Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szesztilalmat vezetnek be Kecskeméten

Kecskemét - Alkoholstopot vezet be a kecskeméti önkormányzat augusztus elsejétől: a rendelet a szeszesitalt árusító kocsmákra nem, csak az éjjel-nappali boltokra érvényes.
A közgyűlés friss döntése értelmében 22 óra és másnap reggel 6 óra között csak olyan üzlet tarthat nyitva, amely nem árul palackozott szeszesitalt. A rendeletet bevezetését az önkormányzat azzal indokolta, hogy egy hónap alatt 19 esetben kellett megbírságolni javarészt 18 éven aluliakat közterületen való italozásért.

Az augusztus elsejétől hatályos szabályozás a közvetlen belvárosban két üzletet érint, ugyanakkor, mint a helybeliektől megtudtuk, őket minden bizonnyal elég keményen: „A fiatalok tömegével jártak ide éjszakánként, ha tizet üt az óra, óriási zaj közepette itt elkezdődik a buli, mivel a megvásárolt italt a bolt előtt fogyasztják el" – panaszolta a delmagyar.hu-nak az egyik nevét nem vállaló éjjel-nappali kisbolt környékén található kocsma tulajdonosa.

„Biztos vagyok benne, hogy az önkormányzat tilalmi döntésében több környékbeli feljelentés szerepet játszhat. Ezek a gyerekek nem gondolkodnak, csoportosan vonulva bátornak érzik magukat, a legutóbb például három fiúval kerültem összetűzésbe, mert nem fogták fel, hogy a boltban vásárolt borral nem ülhetnek egy vendéglőbe" – tette hozzá a neve elhallgatását kérő férfi.

A most elfogadott határozat nem terjed ki a bevásárlóközpontokra, mivel az indoklás szerint ezek a családok vásárlási igényeinek kielégítését szolgálják, valamint a város szélén helyezkednek el, így nem alkalmasak az alkohol gyors beszerzésére. Szintén nem érinti a határozat az alkalmi rendezvényeket. Ilyen például a nemrég befejeződött Bor és Pálinka Ünnep, mivel itt a döntéshozók szerint a kereskedők különleges árukészlettel jelennek meg, ezek megvásárlása nem szolgálja a hagyományos alkoholfogyasztást. De a szabályozás ugyanúgy nem vonatkozik vendéglátóhelyekre sem, hiszen ezek jóval drágábban árulják a palackozott italokat, így ezek vásárlása nem jellemző.

A Debrecen és Miskolc példáját követő rendelet nagy felháborodást keltett a városban. Az egyik közösségi portálon „Mentsük meg a Jokert a szeszrendelettel szemben!" – néven csoportot indítottak az egyik éjjel-nappali bolt védelmében, amelyhez órák alatt százan, máig 468-an csatlakoztak. Pedig az augusztus elsejétől hatályos rendelet csak a jéghegy csúcsa. Budapest több kerületében, így például a XI.-ben másfél éve sokkal keményebb szabályokat vezettek be a fiatalok éjszakai italozásának megakadályozására. Nem csak a boltokra, hanem minden olyan vendéglátóipari egységre érvényes éjszakai alkoholtilalom lépett életbe, amely melegételt nem árul. Könnyen lehet, Kecskemétre is hasonló korlátozások várnak a közeljövőben…

Olvasóink írták

 • 3. tüsök 2010. július 03. 18:35
  „Az átkosban volt szesztilalom.Csináltunk egy hátraarcot.
  A vendéglőst megüti a guta,hogy nem tőle veszik a piát.”
 • 2. deszkás 2010. július 02. 12:48
  „Mert a Kósa városában ilyet bevezettek majmoljuk, nyaljunk mert önálló gondolat nyema. Mikor a következetlenség hülyeséggel párosul.Csak kérdem hány "fiatalra" róttak ki szabálysértési birságot? Szerintem egyre se! Egyszerűbb és nem kell az esetleges nagyfejű idióta kölkével vesződni. A vendéglőstöl kérdem tőle nem lehet közterületre kivinni az üveges akármit!”
 • 1. Léni 2010. július 02. 12:03
  „Probléma megoldva, 50 literig otthon lehet kotyvasztani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik Kecskemét Város Fáját

Az Ökotárs Alapítvány Magyarországon a környezettudatosság jegyében először hirdeti meg az Év Fája vetélkedőt. Tovább olvasom