Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Száguldó donorok – nőtt a balesetek száma

Kecskemét – A 2009-es évhez képest idén 10%-kal nőtt a motorosok által okozott balesetek száma Bács-Kiskun megye útjain. Két halott és 37 sérült a 2010-es év eddigi mérlege.
Bár az ősz a jelek szerint nehezen adja meg magát a közelgő téli évszaknak, a motorosok többsége már végleg letámasztotta járgányát a tavaszi újraindításig. A gazdasági válság miatt a motorkerékpár kereskedők két éve szinte alig adnak el új motort Magyarországon, a motorosok által okozott balesetek száma mégis nőtt a tavalyi évhez képest megyénkben – tudta meg a delmagyar.hu a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesétől.

Polgár Péter, a megyei kapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt főelőadója a delmagyar.hu kérdésére elmondta, hogy míg 2009-ben összesen 29, addig 2010-ben eddig már 32 balesetet okoztak Bács-Kiskun megyei útjain a motorkerékpárral közlekedők. Idén eddig két halottja, 23 súlyos-, és 14 könnyű sérültje volt ezeknek a baleseteknek. Ezek a számok sajnos emelkedő tendenciát mutatnak.

- Melyek ezeknek a baleseteknek a legfőbb kiváltó okai?
- Leggyakoribb ok a gyorshajtás, a szabálytalan előzés, illetve a követési távolság be nem tartása – mondta el tájékoztatója során Polgár Péter százados. – A motorosok sokszor belemennek sakk-matt helyzetekbe is, amikor ha bárki is egy váratlan mozdulatot tesz, máris megvan a baj. Gyakori ok a kellő oldaltávolság elhanyagolása, valamit a jogosítvány nélküli, illetve az ittas vezetés. Utóbbi sajnos az esetek 20%-ban jelen van, ami meglehetősen magas érték. Sokan 40-50 évesen, a már megteremtett egzisztenciájuknak köszönhetően, mindenféle motoros előélet nélkül vásárolnak nagy teljesítményű motort, amelyek vezetéséhez pedig elkélne a rutin.

A motorosoknál sajnos egyetlen apró hiba is végzetes következményekkel járhat.
A motorosoknál sajnos egyetlen apró hiba is végzetes következményekkel járhat.

- Mit próbál tenni a rendőrség a motoros balesetek megelőzése érdekében?
- Minden tavasszal, több alkalommal is szervezünk vezetéstechnikai fejlesztő programokat. Ezek során a motorosok a téli szünet után újra begyakorolhatják a kanyarodást és a szabályos közlekedést. Fontos lenne, hogy a motorkerékpár tulajdonosok ne a közúton, hanem zárt pályán, biztonságos körülmények között gyakoroljanak, főleg, ha új motorról van szó. Ennek érdekében a megyei kapitányságok tartják a kapcsolatot a helyi motoros klubokkal, és igény esetén szívesen segítenek tanácsokkal, kresz-tesztekkel, vagy éppen a motoros rendőrök bemutatójával. Érdemes például tudni, hogy a motoros rendőreinknek minden szezon előtt vizsgát kell tennie, csak ezután mehetnek ki a közutakra.

- Kecskeméten volt-e különösebb gond idén a motorosokkal?
- Akadt sajnos. Évek óta visszatérő probléma, hogy sokan figyelemfelhívásra használják fel azt, hogy motorra pattannak. Húzzák a gázt, gyorsulgatnak a körutakon, ami zavarja a lakókat, így sorra érkeznek a bejelentések a kapitányságra. Ezeknek az eseteknek a motoros járőrök bevetésével igyekszünk gátat szabni.

Olvasóink írták

 • 11. Andi66 2011. április 25. 19:08
  „Kikérem magamnak , hogy a motoros társadalom tagjait száguldó donoroknak nevezze!!! ! Mit képzel magáról a cikk írója????”
 • 10. deszkás 2010. november 15. 08:24
  „ZOL! Nézz utána mert egy esetben jobbról is lehet.”
 • 9. kecskeméti2 2010. november 15. 07:45
  „Nem tudom, ez a cikk szerintem inkább a balesetet okozó motorosokról szól, nem általánosít.”
 • 8. Dugo85 2010. november 15. 07:35
  „Tisztelt Szerkesztő!

  Ez most komolyan hírérték, hogy egy év alatt 10%-kal 29ről 32re nőtt a motoros balesetek száma? Ez megint egy propaganda cíkk a motorosok ellen. Viccnek tartom, hogy egy valamire adó online hírportál ilyen nevetséges adatokat ír le s ezt hírként hozza le, főleg úgy hogy általánosít, minden motorosra általánosítja a száguldó donor jelzőt... VICC!!!”
 • 7. cruiser 2010. november 14. 08:27
  „Nem mindegy honnan közelítjük meg a dolgot. A statisztikát rontja Józsi bácsi aki Babettájával elfelejt megállni a főútra hajtáskor. Bukósisak nélkül a faluban, "csak elugrok kenyérért", kocsmatúra. Ha egy évben csak 2-3 történik ezek valamelyikéből máris romlott a motorosok megítélése. A statisztikát pedig úgy manipulálom, ahogy az érdekem diktálja. Tíz emberből három szeret motorozni! Tíz emberből három nem szeret motorozni! Melyik tíz embert kérdezem meg?
  Autóba rohant a motoros. Nem adott elsőbbséget az autós, a motorosnak. Ugyanaz az eset más tálalásban.
  Vannak az ön- és közveszélyes, deviánsok és van a többség, akikkel nincs probléma.
  Én mindkét játékot űzöm. Autósként még sosem volt afférom motorossal. Fordítva sokszor.
  4.-nek aki fél, ne üljön autóba motorra, mert ő a veszélyes, kiszámíthatatlan.”
 • 6. Cactus 2010. november 13. 16:12
  „UNDORÍTÓ A CÍM ... GUSZTUSATALAN ... SZÉGYELJE EL MAGÁT AZ, AKI EZT ÍRTA !!!

  EMBERSÉGBŐL, ETIKÁBÓL ÉS ÚJSÁGÍRÁSBÓL MEGBUKOTT !!!

  ... ha a szeretett édesanyja lenne az áldozat, akkor is csak egy donornak írná? :@ :S ...”
 • 5. zol! 2010. november 13. 00:03
  „Nálam egyértelmű, hogy balról, már ne haragudj... Miért is általánosítunk?”
 • 4. h375317 2010. november 12. 21:36
  „2. kecskeméti2 2010.11.12. 09:48

  Félnek tőlük vazze...én meglátok egyet a visszapillantómban és húzódok le, mert sose tudni merről akar megelőzni. Mert náluk nem egyértelmű, hogy balról...”
 • 3. honecker601 2010. november 12. 12:26
  „Nem értem, hogy mi köze van az új motorkerékpár eladások számának a balesetek számához?”
 • 2. kecskeméti2 2010. november 12. 09:48
  „Mondjuk a rendőrség azt is figyelhetné hogy az autósok miként bánnak a motorosokkal forgalomban. Katasztrófa.”
 • 1. SzMgabi 2010. november 12. 09:36
  „A motorosoknál sajnos egyetlen apró hiba is végzetes következményekkel járhat.
  Az autósoknál is.
  Sajnos van tapasztalatom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

668 forint miatt került őrizetbe

Szabálysértési őrizetbe került egy 21 éves kecskeméti férfi, akit lopáson kaptak csütörtökön egy Izsáki úti élelmiszerüzletben.
Tovább olvasom