Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Szalai: röghöz köti a kormányzat a hallgatókat!

Kecskemét – Röghöz köti az új felsőoktatási törvény az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatókat - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak a Kecskeméti Főiskola HÖK elnöke, Szalai Ferenc Boldizsár.
– Nem értünk egyet a hallgatói szerződések megkötésével, ezzel évekre röghöz kötik azokat a hallgatókat, akik állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal szerzik meg a diplomájukat – adott hangot véleményének a Kecskeméti Főiskola Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Szalai Ferenc Boldizsár.

Az új felsőoktatási törvény és a múlt héten elfogadott rendelet kimondja, hogy az állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal támogatott képzésekre való beiratkozás előfeltétele a hallgatói szerződés aláírása. Ezzel a leendő hallgató vállalja, hogy legfeljebb a képzési idő másfélszeresén belül megszerzi a diplomáját, különben az állam által támogatott összegnek vissza kell térítenie az 50 százalékát, továbbá azt is meg kell ígérnie, hogy a diploma utáni 20 évben a tanulmányi idejének kétszeresét itthon dolgozza le. Ha ezt nem teljesíti, képzésének teljes, az állam által vállalt részét vissza kell térítenie.

– Létezik ugyan kiskapu, hiszen a diploma utáni 20 év alatt körülbelül 8-10 évet kell csak itthon dolgozni attól függően, ki, milyen szakra járt, ugyanakkor ez mégis csak a végzett hallgatók röghöz kötését jelenti – magyarázta a HÖK elnöke.

Az új felsőoktatási törvény – amelyről korábbi anyagunkban részletesen beszámoltunk – jelentős változásokat eredményez a 2012/2013-s tanévtől kezdődően. – Habár a költségeket csak kis mértékben emeltük, várható, hogy kevesebben jelentkeznek idén. Remélem, a változások nem szegik kedvüket a leendő hallgatóknak. Én arra bíztatok mindenkit, hogy jelentkezzen, hiszen a Kecskeméti Főiskolán szerzett diploma a későbbiekben megtérül. A nálunk végzettek 97 százaléka három hónapon belül talál a szakképzettségének megfelelő munkát.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. lukrecia 2012. január 24. 18:25
  „A gyori Audi, es kecskemeti Mercedesz sot masik 2 hazai nagy auto gyarto is szakemberhianytol szenved,
  Nincs annyi szakember amit feltudnanak venni. A roghozkotott magyar meg nem akar koltozni. Elobb elkell venni erovel a hazat. Akkor mar megy nyugATra is . Sokan helyezkednek el ezekhez a cegekhez is ezzel a tudattal. Amint megkapjak a kikepzest par ev es nyugaton is keresettek lesznek ezek az emberek 3000 euro feletti fizetessel.”
 • 21. l1980 2012. január 24. 18:15
  „15. ne is legyen
  hány jogász van már vazze
  nem kell mindenkinek diploma”
 • 20. focabacsi 2012. január 24. 17:47
  „Ilyen kontra-produktív ötletekkel nem mennek semmire, a "problémát" nem kezelik, csak idióta vitákat gerjesztenek. Ha végiggondoljuk egy most kezdő állami ösztöndíjas egyetemista számára 15-év múlva jelentkezhet valamiféle anyagi következmény ezzel kapcsolatosan, akkor beláthatjuk, hogy a következő 10-15 évben semelyik végzős diákot sem fog megakadályozni abban, hogy kimenjen külföldre dolgozni. Visszatekintve az elmúlt egy-két évre nagyon könnyen belátható, hogy 15 évre előre senki sem tud előre látni... addigra már más törvények lesznek érvényben.

  Véleményem szerint átfogó reformra lenne szükség az oktatás minden szintjén (ált, közép, egyetem), hogy olyan munkaerőpiac alakuljon ki, amely versenyképes a nyugati országokkal. Hosszútávú terv kéne jövőképpel, és nem ötletszerűen kellene variálgatni. Ami annyit is jelentene, hogy pénzt kéne ebbe az ágazatba fektetni és nem kivonni.

