Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Sok gondot okoz a csapadék a földeken

Kecskemét - Nehezen és nagy veszteségekkel halad a betakarítás, a talajelőkészítés és a vetés az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű eső miatt Bács-Kiskun megyében – közölte Farkas Zoltán, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) földművelésügyi igazgatója.
Az idén eddig összesen 743 milliméter csapadék hullott a megyében, és ez már szeptemberben jelentősen meghaladta a térség sokéves átlagának számító 560-630 millimétert. Farkas Zoltán szerint problémát jelent az eső egyenlőtlen eloszlása is, valamint a szokottnál számottevően kevesebb napsütéses óra és az alacsonyabb napi középhőmérséklet. Hozzátette: míg 2009 szeptemberében összesen 11 milliméter esőt mértek a megyében, addig most ugyanebben a hónapban átlagosan 140, sőt helyenként - például Kiskunfélegyháza térségében - 200 milliméter csapadékot regisztráltak.
Jó néhány helyen jelenleg is járhatatlanok a szántóterületekhez vezető földutak, máshol pedig a parcellákra nem tudnak a munkagépek rámenni. Az aratással, az őszi talajelőkészítő munkákkal és a vetéssel is kínlódnak a gazdák – fogalmazott az igazgató.

Az elmaradást ma már megyei átlagban 14-20 nap körülire becsülik. A kukorica aratásához még éppen csak hozzákezdtek, a napraforgónak pedig alig több mint harmadát takarították be. Holott ez utóbbiból tavaly szeptember közepére már a magtárakban állt az egész termés. Ráadásul a napraforgó hozama sem jelent kárpótlást a nehézségekért, hiszen a becsült hektáronkénti 2,3 tonnával szemben két tonna körüli a valós termésátlag. Ugyanakkor nagy különbségek vannak területenként, hiszen 1,3 és 2,6 tonnás hozamok egyaránt előfordulnak Bács-Kiskun megye különböző részein. Ám még a kedvezőbb adatok sem közelítik meg a mai hibridektől elvárható 2,8-3 tonna termést hektáronként.

Nincsenek jobb helyzetben a burgonya és vöröshagyma termesztésével foglalkozók sem. Igaz, ezeknél a növénykultúráknál a betakarítás lassan befejeződik, ám a termés magas víztartalma miatt a gazdáknak komoly tárolási veszteségekre kell felkészülniük – fűzte hozzá az igazgató.
A vetésről és a kilátásokról elmondta: a falugazdászoktól származó legfrissebb információk alapján az őszi káposztarepce-mag 68 százaléka került a a földbe. A tervezett vetésterület itt összesen 20 ezer hektár. A kalászosoknak azonban mindössze bő ötödét sikerült eddig elvetni. Őszi árpát várhatóan mintegy 25 ezer, őszi búzát 70-72 ezer, rozsot 9-10 ezer, míg triticalét 25-30 ezer hektáron termesztenek majd. A tervek alapján az ideivel összehasonlítva 2011-ben 5-6 százalékkal kisebb lesz a kenyérgabona vetésterülete Bács-Kiskun megyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba utaznak a férfi kosarasok

Vasárnaptól a soproni Krasznai Kupa férfi kosárlabda felkészülési tornán szerepel majd a Kecskeméti… Tovább olvasom