Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Szükségtározókkal védik Pálmonostorát

Pálmonostora határában három szükségtározót alakítanak ki, amelybe a település mélyebben fekvő részeiről fogják a belvizet elvezetni, megmentve az elöntéstől két utca tíz veszélyeztetett házát - közölte Szatmári Imre alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szerdán.
Pálmonostora a környék legmélyebben fekvő települése, ezért óriási mennyiségű belvíz folyik a település közelében fekvő Péteri-tóba, valamint a Fehér-tóba, és ezek nem képesek több vizet befogadni - mondta az igazgató. Megegyezés született a megyei katasztrófavédelem, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig), a Tisza-kunsági Vízgazdálkodási Társulás, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park illetékesei között arról, hogy a területen szükségtározókat kell építeni.

Az Atikövizig két nagyteljesítményű szivattyút is üzembe állított, amelyek a Tiszába vezető Dongér-csatornába emelik át a két tó vizét, így azokba megkezdődhet a településről a belvíz természetes elvezetése - fűzte hozzá Szatmári Imre. A három szükségtározó kiépítése után remény van arra, hogy Pálmonostorán a tíz veszélyeztetett ház megmenekül. A szükségtározók építése napokig tarthat - mondta az alezredes.

Pálmonostorán a belvíz az úr - KÉPGALÉRIA

Bács-Kiskun megye 8420 négyzetkilométeres területéből 350 négyzetkilométer van víz alatt, de további 550 négyzetkilométer átnedvesedett, és ha további utánpótlást kap, szintén elöntheti a belvíz - mondta. Szatmári Imre beszámolt arról is, hogy a Tisza 30 kilométer hosszú megyei szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Az alezredes szerint a vízmagasság nem okozhat gondot, a Tiszaugnál 2006-ban mért 1010 centiméteres rekordszintnél 2,5-3 méterrel alacsonyabb vízállás várható.

A tartósan 730 centiméter közeli vízmagasság viszont nyomást gyakorol a gátra, vízátfolyások és buzgárok alakulhatnak ki, ezért folyamatos a megfigyelés a folyó megyei szakaszán is - mondta a megyei katasztrófavédelem igazgatója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előszilveszterezzen Fábryval! Nézze meg, nyert-e jegyet!

Fábry Sándor december 30-án pezsgős előszilveszterezéssel várja közönségét a Kulturális Központban. Nyerjen jegyet az estre! Tovább olvasom