Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szeméthegyek fogadják a Kecskemétre érkezőket

Kecskemét - Az 5-ös főút mellett több száz méteres sávban szeméthegyek, építési törmelék, valóságos csatatér fogadja a Kecskemétre Szeged felől érkezőket. Az önkormányzat pénz hiányában tehetetlen, a terület magánkézben van.
Bizonyára ismerős a képeken megörökített látvány azok számára, akik a Malom mellett elhaladva Szeged, Kiskunfélegyháza felől közelítik meg Kecskemétet. Nem sokkal azelőtt, hogy a Kurucz körútra kanyarodnánk, az 5-ös főút vasúti felüljáróján jobbra pillantva több hektáron mást sem lát az ember, mint szemetet és építési hulladékot. Mivel nyilvánvaló, nem legális lerakóról van szó, így kíváncsiak voltunk, vajon mi folyik a Kórház utca mögötti földterületen.

sadff
Néhány részlet a szeméthalmok közül. A szerző felvétele

Megkerestük a terület önkormányzati képviselőjét, Lévai Jánosné Makai Juditot, aki meglepő hírekkel szolgált számunkra. „Tisztában vagyok azzal, hogy milyen állapotok uralkodnak a területen, azonban az önkormányzat lényegében tehetetlen, mivel egyrészt az egyébként is szűkös forrásokból nincs pénz arra, hogy felszámolja a szeméthegyeket, másrészt pedig a CORA áruházlánc tulajdonában álló magánterületről van szó. Több alkalommal küldtünk a cégnek felszólítást, hogy tegyen rendet, ám mindeddig erre láthatóan nem került sor, éppen ezért nem tehettem mást, mint április elsejére a lakosság segítségét kérve közös hulladékgyűjtést szerveztem" – magyarázta a képviselő, aki kérdésünkre elmondta, demonstrációt nem terveznek.

dfg
Nehéz elhinni, de egy betonkeverő maradványa is a helyszínen hever. A szerző felvétele

Természetesen érdeklődtünk a Kecskeméten nem, de az ország hét városában áruházzal rendelkező CORA-nál, vajon mit tudnak a szemétdombokról. Soós Endre, a cég felhasználásra váró területeivel foglalkozó szakembere elismerte, valóban rendelkeznek telekkel a Bács-Kiskun megyei székhelyen, arról azonban fogalma sem volt, hogy ott gyakorlatilag illegális hulladéklerakó létesült, olyannyira, hogy honlapunknak köszönte meg a tájékoztatást. Az illetékes az önkormányzati felszólításról nem halott, azt sem tudta megmondani, mióta birtokolják a földet, a vállalat területtel kapcsolatos jövőbeni terveiről pedig üzleti titokra hivatkozva hallgatott. Annyi azonban biztos, hogy amikor a CORA területével szembe lévő, a főút másik oldalán létesített Praktikert átadták 1999 augusztusában, az 5-ösön épült egy körforgalom, amelynek készült egy később elgátolt kijárata az áruházlánc telke felé. Nyilvánvaló, építkezni szerettek volna, de végül azt ismeretlen okból a mai napig nem kezdték el.

A szemétdombok a főútról, több száz méterről is jól láthatók, de mi közelebbről is megnéztük, pontosan mi hever a CORA földbirtokán. Amin rögtön megakadt a szemünk, az egy szépen kijárt földút volt, amely a híddal párhuzamosan kanyargott a messzeségbe. Mivel a körforgalom felől autóval megközelíteni nem lehet a telket, így a felelősök valószínűleg erről hordják ide a hulladékot. Ezt a feltevést ugyanakkor a közelről látott szemét nem igazolta, sokkal inkább felveti a város egyik legelmaradottabb területén, a szomszédságban élő, Kórház utcaiak felelősségét, akiket láthatóan nem zavarnak az áldatlan állapotok.

dfg
Akár hátsó bejáratként is funkcionálhatna az egyik Kórház utcai ház mögött heverő hulladékhegy.
A szerző felvétele

