Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szorosabb kapcsolat Kecskemét és Rüsselsheim között

Kecskemét - Az Aurin kórus, a Kodály iskola tánccsoportja és Kecskemét sportolói egyaránt nagy sikert arattak hét végén Rüsselsheimben, a két város testvérvárosi kapcsolatának huszadik évfordulóján. A jubileum alkalmából az eddig hagyományos sporttalálkozó multikulturális rendezvénnyé bővült.
A programsorozatot gazdagította, hogy Rüsselsheim valójában kettős jubileumot ünnepelt, hiszen testvérvárosi kapcsolata Kecskeméttel húsz, a franciaországi Evreux városával pedig most ötven éves. Ennek kapcsán Rüsselsheimben két hétig volt látható a „Megélt barátság" című kiállítás, ahol a testvérvárosi kapcsolatok eseményeiről készült gazdag fotóanyagot mutatták be.

A hivatalos jubileumi ünnepséget szombaton tartották a Városi színházban, ahol beszédet mondott Stefan Gieltowski, Rüsselsheim főpolgármestere, Michel Champredon, Evreux polgármestere és dr. Zombor Gábor. Kecskemét polgármestere így fogalmazott: „két évtized hosszú idő, közben felnevelkedett egy újabb generáció. A mi kötelességünk ifjainknak olyan példát mutatni, amely garantálja, hogy e testvérvárosi kapcsolat a következő évtizedekben semmit ne veszítsen értékéből."


Az Aurin kórus már a jubileumi ünnepségen is fellépett, az elsöprő sikert azonban szombat esti önálló koncertjén aratta, ahol a Kodály iskola tánccsoportjával együtt másfél órán át szórakoztatták a közönséget. A telt házas színházi előadás végén felállva tapsolta a közönség a kecskeméti tehetségeket. Nem kisebb sikert aratott a kecskeméti Jánosy-Band, amely szintén szombat este megnyerte a rockegyüttesek versenyét.

Sportolóink szintén remekül teljesítettek. Ez alkalommal azonban, tekintettel a vendég francia sportolókra – a hagyományoktól eltérően – nem volt rangsorolás, mindenki kupát kapott. Idén különlegesség volt, hogy minden nemzet bemutathatott egy hagyományos sportágat, a kecskemétiek a történelmi íjászatot. A szervezőknek ez olyannyira tetszett, hogy már most elhatározták: két év múlva – amikor ismét Rüsselsheimben lesz a találkozó – a történelmi íjászat bemutató kiemelt programként szerepel majd.


A jubileum keretében a három város polgármestere vasárnap zártkörű megbeszélésen vett részt. Dr. Zombor Gábor kezdeményezte, hogy a testvérvárosi együttműködést terjesszék ki egyéb területekre is. Ezen belül már konkrét megállapodás született egy Rüsselsheimmel közösen beadandó uniós pályázatról. Kecskemét polgármestere javasolta azt is, hogy a német városban lévő műszaki főiskola és a Kecskeméti Főiskola GAMF kara vegye fel egymással a kapcsolatot. Ez a lehetőség felmerült az Evreux-ban lévő főiskola és a Kecskeméti Főiskola kertészeti és tanítóképző karainak vonatkozásában is. A gyermekek, fiatalok közötti kapcsolatok erősítését szintén célul tűzték ki a városok vezetői, és az már bizonyos, hogy jövőre rüsselsheimi gyerekek is jönnek a Csiperó nemzetközi találkozóra. Farkas Gábor, a gyermektalálkozókat szervező Európa Jövője Egyesület elnöke egyébként szintén tagja volt a küldöttségnek, és részt vett az „Önkéntesség éve" jegyében megrendezett szakértői találkozón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar pusztított Kiskunhalason - videó

Ítéletidő tombolt Kiskunhalas utcáin a kedden. A Bethlen Gábor téren percek alatt óriási mennyiségű… Tovább olvasom