Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Strandhelyzet: a pezsgőfürdőkkel van a legtöbb gond

Az eddig ellenőrzött medencés fürdőhelyek 75 százaléka felelt meg a közegészségügyi előírásoknak. Ám a strandok 11 százalékánál több kifogásolni valót találtak a felügyelők - közölte az ÁNTSZ hétfőn.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal elkészítette szezon eleji összesítését a medencés fürdőhelyekről. A május végéig beérkezett adatok szerint a strandok döntő többsége szabályosan működött. Visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de kémiai biztonsági és vegyszertárolási hiányosságokra, valamint az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült. Továbbá komoly hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök a pezsgőmedencék üzemeltetésénél. Előfordul, hogy hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik, írta az ÁNTSZ. Arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt fürdőt kellett bezáratni.

A hatósági ellenőrzésekről jegyzőkönyvet készítenek, amelyben a kifogásokat is rögzítik. Ezen felül az üzemeltetőt felszólítják a hiányosságok pótlására, melyet határidőre általában megtesznek. Ugyanakkor amennyiben szükséges, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, illetve a kistérségi intézetek utóellenőrzést végezne.

Az OTH összesítése alapján a korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, összesen 548 medencés közfürdő üzemel ebben az évben. Ebből 321 fürdő csak szezonális jelleggel működik. A fürdők felét már az idény előtt ellenőrizték, a június második felében nyitó egységeknél zajlanak a vizsgálatok. Bár a fürdők száma kevesebb, az előző évekhez képest több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél a hatóságok azt is vizsgálják, megoldott-e a medencék megvilágítása, illetve külön figyelnek a folyamatos uszodamesteri felügyeletre. Az eddigi tapasztalatok alapján a szabadtéri medencéknél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat - gépészeti berendezések felülvizsgálata, szükséges festési, mázolási munkák - általában elvégezték. Az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő, írta az ÁNTSZ.

Baján a magas vízállás miatt nincs homokos part a Sugón, még kevéssé vannak zátonyok a Dunán. A legfrissebb előrejelzés szerint holnap (kedden) 527 centivel tetőzik a folyó. Ami a vízhőmérsékletet illeti, Bajánál a Duna ma reggel 21,7 fokos volt. A bajaiaknak ilyenkor a nagybaracskai és a dávodi medence a legközelebbi, kedvelt célpont.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorítanak a magyar stadionokban

Október végére hat magyar futballstadionban - köztük a kecskemétiben - lesz új biztonsági rendszer, központi jegyértékesítéssel. Tovább olvasom