Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tapossa laposra!

Kecskeméten elsőként a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában indult be a szelektív hulladékgyűjtés. A legszorgalmasabb osztályok osztálykirándulást, mozijegyet nyerhetnek.
Ez is olyan mint egy átlagos reggel: a gyerekek az uzsonnás vagy tesis tatyóikkal érkeznek az iskolába, de ezúttal a hónuk alól vagy éppen egy reklámtáskából kikandikál egy-két PET palack is. A "potyautasokat" azért szorongatják a kis lurkók, mert a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában - Kecskeméten elsőként - bevezették a szelektív hulladékgyűjtést.

Márpedig bizony megérigyűjteni a műanyag palackokat, mert a legszorgalmasabb osztályok osztálykirándulást, mozijegyet, vagy vadaspark belépőket nyerhetnek.

Beindult a szelektív hulladékgyűjtés a II. Rákócziban - GALÉRIA

Büntetik, ha nem szelektíven gyűjtik a szemetet

A szomszédaink közül Ausztriában a tavalyi évben közel száz kilogramm volt az egy főre eső éves szelektíven gyűjtött hulladék. Hazánkban ennek a töredéke. Sok országban nem ajándékokkal és különböző programokkal próbálják rávezetni az embereket a hulladékgyűjtés eme formájára, hanem büntetik, aki nem így válogatja a szemetet. 

– Az iskolában több éve működik ÖKO-osztály, ahol a diákok nap mint nap beszélgetnek a környezetvédelemről. Az iskola vezetőségének határozott célja, hogy az intézmény minden diákja számára természetessé váljon a szűkebb és tágabb környezetének védelme, éppen ezért több olyan programot szerveztünk már, amelyben központi szerephez jutott az öko-gondolkodás – meséli Fáriné Boros Erika igazgatónő..

Kecskemét városa komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a lakosság körében megvalósítsa a szelektív hulladékgyűjtést. A II. Rákóczi Ferenc iskola is egyetért ennek fontosságával. – Az iskolánkba 700 tanuló jár, ez több száz családot jelent, akik akarva-akaratlanul kapcsolatba kerülnek a környezettudatossággal. A gyerekeket igyekszünk úgy nevelni, hogy a család környezetvédelmi lelkiismeretévé váljanak – teszi hozzá az igazgatóasszony. Céljuk, hogy a II. Rákóczi Ferenc Tagiskola ÖKO-iskolává váljon, melynek első lépése lehet az az akció.

Beindult a szelektív hulladékgyűjtés a II. Rákócziban - GALÉRIA

– Nagyon örülök annak, hogy sikerült beindítani a programot a város legnagyobb általános iskolájában. A Taposs laposra! program címe arra utal, hogy összetaposva kevesebb helyet foglalnak a PET palackok. Nem mellesleg a gyerekek imádják ezt a műveletet végrehajtani – magyarázza Molnár Árpád, a Nyitott Szemmel Egyesület elnöke.

Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester asszony elmondta, hogy a város támogatni fogja a hasonló programokat és Kecskemét több iskolájában is be szeretnék indítani a programot a jövőben.

Olvasóink írták

  • 1. xene@freemail.hu 2011. október 11. 08:55
    „Remélem ezt utána szelektíven is viszik el, s nem öntik össze.....ugyanis tudok olyan iskolákról, hogy megy nagyban a szelektív gyűjtés, aztán utána egyben összeöntik az egészet a kommunális hulladékkal....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőkamera buktatta le a határsértő szerbeket

A stabil hőkamera jelzése alapján eljárás indult két szerb állampolgár ellen, akik vasárnap este… Tovább olvasom