Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Sorozatgyilkos mérgezi a kutyákat Mélykúton

Mélykút egyik városrészében valaki hónapok óta mérgezi a környék kutyáit. Eddig több mint egy tucat kutya pusztult már el.
A titokzatos mérgező tavaly karácsonykor aktivizálta magát – közölte Márta Gabriella, a Kiskunhalasi Állatvédelmi Őrszolgálat elnöke a halasmeduia.hu-nak. Az ismeretlen elkövető kegyetlen módon, mérgezett élelmet szór a kutyák elé, amelytől az állatok jó egy nap szenvedés követően múlnak ki.

Tavaly novemberben és decemberben érkeztek az első jelzések a lakosság részéről a helyi állatorvoshoz és a mezőőrökhöz, hogy a kutyájuk váratlanul rosszul lett, illetve több esetben el is pusztult, ezért az emberek mérgezésre gyanakodtak – mondta el a Halasi Állatvédőrség vezetője. A karácsonyi ünnepekhez közeledve egyre több bejelentés érkezett, és ekkorra már több utcában is találtak mérgezés-gyanús eseteket, a helyi és vidéki állatorvosok több kutyát is elláttak és megerősítették a mérgezés gyanúját.

Köves Gyuláné Mélykúton, a Mátyás király utcában lakik, január 4-én, este fél tíz körül ért haza, feltűnt neki, hogy kutyája nem várta a kapuban és nem ugatott, ahogy szokott. – Éjfél körül került elő a kutya az udvarból a ház bejárati ajtaját kaparta, kóválygott, remegett és hányt, a szívverése nagyon heves volt – mesélte el a borzalmakat a németjuhász gazdája. Az asszony elmondása szerint a kutya sokat nyálazott, vízzel itatták, zihált és szörcsögött. A helyi állatorvoshoz vitték, ahol megkapta az első ellátást, ott azonban kiderült, hogy ő már a második németjuhász volt, akit mérgezés tüneteivel vittek be. A kutyát később tovább szállították egy állatkórházba, ahol ellenszert és infúziót kapott, 8 és fél órán át szenvedett, végül feladta az életért való küzdelmet, a gazdája karjaiban pusztult el.

A Jókai utcában hasonlóképpen járt egy másik gazda is, szintén mérgezés tüneteivel kellett ezen a napon állatorvoshoz vinnie a kutyáját. Egy nappal később ugyancsak a Mátyás király utcában egy szikvíz üzem udvarán találtak elpusztulva egy németjuhász kutyát. Mérgezéses tünetekkel szállítottak az állatorvoshoz másik nyolc kutyakölyköt is, közülük három elpusztult.

Az esetek többségében németjuhász, vagy más nagytestű kutyák estek áldozatul, a városnak egy jól körül határolható részén. Csak karácsony és újév között 6 németjuhász kutya pusztult el. Összesen 15 esetről tudnak a halasi állatvédőrök, de ez a szám tovább bővülhet, hiszen eddig nem minden elpusztult kutya tulajdonosa jelentkezett. A tulajdonosok elmondása szerint az ebek nem kóboroltak el, nem hagyták el az udvart, vagy a részükre bekerített területet, ezért is vált felettébb gyanússá a kutyamérgezések száma.

Három esetben elvégezték a szükséges boncolást az elpusztult állatok tetemein, és mindhárom esetben beigazolódott a mérgezés gyanúja. A laborvizsgálatok szerint egy már évek óta betiltott Thimet nevű talajfertőtlenítő szerrel mérgezték meg a kutyákat. Az ügyben a rendőrség állatkínzás gyanúja miatt indított eljárást – tájékoztatott Farkasné Wodring Zsuzsanna, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság szóvivője. A helybéliek attól tartanak, hogy az udvarokba bedobált mérgezett eledelből a kutyák mellett a kisgyerekek is ehetnek, ezért arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan figyeljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukta: 50 tonnányi arzént próbáltak illegálisan átszállítani az országon

Tíz nap alatt tíz kamiont kaptak el és több mint 88 millió forint bírságot szabtak ki a… Tovább olvasom