Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szobrot avattak a Hunyadivárosban

Az ’56-os forradalom leverésére emlékeztek a hunyadivárosiak november 4-én. A szomorú nap alkalmából felavatták azt a szobrot is, amit a harcok és az azt követő megtorlások áldozatainak emlékére készítettek.
- A magyarság szívében a szabadság mindig ott volt, és nem tűnt el ’56. november negyedike után sem: csendben élt tovább - ezekkel a szavakkal emlékezett Mák Kornél a forradalom leverésének gyászos napjára. Kecskemét alpolgármestere a Hunyadivárosi Közösségi Házban tartott megemlékezés alkalmával azt is elmondta, a diktatúra és a demagógia azokban az időkben a maguk rettenetes valóságában sokkal mélyebb értelmet képviseltek.


A megemlékezés alkalmával felavatták a közösségi ház udvarán felállított emlékművet is, ami egy fatörzsön kifaragott három kép segítségével tolmácsolja a művész érzéseit az ’56-os eseményekkel kapcsolatban. Az első kép a forradalom kitörésének boldog pillanatát igyekszik megragadni egy Kossuth címer ábrázolásával. Ezt váltja fel a következő kép: riadt, elkeseredett arcok, amik az oroszok visszatértekor eluralkodó csalódást hivatottak szimbolizálni. Az utolsó „kockán" egy félrevert harang látható, ami hagyományosan a veszedelmet jelzi. Ennek nyelve egy felakasztott ember, ami természetesen a kegyetlen megtorlásokra emlékeztet. Az alkotás egyébként mindössze két hét alatt készült el.


A megemlékezésen a frissen avatott szobrot fel is szentelték, és három egyház képviselője is megáldotta. A megemlékezés végeztével levonták az udvarban felhúzott ’56-os zászlót.

A közösségi ház vezetője, Rózsa Béla a delmagyar.hu kérdésére, miszerint hogyan született az ötlet a szobor elkészítésére, nemes egyszerűséggel annyit válaszolt: „Magyar vagyok." Azt azonban elárulta, régi vágya volt, hogy helyet kaphasson itt ez az emlékmű. Hasonló módon, az ő kezdeményezésére épülhetett fel a nemrégiben átadott harang is, amiről a delmagyar.hu korábban beszámolt. Jövő júniusra pedig megvalósulhat a harmadik terv is: egy trianoni emlékművet is szeretne a közösségi ház udvarába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges fakivágás a városközpontban

Hamarosan megkezdődik a fák leváltása a Rákóczi út páros oldalán. A leváltást egyrészt a… Tovább olvasom