudunk alkoholt fogyasztani, akkor keresünk egy olyan sörözőt, ahol ki fognak minket szolgálni - magyarázza Gábor.

A vendéglősök inkább beengedik a fiatalkorúakat is a bevétel reményében.
A vendéglősök inkább beengedik a fiatalkorúakat is a bevétel reményében.

Egy másik krimóban a fiatal pultostól azt kérdeztük, hogy ő elszokta-e kérni valakinek az iratait, ha látja rajta azt, hogy valószínűleg nem töltötte be még a felnőtt kort. - Amikor tömegesen érkeznek be hozzánk az emberek és 10-15-en állnak sorba sörért és italért, nincs idő erre, soha nem jutnánk a sor végére. Így is többször hőzöngtek már, mert csak ketten tudunk kiszolgálni egyszerre a pult nagysága miatt, ráadásul a legtöbben sört isznak és a csapolással is rengeteg idő elmegy. Meg úgy gondolom a mai fiatalokról már nem is lehet megmondani igazán, hogy pontosan hány évesek - fejtette ki Cseh Imre.

Csak 18 éven felülieknek!

A kiskörúton üzemelő egyik sörözőzőnek már az ajtaján is világosan fel van tüntetve, hogy a helyiségben csak 18 éven felüliek tartózkodhatnak. Akik ezt az életkort nem töltötték be, azok még üdítőt sem fogyaszthatnak az italozóban. A kocsmát többször megbüntették, ezért vezették be a szigorú előírásokat, amelyeket meg is próbálnak betartatni. Ha valakiről egy pillanatig is azt feltételezik, hogy nincs 18 éves, akkor elkérik az iratait, ha nem igazolja magát, akkor távoznia kell egy másik helyre.

A fiatalok Mekkájaként is emlegetett egyik közkedvelt szórakozóhelyen néhány héttel ezelőtt egy kis balhé alakult ki. - A szigorúbb ellenőrzések miatt már a bejáraton sem jutott be jó néhány fiatal, mert a 16. életévüket sem töltötték még be - fejtette ki a szintén fiatalkorú Fruzsina. Elmondta, hogy az éjszaka folyamán a rendőrséget is ki kellett értesíteni. - A megkülönböztető karszalagosok - 16 és 18 év közöttiek – közül többen részegen fetrengve buliztak és egész éjszaka italoztak. Többször a túlzott alkohol befolyásoltság miatt alakultak ki a nézeteltérések és néha úgy gondoltam, hogy inkább haza kellene mennem, mert így semmi értelme a bulinak. Szerintem ezekben a dolgokban nem a klubtulajdonos meg a pultos a felelős, hogy kiszolgálják a fiatalabb réteget, hanem inkább a szülők. Egyre inkább azt látom ezen a korosztályon, hogy semmi más szórakozásuk nincs csak a folyamatos ivászat, drogozás és a bulizás. Igaz engem is elengednek bulizni, de a szülők megszabják mindig mikor jönnek értem. Ha az én édesanyám meglátna olyan állapotban, mint amilyenben voltak néhányan azon a bizonyos bulin, akkor biztosan nem engedne fél évig sehová sem - tette hozzá még a fiatal hölgy.

Sör, cigi, tömény, töménytelen mennyiségben a szórakozóhelyek pultjain.
Sör, cigi, tömény, töménytelen mennyiségben a szórakozóhelyek pultjain.

Az utolsó helyszínünkön egy olyan tinédzsert próbáltunk keresni, aki még nem töltötte be a 16. életévét. Kíváncsiak voltunk arra, miként tud bejutni és alkoholt fogyasztani egy szórakozóhelyen. Nem is kellett sokáig keresgélnünk egy felszabadultan bulizó hölgyet szólítottunk meg és hívtunk ki a pulthoz egy pár szó erejéig.

Kölcsön személyivel lógnak be a buliba

- A mai partiba is úgy jutottam be, ahogy általában szoktam, egy kölcsön személyivel. Sok idősebb barátnőm van, akik nem járnak szórakozni a hétvégenként, ilyenkor elkérem tőlük az irataikat egy estére, és ha véletlen kérnék tőlem, akkor fel tudnám ezt mutatni. Igaz nem sokszor kellett még használnom, de még nem volt ebből problémám, mert a képet nem szokták nézni a biztonsági őrök, csak a születési dátumot. Az italfogyasztás az néha szokott gondot okozni, de eddig mindig megoldottam valahogy. Ha nem akarnak kiszolgálni, akkor szoktam szólni egy idősebb ismerősömnek, hogy kérje ki a piámat. Igaz akadt olyan eset is, amikor csak az osztálytársaimmal buliztam és nem szolgált ki a pultos, akkor pedig szépen mosolyogtam egy idegen pasira, akin láttam, hogy elmúlt 18 és kikéretettem vele a tequilámat. – mondta el a nemrég a 14. életévét betöltő Kerekes Barbara.

