Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Szkander bajnokból feltaláló

Fülöpszállás - A fülöpszállási Kelemen László többszörös országos szkander bajnok és világbajnoki ezüstérmes, de a házilag gyártott gépeivel is hazai és nemzetközi elismerésekben részesült.
Akik kicsit is jártasak a szkander világában, azoknak biztosan nem kell bemutatni Kelemen Lászlót. Sportolói pályafutását 1988-ban súlyemelőként kezdte, majd 1991-től szkander versenyeken is indult. Első nemzetközi megmérettetésen 1998-ban vett részt, ahol bal kézzel világbajnoki ötödik helyezést ért el.

Legnagyobb sikerét 2000-ben Finnországban aratta, ahol világbajnoki ezüstérmet szerzett, ami jelenleg Magyarország legjobb eredménye ebben a sportágban. Többszörös országos bajnok és több nemzetközi versenyen is állt már a dobogó legfelső fokán. Mai napig aktívan űzi a sportot, emellett a Fülöpszállási Szkander SE szakosztályedzője és vezetője, nem utolsó sorban pedig a Magyar Szkander Szövetség vezetőségének tagja.

Kelemen László világbajnoki ezüstérmet is szerzett szkanderban.
Kelemen László világbajnoki ezüstérmet is szerzett szkanderban.

Közben különös hobbinak kezdett hódolni: saját maga készítette el az edzéseken használt sporteszközöket, amelyek a fülöpszállási sportegyesület konditermébe kerültek. - Az első gépeimet a garázsban tákoltam össze, mindenféle kacatot, még Trabant felnit is felhasználtam hozzá, hogy elkészüljön az általam megálmodott gép. Semmilyen tapasztalatom és végzettségem nem volt ilyen eszközök szereléséhez, de nem adtam fel, addig próbálkoztam, amíg nem lett kész az első gépem - magyarázza László.

Többen is biztatták, hogy próbálja meg eladni az általa megálmodott és legyártott szerkezeteket, ezért a találmányaival a Szabadalmi Hivatalhoz fordult. A sok fáradozás aztán meghozta gyümölcsét: 2003-ban eladta az első saját keze által gyártott gépét.

Itthon érem, Amerikában kamion jár a győztesnek.
Itthon érem, Amerikában kamion jár a győztesnek.

- A két évtizedes versenyzői és edzői pályafutásom alatt megszerzett szakmai tudás és tapasztalatok segítenek az eszközök fejlesztésében, megalkotásában. A legegyszerűbb szerkezetem hozta az eddigi legnagyobb sikeremet, hisz egy ülő törzsfordító gépem 2004-ben a Genfi Találmányi Kiállításon bronzérmet kapott. 2004-ben a Budapesten megrendezett találmányi kiállításon a Szkanderpad 2 nevezetű érmével és nyomógombbal is működő szórakoztató gépem Géniusz Budapest díjat kapott. A gépeim hatékonyságát a szakosztályom eredményessége is tükrözi, 2003-ban 2004-ben és 2005-ben a pontverseny alapján mi nyertük meg a bajnoki címet - tudtuk meg Lászlótól.

A szkander világversenyei nem pénzdíjasok, ezért a legtöbben megszállottságból, a testmozgás öröme miatt űzik. – A győzteseket kupával vagy éremmel díjazzák, csak a tengerentúlon vannak csak olyan szkander versenyek, ahol – a filmekből már jól ismert – kamiont lehet nyerni a legjobbnak – fejtette ki László.

Olvasóink írták

  • 1. MD2009 2011. március 14. 06:35
    „Király! Hajrá Laci!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas volt a Ladával ütköző motoros

A lába és a gerince sérült meg annak a motorosnak, aki elé egy Lada sofőrje elsőbbségadás nélkül hajtott ki vasárnap este. Tovább olvasom