Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Sokáig kell keresni a jó albérletet

Kecskemét – Albérlet vagy kollégium? Melyikkel jár jobban a főiskolás? Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, Kecskeméten mennyi az annyi, ha valaki albérletben éli diákévei mindennapjait.
– Két éve vagyok albérletben. Nagyon szeretem, mert teljesen a magam ura lehetek. Senkivel sem kell osztoznom a szobámon, ezért nagyobb az életterem is: ha úgy tartja kedvem, ehetek a tévé vagy a számítógép előtt, nem kötnek szabályok – magyarázza Tóth István, a Kecskeméti Főiskola hallgatója, aki két évig a Homokbányai Kollégiumban is lakott. A kecskeméti kollégiumokról szóló anyagunkat itt olvashatja.

Kecskeméten bizony a pénztárcája mélyére kell nyúlnia annak, aki albérletbe költözik, hiszen a Mercedes miatt nemrég jócskán felkúsztak a bérleti díjak. – Nehezen találtunk olyan lakást, amely a sulihoz és a városközponthoz is közel helyezkedik el, jó állapotban van, és mindemellett megfizethető is – meséli István. A fiatal fiú a barátaival bérel lakást, fejenként 30 ezer forintot plusz rezsiköltséget fizetnek.

A hel itt sem nagyobb, mint a koleszban, viszont nem kell másokkal a szobán oasztozni.
A hely itt sem nagyobb, mint a koleszban, viszont nem kell másokkal a szobán oasztozni.

A fiúk példáját követve, mi is fellapoztunk néhány apróhirdetéssel teli újságot. Attól függően, hogy melyik városrészben néztünk lakást, nagyon eltérnek az árak: míg a Széchenyivárosban már 20 ezer forint plusz rezsiért találtunk kiadó, bútorozott szobát, addig a belvárosban ugyanezért 40-50 ezer forint között kell fizetni egy diáknak. – Nem mindig volt ilyen jó a sorsunk! Az előző helyen egy szobában hárman nyomorogtunk, és ott is elkértek fejenként 30-at – mondja István.

A srácok igyekeznek rendet tartani, de a saját birodalomban néha eluralkodik a káosz.
A srácok igyekeznek rendet tartani, de a saját birodalomban néha eluralkodik a káosz.

A rossz főbérlő olyan, mint a kiállhatatlan anyós

Nemcsak megfelelő lakást nehéz találni, de sokszor a főbérlőkkel is nehéz zöldágra vergődni. A hirdetéseket böngészve gyakran akadt meg a szemünk olyan felhíváson, amelyben leszögezték, csak lányok jelentkezését várják. A főbérlők azzal indokolták kikötésüket, hogy a fiúk sokszor nem vigyáznak kellőképpen a lakásra, a bútorokra. – A kauciót pont azokra az eshetőségekre találták ki, ha kár érné a tulajdonost. A beköltözéskor mi is egyhavi albérleti díjnak megfelelő összeget adtunk a főbérlőnek, de vigyázunk a környezetünkre, hiszen ez a lakás az otthonunk, nem az a szándékunk, hogy bármit tönkre tegyünk, vagy elrontsunk.

Ahogy István is fogalmaz, a srácoknak nem volt mindig ilyen jó a sorsa: - Az előző főbérlőnk folyton a nyakunkra járt, előbb jött a pénzért, beleszólt mindenbe, olyan volt, mint egy kiállhatatlan anyós.

Olvasóink írták

  • 2. HueyWalker 2011. október 20. 14:50
    „http://otthontv.hu/szakertok/ingatlan/2011-08-15/mit-kell-megnezni-egy-alberleten”
  • 1. 620829 2011. október 12. 07:39
    „Remélhetőleg a sok visszaélést látva a kiadás legalizálódni fog !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adóemelés lényege: fogyasszunk minőségi piákat!

A sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszes italok esetében csak 5 százalék lesz az adóemelés. Tovább olvasom