Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Szénszünet Kécskén is

Tiszakécske - Takarékossági megfontolásból szénszünetet tart a Városi Könyvtár a két ünnep között.Tiszakécske - Takarékossági megfontolásból szénszünetet tart a Városi Könyvtár a két ünnep között.
A kölcsönzési határidőkkel elnézők, az egyetemi hallgatókkal pedig segítőkészek lesznek – mondta megkeresésünkre a könyvtár vezetője, Tapodiné Máté Ilona.

Tapodiné Máté Ilona felolvas a gyermekeknek a tiszakécskei könyvtárban. (Forrás: Facebook)
Tapodiné Máté Ilona felolvas a gyermekeknek a tiszakécskei könyvtárban. (Forrás: Facebook)

Karácsony és újév között nem nyit ki a Városi Könyvtár Tiszakécskén. A kényszerszünet lényegében három napot érint: december 27-ét, 28-át és 29-ét. Kifejezetten takarékossági megfontolásból marad zárva az intézmény december 24-e és január 2-a között.

Azt azonban nem tudják, pontosan mennyit tudnak így megspórolni – mondta a Tiszakécske Blog kérdésére, Tapodiné Máté Ilona. Hozzátette: a fenntartó is a spórolásra ösztönzi őket.

A könyvtárosok azonban nem hagyják magukra az olvasókat ebben a néhány napban sem: a könyvtár vezetője azt mondta, hogy a vizsgáikra készülő egyetemi hallgatók által, a könyvtárközi szolgáltatással, más könyvtárakból Kécskére küldött könyveket el fogják juttatni a diákokhoz. Hozzátette: ez két-három embert érint.

A kölcsönzési időt pedig rugalmasan kezelik majd, épp úgy, mint ahogy azt amúgy is szokták. Inkább a hetes, hónapos késésekkel van a probléma, nem a kétnaposokkal – fűzte hozzá Tapodiné Máté Ilona, akitől azt is megtudtuk, hogy a könyvtár nem tervezi emelni a beiratkozási díjakat 2013-ban, azt azonban megjegyezte, még nem készült el a költségvetésük.

A könyvtárat már 2008-ban összevonták az Arany János Művelődési Központtal. Gazdasági ügyekben ők az illetékesek. Több ízben kerestük az intézmény igazgatónőjét telefonon, sikertelenül. Így a pontos számadatokat, és azt, hogy a művelődési házat mennyiben érinti a szénszünet, nem tudtuk kideríteni.

Országos trend a szénszünet

A költségvetési egyensúlyt támogató stabilitási alap feltöltésére szolgáló központi zárolás a felsőoktatási intézmények költségvetését összességében mintegy hétmilliárd forinttal érinti. A legnagyobb egyetemektől több száz millió forintot von meg az állam. Ezért több helyen szénszünetet rendeltek el. Szegeden december 21-én délután bezárt a József Attila Tanulmányi és Információs Központ, amely magában foglalja az egyetem Klebelsberg Könyvtárát is - ott meghosszabbított kölcsönzési idővel, és máskor csak egy éjszakára kölcsönözhető könyvek kiadásával segítik az egyetemi polgárokat. A Dél-Alföldi városban az egyetemi épületek és kollégiumok is bezárnak, a vizsgáztatás is szünetel 2013. január 7-ig. Hasonló intézkedésekre kényszerül, többek között a Pécsi Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem is – írja az MTI.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy tizenhét éves sofőr borult fel

Kecskemét - Szombaton az este folyamán egy 17 éves fiatalember balesetezett. Tovább olvasom