Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Sukoró-ügy: tagadják a politikai indítékot

Kecskemét - A sukorói telekcsere ügyében zajló eljárásnak nincs, nem volt, és nem is lesz politikai indoka és indíttatása - ezzel utasította vissza a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőperben a vádat képviselő Kovatsits Gábor ügyész az elsőrendű vádlott állításait.
A meg sem valósult ingatlanügylet kapcsán hűtlen kezelés kísérletével vádolt Tátrai Miklós - a cserét előkészítő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatója - ugyanis a hétfőn kezdődött perben tett bírósági vallomásában kifejtette: "a vádiratnak a valósághoz és a csatolt iratokhoz semmi köze sincs", a nyomozás és a vádemelés célja sem a telekcsere feltárása volt, hanem a politika kiszolgálása. A volt állami cégvezető úgy vélte, az egész "ügy" csak arra volt jó, hogy a mai kormánypártok erre építhessék fel 2010-es kampányukat, gyanúba keverve Gyurcsány Ferencet. "Lehet, hogy a vádemelés csak a kudarcot valló ügyészség kicsinyes bosszúja" - jegyezte meg Tátrai, utalva arra, hogy a meggyanúsított volt kormányfő ellen végül nem tudtak vádat emelni. Tegnap, vallomása befejező részében Tátrai az ügyész, a bíróság és védők kérdéseire válaszolt. A tárgyalás január 21-én a másodrendű vádlott - Császy Zsolt, az MNV akkori értékesítési igazgatója - vallomásával folytatódik.

A 40 oldalas vádirat felolvasásával hétfőn kezdődött tárgyalást a volt MNV-vezér és egykori beosztottja indítványára sem függesztette fel a bíróság. A vádlottak és ügyvédeik azzal érveltek, hogy a tárgyalás jogsértő, miután az Alkotmánybíróság (Ab) nemrég megsemmisítette - az alaptörvény átmeneti rendelkezései között - azt a passzust, amely alapján Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége) túlterheltségre hivatkozva az ügyet az illetékes fővárosi bíróságról Szolnokra helyezte át, annak ellenére, hogy az ottani törvényszék is elhárította ezt. A per áthelyezése miatt egyébként Császy és Tátrai a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordult. A két volt MNV-s vezetőn kívül a vádlottak padján ül Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium korábbi szakállamtitkára valamint egy értékbecslő és egy ügyvéd.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. január 11. 11:23
    „Nem láttam még olyan ostoba ügyészt aki elismerné, hogy Orbán parancsára cselekszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kecskeméti modellre épít az USA-ban a Mercedes

A Porshce-hoz hasonlóan a Mercedes-Benz is növelni tudta értékesítését az amerikai kontinensen tavaly. Tovább olvasom