Legjobb példa erre az egyik határos lakás kerítését támasztó óriás szennydomb, amely a műanyag kerti széktől kezdve a mosdóteknőn, vödrökön, fotelen, ruhákon, takarókon át mindent tartalmazott, és olyan magasra nyúlt, hogy felmászva rá gyakorlatilag gond nélkül az ingatlan udvarába lehetne jutni. Az egyéb hulladékok között járva úgy tűnt, mintha egy családi házat kisebb-nagyobb tömbökben idehordtak volna: téglák, tető- és tonnás betonmaradványok hevertek szanaszét. Az illegális lerakó legmeghökkentőbb darabja mindenesetre egy gigantikus, legalább négy méter hosszú, két méter magas fémtárgy volt, amely valószínűleg egykor egy betonkeverőhöz tartozhatott. Hogy hogyan került oda, az felettébb rejtélyes, de annyit nyugodtan állíthatunk, a csütörtökre az önkormányzati képviselő által szervezett hulladékgyűjtésen ezt a soktonnás darabot, csakúgy mint a rengeteg egyéb szemetet a lelkes önkéntesek nem fogják tudni elszállítani.

Olvasóink írták

 • 15. jq 2010. április 02. 09:19
  „A terület tulajdonosa felelős (jogszabályi hivatkozást kapásból nem tudok), akkor is, ha más vitte oda. Be kell jelenteni a környezetvédelmi felügyelőségen (nem tudom, Kecskemét melyikhez tartozik), nekik kötelességük x napon belül kivizsgálni a panaszt, felszólítani a tulajdonost, hogy takarítsa el a szemetet, aztán, ha nem csinálja, akkor megbírságolja, megint felszólítja, megint megbírságolja, stb. amíg el nem takarítja (ideális esetben)”
 • 14. kiskubai 2010. április 02. 00:18
  „Scoutin:
  1: Amennyiben értelmiségi ember társaságára vágysz a korház utca környékén, ajánlom figyelmedbe a Korház és Epreskert utca sarkán található fémmegmunkálással, rézművességgel és fémrestaurálással foglalkozó műhelyünket, kellemes meglepetésben lehet részed. Mindazonáltal a szemét nagy probléma, rendszeresen kell takarítani a műhely környékét, mivel ha nem is az orrunk alá rakják a szemetet -pedig de- akkor a szél odafújja a könnyebb hulladékot, például a nejlonzacskókat.

  +1-hez: A Merci gyárt építkezése pár kilóméterrel arrébb van, azonban északról nagy valószínűséggel ezen az útvonalon közelítik meg...A "putri" pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján hálistennek "tisztul", már nem csak kisebbségi rajkókat lehet látni lopott bringákon, hanem tisztességes családapát is, amint a kisfiát tanítja bringázni. Hiába, olcsó a telek....”
 • 13. scoutin 2010. április 01. 23:46
  „1. Kórház utca lakosai: fogalmazzunk úgy, hogy azon a környéken nem a város legcivilizáltabb rétege lakik, a az 1000 lakosra jutó értelmiségiek aránya megközelíti a 0 főt, így nem azt mondom, hogy senki sem várhatja el tőlük, hogy elszállíttassák vagy egyáltalán ne oda hordják a szemetet, de ennél sokkal elemibb dolgokban nem lehet hatni rájuk.

  2. Cora: ha a Cora kezében van a terület kutya kötelessége tudni arról, hogy mi folyik ott. És úgy, ahogy a parlagfüves telkek gazdáit is büntetik, itt sem lehet kifogás az, hogy "bocsika már egy éve nem jártam az ingatlanom környékén sem". (A szabály nem ismerete nem mentesít a büntetés alól) elven. (már ha van valami helyi vagy jogszabályi határozat erre vonatkozóan)

  3. Önkormányzat: Önkormányzat úgy tudom, hogy helyi rendeletet hozhat, ami tartalmazhatná azt, hogy kinek a felelőssége a szemét elszállítása, vagy akár bírságot is kiszabhatna, hisz "egyre több ember szemét bántja a szemét". Ez a köz érdeke. Ha nem is a Corát kéne közvetlenül büntetni (hisz közvetlenül nem ő szállította oda valószínűleg a szemétdombot) akkor a Cora intézkedjen (perrel, közmunkával, az szemét odahordóinak lebuktatásával).

