Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Sósav hozzáadásával kotyvasztották az alkoholt

Kecskemét - Négy év börtönre ítélt a megyei bíróság hétfőn egy kecskeméti férfit, aki a vád szerint társaival Horvátországban vásárolt 26 ezer liter vízkőoldót, majd ebből nyert ki – sósav hozzáadásával – etil-alkoholt.
A vámosok még 2007 márciusában tartottak éjszakai ellenőrzést egy raktárak bérbeadásával és pálinkafőzéssel foglalkozó kecskeméti Zrt. Vértes utcai telephelyén. Alaposan meglephették a vádlottakat, akik éppen a Horvátországból kamionon behozott, 26 ezer liternyi vízkőoldó sósavval történő semlegesítésén és a pincében lévő nagy tartályokba való szivattyúzásán fáradoztak.

A nyomozás feltárta: egy horvát férfi az általa gyártott vízkőoldó-koncentrátumot felajánlotta megvásárlásra egy magyar ismerősének. Egy mintát is adott neki, elmagyarázva, hogyan lehet a lúgos, kékes folyadékból etil-alkoholt készíteni, és milyen lesz annak a minősége.

A minta a perben szintén vádlottként szerepelő közvetítőkön keresztül eljutott a kecskeméti férfihoz, T-N. Sándorhoz, aki üzletet látott a dologban, és társaival megegyeztek, hogy nagy tételben rendelnek a Horvátországban előállított termékből.

A vádlottak megbeszélték a beszállítás technikai részleteit illetve azt is, hogy a haszonból ki mekkora hányadban részesedik. Mivel a vételhez nem volt elegendő pénzük, bevontak egy „szponzort" is, aki kifizette az alapanyag árát a horvát férfinak, de cserébe természetesen ő is jutalékot kért.

Ezt követően pár napon belül, 2007. március elsején az esti órákban meg is érkezett Kecskemétre a tehergépkocsi, rakterében 26 darab ezerliteres tartállyal. Az elsőrendű vádlott a szállítmány elé ment, majd ezután együtt hajtottak a Vértes utcai telephelyre, ahol T.-N. Sándor cége alkalmazottjaként a raktárak bérbeadásával kapcsolatos ügyintézést végezte.

Itt egy-egy üveg sósavat öntöttek a tartályokba a lúgos vízkőoldó közömbösítése végett, majd nekiláttak a kinyert etil-alkohol leszivattyúzásához, mikor a vámosok tettenérték őket. Az alagsorban az ellenőrzés során a járőrök még további 14 darab ezerliteres tartályban találtak szeszes italt.

A megyei bíróság Surányiné dr. Pólik Edina vezett büntetőtanácsa megállapította: a vádlottak hatósági engedély nélkül jövedéki terméket állítottak elő, mellyel az adóbevételt közel 60 millió forinttal csökkentették, és az általuk gyártott, értékesíteni kívánt etil-alkohol értéke 107 millió forint.

A vádlottak közül az elsőrendű mindvégig tagadta bűnösségét; azt vallotta, hogy se a szállítóról, se az áruról nem tudott, ő csak kinyitotta a bérelt raktárat. A másodrendű vádlott viszont önmagára és társaira nézve is teljes körű, részletes beismerő vallomást tett, a bíróság ezt bizonyítékként fel is használta az ítélkezésnél.

A többiek részben beismerték a bűncselekményt, részben tagadták. T-N. Sándort a megyei bíróság végül 4 év börtönre ítélte az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő jövedékkel visszaélés illetve jövedéki orgazdaság miatt. Társai közül hárman kaptak még 2-3 év letöltendő börtönt, a többiek felfüggesztettel megúszták.

Olvasóink írták

 • 17. cselac 2010. szeptember 21. 19:31
  „tótkomlósi: hát, nem pálinkafőzéshez :). Ne keverjük a szezont a fazonnal, amiről beszélsz, az a háztartásonként 50 liter, ami kereskedelembe nem hozható, itt meg alsó hangon 26.000 liter etil-alkoholról van szó. Értem én, hogy jó lenne mindenbe belevinni a politikát, de ebbe a kérdésbe röhejes, itt azért nem jön be a fölösleges hangulatkeltés.”
 • 16. tótkomlósi 2010. szeptember 21. 18:50
  „8. cselac 2010.09.21. 15:17
  szerinted mi a fenének kellett nekik az alkohol olcsón?”
 • 15. sevenof9 2010. szeptember 21. 18:06
  „az lehet te,de en csakis a sajat allataimat zabalom meg egy nagyjabol helyi farmer disznajat,abban elvileg nincs semmi E ize.”
 • 14. KolompárRómeó 2010. szeptember 21. 17:52
  „A legnagyobb vegyi konyha az élelmiszeripar, nem pedig a Napóleon ízű teremékek gyártója. Felvágott címen az itt írók (én magam is) jó sok szutykot, E234-et, ízfokozót tol magába. Na az a kotyvasztás :)”
 • 13. sevenof9 2010. szeptember 21. 16:47
  „megint pontositsunk. amiben cukor van, lehet az fu fa virag, az onnan visszanyerheto megfelelo enzimekkel es utana megfelelo enzimekkel alkoholla alakithato. csakis egy kis biokemiai tudas,ido es homerseklet kell hozza.

