Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Súlyosbították a részeges késelő börtönbüntetését

Harta - Súlyosbította a Szegedi Ítélőtábla annak a férfinak az ítéletét, aki tavaly télen egy névnapi ünnepségen késsel támadt az egyik vendégre, majd többször is megszúrta.
Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt Sallai Lajos ellen indított büntetőügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét. A vádlott börtönének tartamát 3 év 6 hónapról 4 év 9 hónapra, a közügyektől eltiltását 3 évről 4 évre súlyosította.

Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy a vádlott különös visszaesőként követte el cselekményét, korábban is késsel támadt az akkori sértettre, életveszélyt okozó testi sértést okozva neki. Ebből a büntetéséből feltételesen szabadult 2009 novemberében, és az újabb bűncselekményt alig több mint két hónappal később, a feltételes szabadság hatálya alatt követte el. Ilyen előzmények után a 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény esetében az I. fokú bíróság által kiszabott ítélet eltúlzottan enyhe, annak súlyosítása mindenképp indokolt.

Korábban írtuk

Az elsőfokú ítélet szerint a 32 éves, munkanélküli S. Lajos és a névnapját ünneplő édesanyja 2010. január 18-án Harta, Nagykékes pusztai tanyájukban tartózkodtak, amikor megjelent náluk egy erősen ittas állapotban lévő ismerősük. A névnapozás hamarosan össznépi italozásba fulladt, melynek következtében S. Lajos is leitta magát, és az esti órákban össze is veszett vendégükkel. Ennek oka az volt, hogy korábban a vádlott által megrendelt és előre kifizetett tűzifát a sértett késve hozta meg. Az emiatt indulatossá vált S. Lajos azt a kijelentést tette, hogy „várjál, ezért még számolunk!", majd kiment a konyhába, ott egy konyhakést vett magához. Visszament a szobába, ahol az ágyon ülő sértetthez lépett azzal, hogy „kinyírlak, mert mindig átvágsz, ez már régóta bennem van!", és a késsel a sértett nyakán, majd egy másikkal az arcán is metszett sérülést okozott. A sértett észrevette, hogy vérzik az arca, ezért felállt, és ekkor a vádlott a hasán is kis erővel megszúrta. Az erősen ittas sértett ezután hazaindult, előtte azonban betért a közelben lakó édesanyjához, ahol az ott lévő rokonok meglátták sérüléseit, és kihívták a mentőt, így került a sértett kórházba.

A késelés következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a nyaki sérülés helyére, jellegére, az alkalmazott eszközre is figyelemmel a nyak súlyosabb sérülése is kialakulhatott volna, fennállt a veszélye annak, hogy a sértett életveszélyes állapotba kerül. A hasi szúrás is életveszélyt okozhatott volna, mindkét sérülés esetében a súlyosabb eredmény elmaradása kizárólag a véletlenen múlott – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Az elsőfokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek S. Lajost, amiért 3 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélték. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, a vádlott és védője elsődlegesen a cselekmény más minősítését, másodlagosan a büntetés enyhítését kérve fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Olvasóink írták

 • 4. KamuNeni 2011. június 07. 16:00
  „Miert nem kapta a maximumot mint jarna?

  Fenenek kiengedni 4 ev mulva?”
 • 3. catroot 2011. június 07. 14:33
  „Annak tudatában, hogy visszaesőként követte el, az ítélet egy vicc.”
 • 2. Ferrer 2011. június 07. 13:54
  „Óvatosabban, bíró úr, lassan ez már rasszizmus lesz!”
 • 1. dodó 2011. június 07. 10:43
  „A kirekesztettség érzékenyebb lelkiállapotot idézhet elő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevelési Tanácsadó: segít a bajban

Felkerestük a kecskeméti Nevelési Tanácsadót. Az intézményvezetőt kérdeztük, mikor és mely esetekben érdemes hozzájuk fordulni. Tovább olvasom