  Ha pedig itt akarják tartani a szakembereket, akkor fizessék meg annyira, hogy ne érje meg elmenniük. Lehet, hogy ez most jelenleg szétszakítja a társadalmat, de hosszú távon lehetőséget nyújt arra, hogy a társadalom más rétegei is felzárkózzanak hozzájuk. Mert ha így marad, akkor se puszi se pitipititpá.”
 • 19. DobóI 2012. január 24. 16:14
  „Az államilag támogatott szakképzés az állampolgárok adóforintjaiból támogatott: Teljesen jogos, hogy nem külföldnek képezzük a szakembereke, aki meg úgy képzeli el, hogy végleg lelép "ingyen" szerzett diplomájával, az fizesse vissza a képzésére fordított (Pl. ez a követelőző, eddig még semmit bizonyított, Papp Magor, ne csak felmondását, hanem a kb 20-25 millió forintot is csúsztassa be a borítékba.. ).
  Ugyanakkora korábbi kormányzat alatt felháborítóan felfordult, délamerikai értékrend alakult ki az ország, a kontra szelektált média és valóvilág hősöket agyonfizetnek, miközben a tényleges értékteremtést, szakértelmet apró pénzen veszik meg. Ezen kell változtatni!”
 • 18. Füvesember 2012. január 24. 15:53
  „Szerintem, megint diszkriminálnak!
  Számoljunk egy kicsit: egy orvosnak kb. 12 milliót kellene visszafizetni.Oké!
  Ha valaki nem tanul olyan keményen és elvégzi (állami pénzen) valamelyik szakmunkásképzőt és mondjuk szakács lesz egy jobb külföldi szállodában vagy pl. hegesztő szakmunkás Norvégiában, senki nem kéri rajta számon, amit az adófizetők ráköltöttek, holott 3-8-szorosát keresi, mint egy kezdő magyar orvos v. tanár! Jót fog röhögni az egészen! Rájuk miért nem vonatkozik az össznépi igazságkeresés. Mégegy kérdés: mi van a kiképzett és pályaelhagyó v. a szakmáját soha nem művelő tömegekkel. Egyszer valaki csinált egy felmérést a végzés előtt álló egészségügyi szakközépiskolások között, hogy hányan akarnak ténylegesen a betegellátásban dolgozni. Nos? 10-ből 3-an(!!!!!). Valaki elgondolkodott már ennek az okain? Nem kéne neki hosszan gondolkodni! Egy biztos: leépítésből, röghözkötésböl és rombolásból lehetetlenség normális jövőt építeni......
  A végére egy gondolatébresztő (megválaszolhatatlan) kérdés: a 100 támogatott jogászképző helyre történő bekerülés mekkora korrupciót fog generálni? Hány államtitkár és "jó elvtárs" gyereke fog ezeken a helyeken landolni? Van az embernek egy dejavu-érzése.....”
 • 17. jq 2012. január 24. 15:51
  „Röghöz kötés az, ha a diploma megszerzése utáni 20 évben "csak" 10-12 évig dolgozhatok külföldön, mert különben vissza kell fizetnem a képzés költségét. Normális????”
 • 16. dodoni 2012. január 24. 15:06
  „Ezerszám dőlnek össze a tanyák, maradnak üresen a falusi házak. Nem közgazdászra, jogászra van szükség, hanem a földet újból megművelni akaró és tudó fiatalokra. Ne csodálkozzunk azon, hogy agyonnemesített, agyonvegyszerezett árukat eszünk, hogy a rák, úgy terjed mint régen a munkások között a tüdővész. Nincsenek dolgos kezek a földeken, a tanyák üresek, omlanak össze. Mi más maradt volna mint ez: nemesíteni (génkezelni) permetezni. Egy félelmetes folyamat ment végbe az utóbbi bő egy évszázadban, de annak is főleg a második felében: a földtől való menekülés. De minden nép, amelyik ilyen mértékben elszaggatja az őt a földhöz fűző kötelékeit - elpusztul.”
 • 15. asztenoszsz 2012. január 24. 14:10
  „Köszönik a szegedi hallgatók az államtitkár úrnak, aki egyébként földijük, hogy nagyban asszisztált az új felsőoktatási törvényhez. Átlag család gyermeke mostanában nem lehet jogász, közgazdász.”
 • 14. jq 2012. január 24. 13:58
  „Kedves szentmiki!

