Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 22°C | 36°C Még több cikk.

Szállodaigazgató és rendőrtiszt a Bács megyei szigorúan titkos állományú tisztek listáján

Kecskemét - Több Bács-Kiskun megyei kötődésű név is szerepel a kedden nyilvánosságra hozott szt-tisztek listáján. Volt utazásiiroda-vezető, szállodaigazgató és rendőrtiszt is található a listán.
A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásából létrejött internetes lista a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának hivatásos szolgálati jogviszonnyal rendelkező szigorúan titkos (szt) állományú tisztjeit sorolja fel. A kutatással foglalkozó történészeknek 668 szt-tisztre vonatkozólag sikerült adatot nyerni, akik közül 546 név szerint is beazonosítható volt.

Az összeállítás készítői a bevezető szövegben felhívják a figyelmet, hogy a kutatás nem kívánt állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezek az emberek valóban szt-tisztek voltak-e, csupán azt mutatja be, hogy kik szerepeltek a nyilvántartásban.

Az adatok egyes esetekben rendkívül részletesek, például az illető korabeli lakcímét is megmutatja Google térképen – a történészek szerint ez szociográfiai szempontból lehet érdekes. A kutatás a BM III/II. Csoportfőnökség állományába tartozó szt-tisztek iratanyagával foglalkozik. A III/II-es csoportfőnökség a kémelhárító csoportfőnökség volt, ennek volt a feladata többek között a nyugati hírszerző szervek ügynökeinek felderítése és tevékenységük elhárítása, valamint a Magyarországra utazó külföldi állampolgárok ellenőrzése.

A szigorúan titkos állományú tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által kijelölt feladatokat.

Csík István (1944) a kecskeméti Coopturist Utazási Iroda irodavezetőjeként dolgozott. A „kommunista erkölcs megsértése" miatt 1971-ben megrovást kapott, ezt 1976-ban törölték. A dokumentumok szerint a felesége a BÁCSGÉP Vállalat igazgatásügyi előadója volt. Apósának unokatestvére Izraelben él. Pártalapszervezeti tag, 1970-től az MSZMP tagja. Apja 1943-1974-ig volt BM-dolgozó. Katonai szolgálatot tanulmányai miatt nem teljesített, bár egészségügyileg alkalmas lett volna rá. Az 1979. szeptember 21-én kelt felvételi javaslatában az állt: „Mint irodavezető munkáját nagy szakértelemmel, szorgalmasan, eredményesen végezte. [...] Politikailag megbízható, társadalmi rendszerünkhöz hű. [...] Beosztási illetménye 4 000 forint." 1980 novemberében így jellemezte Dezsőfi János őrnagy osztályvezető helyettes: „A képesítési követelményekben előírt politikai, állami, szakmai végzettséggel rendelkezik. Ezt figyelembe véve politikai, szakmai továbbképzését szervünkön belül biztosítjuk. [...] belügyi szolgálatra alkalmas."

A szintén kecskeméti Viski Mihály (1920) munkás családból származott, főtörzsőrmesteri fokozatig vitte. 1967 novemberéig dolgozott a kecskeméti rendőrfőkapitányságon, amikor is fegyelmivel nyugállományba helyezték. Korábban is kapott „szigorú megrovást", miután a munkahelyén több alkalommal is ittasan jelent meg.

A kecskeméti Aranyhomok Szálloda egykori üzletvezetője, Kovács István (1944) főhadnagyi rangig vitte. 1969-ben vették fel, többek között ez állt abban a javaslatban, amelyet Végh György ezredes osztályvezető és Váradi Mihály alezredes személyzeti osztályvezető készített, Dr. Szalóki László ezredes megyei főkapitány egyetértésében: „Jelenleg párttaggá való felvétele foylamatban van. Korábban azért nem kérte, nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy ennek birtokában akar előnyöket szerezni. Már középiskolás kora óta KISZ tag, az egyetemen éveken keresztül a KISZ alapszervezeti titkára volt."

Hivatásos szolgálati viszonyáról maga mondott le 1979 márciusában. A minősítésében ez állt: „Szolgálata kezdetétől fedőmunkahelye a kecskeméti Aranyhomok Szálloda, beosztása szállodai üzletvezető.[...] Az Aranyhomok szálloda párt alapszervezetének vezetőségi tagja [...] A hozzá kapcsolt hálózati személyek irányítása rendszeres, következetes és konkrét lett. Aktívan közreműködött a titkos akciók biztosításában. [...] A szűrő-kutató munka személyes információszerző tevékenysége nem javult annak ellenére, hogy évente több nyugati turista csoportot vezetett a megye területén. [...] a szálloda szakmai vezetése munkájával [...] elégedett. [...] Folyamatosan képzi magát német és angol nyelven. 1978-ban idegenvezetői képesítést szerzett. [...] az elmúlt években több alkalommal felvetette a leszerelési szándékát. Ezzel kapcsolatban legfőbb érvei voltak, hogy jelenlegi beosztása nincs arányban végzettségével, nincs előrehaladásra lehetősége [...] Fontos érvként merült fel nála, hogy a vonatkozó BM rendelkezés nem teszi lehetővé számára a nyugati utazásokat. [...] Ügyével Főcsoportfőnök-helyettes elvtárs foglalkozott, illetve a csoportfőnök-helyettes elvtárs személyes beszélgetést folytatott vele. A felajánlott lehetőségekkel nem kívánt élni, illetve olyan elhivatottságot nem érez magában, hogy nyílt állományban teljesítsen szolgálatot.[...] Kérelme alapján javasoljuk szolgálati viszonyának megszüntetését."

A Kiskunfélegyházán született Fenyvesi Istvánról (1950) kevés adatot közöl a portál. Az kiderül, hogy Fenyvesi a Bács-Kiskun Megyei Művelődési Központ igazgatóhelyetteseként tevékenykedett. Mindössze 7 hónapig szolgált a III/III-as osztályon, végül maga kérte az elbocsátását.

A listánk nem teljes körű, további információ a szigoruantitkos.hu weboldalon gyűjthető.

Olvasóink írták

 • 4. történész 2011. március 03. 17:01
  „És a mostani állam.. bácsik...őket majd ugye a következő rend irja ide le.”
 • 3. robinhood46 2011. március 03. 13:32
  „Én javaslom, hogy ilyen és hasonló cikkeket szellőztessenek áremelések a megszorításik előtt. Ha elfogynak majd a szaftos pletykák a következő megszorítások előtt, lehetne jönni Gregor Bernadettel, vagy pornófilmekkel szegényke celebekkel (pl. Fekete Pákó, Delhosa Djon, Kiszel Tünde), háromfejű emberekről, és más egetrengető eseményekről. Nekem azért az igazán nagy dobás az lenne, ha Szíjjártó egy hétig nem mondana baromságot, vagy ha Vásárhely helikoptert bérelni Lázár Jánosnak. Lázárnak, mert neki két gyereke van, és naponta utazik 400 kilométert. üdv. robin”
 • 2. Én2 2011. március 03. 12:18
  „Folytatja a fidesz hiszen lehallgatnak embereket és megfigyelnek.”
 • 1. deszkás 2011. március 03. 06:45
  „Hál istennek most már nem fizetnek ilyenekért.Akkor csak sejtetted ma nem tudod de ma is van csak fizetés nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó most Kasza Tibire nyomul

Új lakókkal bővült a Való Világ villája, Kasza Tibi és LL Junior már az első nap a szexről és a szingliségről beszéltek. Tovább olvasom