  +1: Ha jól tudom a Mercedes gyár építkezési munkálatai is ezen az útszakaszon vannak, ezért az a véleményem, hogy még a németek ideköltözése előtt nagyon gyorsan el kéne takarítani az egész putrit a környékről, hisz hiába minden igyekezet, pontosan betartott határidő, ha egy ilyen "apróság" eltántorítja a németeket.”
 • 12. macs 2010. április 01. 22:14
  „Már megint az önkormányzat a hibás, meg a Cora, meg a mit tudom én ki. Szerintem onnan kéne elindulni, kik azok, akik ide hordják a szemetet? Ugy gondolják nagyot spórolnak a hulladékkezelés díján, a környezetben okozott kárról még nem hallottak? Arra már nem is merek gondolni, hogy mi minden lehet a tanyavilágban szétszórva. Nesze neked zamatos magyar termékek, amiket ilyen szennyezett környezetben termelnek.”
 • 11. nandi755 2010. április 01. 18:57
  „Azt akartam irni hogy nem CORA felelössége”
 • 10. kisbuta 2010. április 01. 18:52
  „Méghogy az önkormányzat tehetetlen? Nincs tehetetlen önkormányzat, csak gyenge és tutyimutyi.”
 • 9. Amira 2010. április 01. 18:48
  „Helyezzen jó nagy bírságot kilátásba, mindjárt nem lesz szemét!”
 • 8. Fószer 2010. április 01. 18:30
  „Ez újdonságank számít vagy érdekességnek????”
 • 7. nandi755 2010. április 01. 18:03
  „Ez a területnem CORA felelössége a VGV Kft szerintem évente renbe teszi munkagépekkel de két évente biztos. A helyi benszülöttek igy szeretnek élni mert ha másnak a falánal van egy neilon zacsi azért lehajol és a kukába teszi de ezek odahorgyák majd valaki elviszi alapon.Amikor paravánnal el akarták öket takarni azt meg szétverték. De a lehajtonál van térfigyelő kamera az nem rögzit semmit??”
 • 6. alex007fl 2010. április 01. 17:18
  „Takarítsák össze és számlázzák ki nekik. Ha többször is felszólították őket, akkor nem értem mire várnak. Ha az enyém lenne a telek, már biztosan küldtek volna egy kövér csekket.”
 • 5. sörpocak 2010. április 01. 16:37
  „Ezek az állapotok már több éve fennálnak. Most, választások idején jut eszükbe erről cikkezni? Felettébb gyanús.Mint az is, hogy nem tudnak tenni semmit. Engem, mint kisembert megbüntethetnek, majd ha nem fizetem ki, adók módjára behajtják. Egy multinál ezt nem lehet???, Miért? Ki fizet-kinek?”
 • 4. samsung10 2010. április 01. 16:35
  „Ez csak akarás kérdése .”
 • 3. achilleus 2010. április 01. 16:34
  „2. hozzászólás Huba 2010.04.01. 14:56 Van ott mással is:
  "felveti a város egyik legelmaradottabb területén, a szomszédságban élő, Kórház utcaiak felelősségét, akiket láthatóan nem zavarnak az áldatlan állapotok."

  DÓZER!!!!!”
 • 2. Huba 2010. április 01. 14:56
  „Ismét a multikkal van a baj! H az én telkemen volna ez a kupi, az önkormányzat már rég eljárt volna velem szemben. Büntetések, bírságok feljelentések stb. stb! No de a multinak szabad!!!!
  Szebb Jövőt!”
 • 1. lamatic 2010. április 01. 14:52
  „Hagyomány tisztelés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozdony sodort el egy férfit Kecskeméten

Szerelvény nélkül közlekedő mozdony sodort el Kecskeméten egy férfit, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Tovább olvasom