  Az, hogy igazam van, független attól, hogy ki fizette az oktatásomat. Mindenesetre az én oktatásom költségét már többszörösen visszajuttattam a költségvetésbe, úgyhogy az enyémbe érdemes volt beruházni az államnak. További kérdések? Anyám, kösz, jól van...”
 • 13. racionalitás? 2012. január 24. 13:42
  „1. racionalitás? 2012.01.24. 13:20
  na lesz itt egy millió új munkahely...minden második egyetemi meg főiskolai tanárt is kirúgni...de izibe...nincs rájuk szükség!!!
  én pedig megvenném a 2 gyermekemnek a diplomát...előre kp-ért...mert ha fizetek-ne hogy már még tanuljon is...”
 • 12. racionalitás? 2012. január 24. 13:41
  „11. szentmiki 2012.01.24. 13:26
  aki kimegy, pár év alatt visszafizeti , vagy jól megszedi magát és határidőn belül visszajön, és akkor mi van?

  vissszajönni...minek...keressék meg és pereljék be..ha tudják...ennyi.”
 • 11. szentmiki 2012. január 24. 13:26
  „aki kimegy, pár év alatt visszafizeti , vagy jól megszedi magát és határidőn belül visszajön, és akkor mi van?”
 • 10. mivaan? 2012. január 24. 12:50
  „Azért azt tegyük hozzá, hogy ha vki költségtérítéses, az kimehet, mert saját maga fizette a taníttatása költségeit. És csakúgy tudja az esetlegesen felvett diákhitelét törleszteni, ha kimegy.
  Most őszintén: egy kezdő orvos itthon hogy tud törleszteni 15 milliót? élnie, lakni is kell vmiből - a családalapításról nem is beszélve..”
 • 9. racionalitás? 2012. január 24. 12:20
  „6. jq 2012.01.24. 10:45

  a nevet lehet-e cserélni

  inkább ÍQ-RA?

  matekzseni viktátor is tud számolni...a diszkontkincstárjegy majdnem 10%-os kamata kevesebb---mint at IMF 4%....na ilyen oktatásért még fizetni is?????hát...---innen moderálandó lenne.”
 • 8. szentmiki 2012. január 24. 11:31
  „6. jq,igazad van, gondolom a te tanulmányaidat nem az adófizetők pénzelték...”
 • 7. csillogás 2012. január 24. 11:30
  „tulajdonképpen tényleg nem sok,... csak egy fél élet...”
 • 6. jq 2012. január 24. 10:45
  „Tényleg, milyen felháborító, hogy aki fizet, az beleszól annak a dolgába, aki helyett fizet, mindenféle feltételeket támaszt, meg viszont szeretné látni a befektetett pénzét, hogy további hallgatók oktatását finanszírozhassa belőle. Azt a rohadt életbe, de igazságtalan!”
 • 5. nemecsekerno_007 2012. január 24. 10:23
  „A hallgatókkal védik a munkahelyüket az egyetemen dolgozók. Gratula. Országos színtű átverés : (
  Elhangzott egy mondat a M1 Hiradóban az Educatio kiállítás kapcsán, megjelentek ugyanis a külföldi intézmények is:

  "... így most már a magyar egyetemeknek és főiskoláknak nem csak egymással kell versenyeznie, hanem a külföldi intézményekkel is..."

  Nekik még szokatlan a verseny, de sokan már ebben élne 10-15 éve. Ébresztő, vége a szocializmusnak.”
 • 4. racionalitás? 2012. január 24. 09:52
  „HA MEGTALÁLNAK MAJD PERELJENEK MÁR BE....VICCES BANDA!!!!!!VAN NORMÁLIS FIZETÉS????VAN...JA -JA MUNKANÉLKÜLIKÉPZÉS...TANÁRVÉGZETTSÉGGEL NEM VESZIK FEL AZ EMBEREKET UTCASEPRŐNEK...NE OSSZÁK MÁR AZ ÉSZT....--MERT CSAK AZT ADHATSZ AMID VAN!!!”
 • 3. focabacsi 2012. január 24. 08:52
  „1. dodoni 2012.01.24. 08:02

  "itthon kell dolgozni" az szerintem sok szakmába azt jelenti, hogy nincs munka vagy azt, hogy olyan alacsony a bér, amiből nem lehet megélni.

  Egyébként ennek az intézkedésnek 25 év múlva jelenik meg valamilyen fizetéskötelezettség a mostani egyetemisták szemszögéből, tehát előbb utóbb rájönnek, hogy nem kell vele foglalkozni, azaz ez az intézkedés semmilyen hatással nem lesz a Mo.i munkaerő piacra. Ez csak arra jó, hogy megmutassa az inkompetenciáját az oktatáspolitikának.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebben vagyunk és már házasodni sem szeretünk

Bács-Kiskun megyében 2011-ben tovább folytatódott a házasságkötések számának mérséklődése. Az… Tovább olvasom