Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Színházi mustra másodszor

Kecskemét - Ismét Kecskemétre látogatnak a magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói. A Katona József Színház ugyanis immár másodszor rendezi meg a színművészeti egyetemek találkozóját március 21-27. között. A mustrán a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és az újvidéki színésznövendékek mutatkoznak be.

2010-ben nagy sikert aratott a Szín-Tár találkozó, mely az első olyan hazánkban megrendezett színházi mustra volt, melyre mind az öt magyar nyelvű színészképző intézet meghívást kapott. A kecskeméti teátrum hétfőtől ismét várja a programsorozatra a színészhallgatókat, tanárokat, színházi szakembereket, valamint a közönséget.

- Eddig csak külföldön volt ehhez hasonló, nemzetközi találkozó, ahol a meghívott színművészeti egyetemek egy helyen megmutathatták a vizsgaelőadásaikat. Ezek mindig lelkes, intenzív, az „ide nekem az oroszlánt is" hevületével készült produkciók, amiket kimondottan jó nézni. Hazánkban ilyen fesztivál még nem volt, ezért hiánypótló szándékkal hoztuk létre a találkozót – mondta a delmagyar.hu-nak Réczei Tamás, a kecskeméti teátrum művészeti vezetője.

A mustrán a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és az újvidéki színésznövendékek mutatkoznak be.
A mustrán a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és az újvidéki színésznövendékek mutatkoznak be.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is három ország öt intézményének színésznövendékei érkeznek Kecskemétre. A hírös városba látogatnak a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Kolozsvári Színművészeti Egyetem, valamint a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának hallgatói.

- Az egyhetes fesztiválra várjuk a hazai színházak direktorait, rendezőit, és más színházzal foglalkozó szakembereket is. Az előadások a nézők számára is nyitottak, sőt a tavalyi tapasztalat az volt, hogy bizonyos előadásokat dupláznunk kellett, olyan nagy volt az érdeklődés – tette hozzá Réczei Tamás.

A találkozó ideje alatt láthatjuk többek között Vinnai András Motel című darabját, Varró Dániel és Presser Gábor Túl a Maszat-hegyen című művét, Brecht-től a Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban című darabot, Ingmar Bergmantól a Rítust, Tasnádi István tollából a Finito-t, valamint Karinthy Márton A vihar kapuja című regényéből készült játékot. A bemutatók neves rendezőtanárok, Máté Gábor, Zsótér Sándor, Gothár Péter, Mohácsi János vezetésével készültek. A kaposvári diákok készülnek egy koncerttel is, aminek címe: Így vonulunk be. A nyolcvanas évek olyan alternatív együtteseinek legismertebb dalait adják elő, mint az Európa Kiadó, a Vágtázó halottkémek, az URH, a Neurotic vagy a Trabant.
Ismét Kecskemétre látogatnak a magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói.
Ismét Kecskemétre látogatnak a magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói.

A szakmai programok között idén is kiemelt szerepet kap a Rektorok Találkozója, melyen az öt intézmény vezetői a képzéssel kapcsolatos aktuális kérdéseket, irányelveket vitatják meg. - A színészhallgatók különböző stílusokat hoznak magukkal, ugyanis minden intézményben más-más a képzés, miközben ugyanazokat a tantárgyakat tanítják. Romániában sokkal hangsúlyosabb a test és a mozgás szerepe, Újvidéken pedig az intenzitás. A budapesti színművészeti egyetem képzése pedig a legmívesebb, a Sztanyiszlavszkij-módszer szerinti oktatás – tudtuk meg Réczei Tamástól.

A találkozónak idén is fontos célja, hogy a fesztivál egyfajta színészbörzeként is működjön. – A programsorozat remek alkalmat ad arra, hogy felfedezzék a fiatal tehetségeket, és szerepet vagy akár szerződést ajánljanak nekik. Mi tavaly is kiválasztottunk négy színészhallgatót, akik a jövő évadtól a kecskeméti teátrumban töltik gyakorlatukat – árulta el a színház művészeti vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagymama sütije: Kakaós lepény

Sokunk gyermekkorának kedvenc süteménye a kakaós lepény, ami illatával oly édesen lengte be… Tovább olvasom