  erre mondta Fabry,hogy a ruszkik meg a kalasnyikov tusajat is leparoljak (es leittak a muzeumi preparatumokrol a formaldehides-alkoholos tartositoszert amikor a magyar nep hurrakialtasainak toveben bejottek zabralni a dragak)”
 • 12. varadipal 2010. szeptember 21. 15:48
  „Ezek a nagyokos vegyészek hátha még azt is tudnák, hogy gyümölcsből, erjedés után is lehet pálinkát főzni.”
 • 11. jozko 2010. szeptember 21. 15:46
  „1. reklám:

  Vízkőoldót vegyenek! Alkohol alapanyag-olcsó és jó, hogy lehet kapni!

  2. relkám:

  Sósavat vegyenek! Alkohol előállításhoz nélkülözhetetlen!

  3. reklám:

  Alkoholt vegyenek!
  Fagyálló, oldja a vízkövet , epekövet, vesekövet, májat...agysejteket...sterilizál..öl, butít és nyomorba dönt!
  Tíz pancsolóból 10 ezt ajánlja!”
 • 10. sevenof9 2010. szeptember 21. 15:30
  „pontositsunk.
  0-7 savas
  7 semleges
  7-14 lugos

  az emberi bor (5.5) enyhen savas.

  lassan eljutunk oda,hogy otthon fognak a zemberek a panyelban etilent hidrolizalni.
  csodalom,hogy a methamphetamine meg nem utotte fel a fejet,vagy a codein deacilezese. mi jon meg?”
 • 9. Zs 2010. szeptember 21. 15:29
  „hááát, ja

  alapvető kémiai ismeretek nélkül is lehet büfészakot végezni és írni baromságokat...”
 • 8. cselac 2010. szeptember 21. 15:17
  „Ti aztán jól beszoptátok :D 0-5 PH-ig savas valami, utána semleges, vagy lúgos, ezt minden általános iskolás tudja, meg PH 5.5 :D. Ebben a tartományban alkalmas bármiféle tisztítószer maró hatást kifejteni, tehát ekkor alkalmas vízkőoldásra. Utána kéne még egyszer menni, mert valakit nagyon megszívattak :).

  Te, tótkomlósi, hogy jön ide a pálinkafőzés?”
 • 7. szatyi 2010. szeptember 21. 14:35
  „Valaki hülyeséget akar elhitetni.
  Lúgos vízkőoldó nincs, csak savas! Sokkal valószínűbb, hogy az a "lúgos-kékes folyadék" fagyálló volt, aminek szokott lenni alkoholtartalma.Én -a cikkíró helyében- visszamennék a "hírforráshoz" és kikérném magamnak a hülyítést!”
 • 6. falusijóska 2010. szeptember 21. 14:29
  „Még egy két ilyen vegyész trükk és fehér csokoládét állítanak elő a sz@rból.”
 • 5. sevenof9 2010. szeptember 21. 14:19
  „haho! a vizkooldo az sosav. Ez igy ahogy van bullshit.”
 • 4. jq 2010. szeptember 21. 14:18
  „Ha otthon főzök, akkor végképp nem veszek ilyen pancsolt szart. A rendes pálinkának és a kotyvasztott szeszesitalnak eddig se ugyanaz volt a törzsközönsége”
 • 3. tótkomlósi 2010. szeptember 21. 13:19
  „26-tól otthon is lehet pálinkát főzni!
  Hajrá, igyátok a sósavat meg ki tudja még mit nem!”
 • 2. wargaborka 2010. szeptember 21. 13:01
  „az ilyennek életfogytiglant!! ártatlan embereket mérgeznek le az ilyen elmebetegek.. hihetetlen.. lassan azt se lehet elhinni ami rá van írva az üvegre..”
 • 1. jozko 2010. szeptember 21. 12:57
  „Nem az iskolának, az életnek tanult. például kémiát, számtant....
  Diplomás vegyészek eseleg munka nélkül, vagy éhbérért?? dolgoznak a hasonló "magánlaborokban", ilyen-olyan végterméket előállítva....
  Gyerekek!
  Mindig az a tanulás! Innátok inkább, előbb meglátszik!
  És ki jár jobban?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták az ügyvédi irodában fosztogató betörőt

Őrizetbe vették a rendőrök azt a férfit, aki még márciusban tört be egy kecskeméti ügyvédi irodába, és onnan több, mint egymillió forint értékben vitt el értékeket. Tovább olvasom