Olvasóink írták

 • 11. forgamon 2011. február 14. 15:27
  „jaj lehagytam: nekem ez ami nem tetszik! a megoldás első lépése az lenne, hogy a 18 év alatti személyeket megprobálni kiszűrni a bulihelyekről és a kocsmákból.... meg ha már valaki gyereket csinál legyen már egy csöpp esze is és probáljon meg vigyázni és óvni a gyeremekét és ne hagyja hogy ilyen szintre jusson... meg ne tömjék egy estéére a 14-15 éves gyereket több 10ezer forinttal mert pénz nélkül nem fog inni a gyerök...”
 • 10. forgamon 2011. február 14. 15:24
  „persze hogy el ebben teljesen igazad van :) és 18 év feletti is vannak bolondok, én cska azt mondom hogy sajnos tömegesen vannak a szórakozóhelyeken az ilyen fiatalok és bemegyek a wcre azt kell lássam hogy a 14-15 éves gyerekek hogy öntik a speedet a piájukba, meg hogy kapkodják ki az extasyt egymás markából... a szülő ezt otthon nem veszi észre?! hát nem is akarom megtudni vajon ezek milyen szülők lesznek...”
 • 9. Cinea 2011. február 14. 14:07
  „Kedves 8. forgamon
  Szerinted mi lenne a megoldás?
  Lehet, hogy a szülőkön kéne kezdeni a nevelést, nem a gyereken... De hát azok már "nagyok" elmúltak 18.
  És ezek a fiatalok majd vajon milyen szülők lesznek?

  Meg ugye itt van a hírekben ez a 18 ÉVES férfi, akinek már 1,5 ÉVES GYEREKE VAN, akit félig agyonvert. Mostmár mehetne 10 után is szórakozóhelyre :)
  Akkor miről is vitatkoznak itten? Kicsit elkéstek a fiatalok nevelésével”
 • 8. forgamon 2011. február 14. 13:34
  „Sajnos nagyon felháborító ami ma a bulikban folyik... én is többször tapasztalatam hogy 14-15 éves lányok milyen szánalmasan viselkednek... felöltüznek olyan ruhába hogy mindenük kivan, mosolyognak fűre-fára aztán csodálkoznak ha jol megerőszakolják őket... nem is értem mit keresnek 16 év alattiak az éjszakába...

  Cinea ha egy-két ember lenne azt mondanám oké, de tömegesen vannak a fiatalkorúak a bulikba, ennyi hülye szülő nincs, ráadásul a bepiált bedrogozott gyerekekért többször a szülő jön, hogy hazavigye...”
 • 7. Naca 2011. február 14. 13:19
  „Egyértelmű a szülő felelőssége, amiért egy kiskorút elenged az éjszakába. Ráadásul nem tudom elhinni, hogy nem veszi rajta észre, hogy ivott. De ha egy 14 éves taknyos meg tudja magának engedni a drága italt, ott biztos nem munkanélküli szülőkről van szó. Bár azon is el lehet gondolkozni, amit a kis hölgy mondott, hogy egy idegen férfira mosolyogva érte el a piálás élvezetét. Lehet, hogy nem sok idő múlva már másért mosolyog idegen férfiakra!”
 • 6. Loki 2011. február 14. 13:12
  „ez most probléma?
  egy 16éven aluli is iszik, dohányzik, hétvégén úgy be van katizva hogy nem tudja mit csinál:D
  addig tegyék amig fiatalok.”
 • 5. zoltanszabo 2011. február 14. 12:10
  „Remélem ezt a cikket a Kerekes B- szülei is olvassák !!
  Nagyon szomorúnak tartom ,hogy egy tizen éves gyerek csak akkor érzi magát jól--ha bedrogozva--bepiálva fetreng a földön !!
  És még a kormány ezeknek adna szavazati jogot !!!???? FELHÁBORÍTÓ !!!!!”
 • 4. Cinea 2011. február 14. 09:35
  „Ezt a Kerekes Barbara féle gondolkodást nem lehet törvénnyel szabályozni! És azt sem hiszem, hogy a szülei erre nevelték volna, jóváhagynák, ha tudnák. A szülőket is ki lehet játszani, éppúgy mint a biztonsági őröket.
  És ez a legjobb családban is előfordul...”
 • 3. olegunnar 2011. február 14. 08:14
  „Ha ezek a gyerekek nem mennének,akkor az ilyen helyeknek nem is lenne bevétele.Én és a hasonló korú (32) emberkék már megfontoltan iszogatnak,nem döntik össze-vissza magukba az alkoholt.”
 • 2. tótkomlósi 2011. február 14. 08:07
  „Hány szórakozóhelyet zártak be ezért?

  Kérdezem!”
 • 1. maci52 2011. február 14. 07:34
  „Város széli kocsmákban ,a Szalámi gyár után,úgy verik a játékgépet............”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajok zsákmánya lett a kerítés

Bócsa - Ismeretlen tettesek negyven méteren leszerelték, majd ellopták egy bócsai cég telephelyének… Tovább olvasom