Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tele volt az ég Kecskeméten - százezren a repülőnapon

Kecskemét - Az első becslések szerint százezernél több látogatója volt a vasárnap zárult kecskeméti repülőnapnak, a hétvégén minden eddiginél több kötelék mutatkozott be, közölte a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, egyben a szervező bizottság elnöke az MTI-vel.
Borbíró Zoltán a kétnapos eseményt összefoglalva és értékelve elmondta: az előzetes terveknek megfelelően, rendben és sikeresen zajlott le a X. Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten. A Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra szombaton és vasárnap ellátogatott érdeklődők száma az első becslések alapján meghaladta a 100 ezret, a programokon 22 ország 142 légi járműve vett részt.

Kecskeméti repülőnapok - vasárnap Helikoptersanyi szemével. Fotó: H. Szabó Sándor (galéria)

A legnépszerűbb mozzanat a kötelékek látványos bemutatkozása volt. A magyar mellett orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol légi bemutató szórakoztatta a közönséget. A kuriózumok közé tartozott a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programjának keretében a pápai légi bázison állomásozó egyik C-17-es bemutatója. Ám a legkülönlegesebb "csemegét" az Orosz Vitézek elnevezésű formáció szolgáltatta Szu-27-es gépeivel, mely még soha nem járt Magyarországon, mondta a helyettes államtitkár.

A látogatók megismerkedhettek a Magyar Honvédség életével, a 75 éves légierő történetével, valamint különböző katonai eszközökkel is a kézi lőfegyverektől a T72-es harckocsiig. Mintegy 310 köbméter víz fogyott el a légi bázison. Bűncselekmény - köszönhetően a társszervek munkájának, melyek közül a rendőrség több mint 300 fős létszámmal volt jelen - a repülőnap területén nem történt - tájékoztatott Borbíró Zoltán. Elmondta: vasárnap bemutató közben egy vadászgépről kilőtt infracsapda okozott tüzet a kifutópálya nézőktől elzárt, száraz fűvel borított oldalán. Ezt azonban a tűzoltók gyorsan megfékezték, így személyi sérülés nem történt és a közjáték a programban sem okozott fennakadást.

Kecskeméti repülőnapok - égen a gépek. Fotó: MTI/Ujvári Sándor (galéria)

A seregszemle zárónapján az MTI helyszínen tartózkodó tudósítóinak benyomásai szerint a beléptetés gyorsabban zajlott, mint szombaton. A korán érkezők még láthatták a "csendesebb" légcsavaros gépeket és helikoptereket, illetve a honi légierőben rendszeresített típusokból álló vegyes kötelék berepülését, később már a jetek uralták a "terepet".

Az idei légi parádé legnagyobb sztárja, az orosz légierő Orosz Vitézek csapata mellett bemutatkoztak a román MiG-21-esek, a magyar Gripenek, valamint a holland és belga F-16-osok is. A földön kiállították a magyar légierő korábbi évtizedeinek géptípusait. Az idősebbek nosztalgiázhattak a MiG-23-as vagy a Szu-22-es láttán, az egészen kicsik pedig be is mászhattak a Mi-8-as és Mi-24-es helikopterek, illetve egy régi Albatros pilótafülkéjébe.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének közlése szerint a tartós hőség ellenére a mentőknek vasárnap kevesebb dolguk volt mint szombaton. Győrfi Pál az MTI-nek elmondta, hogy a repülőnap első napján 203 embert láttak el, közülük tizenhármat szállítottak kórházba. Vasárnap 41 ember szorult a mentők segítségére, hat embert kellett kórházba vinniük. Voltak apróbb sérülések, egy infarktus gyanús eset is, de jellemzően ájulásos rosszullétnél segítettek a mentőszolgálat dolgozói - mondta a szóvivő.

Kecskeméti repülőnapok - égen a gépek. Fotó: MTI/Ujvári Sándor (galéria)

Vasárnap
A kecskeméti repülőnapon az ivóvíz feliratú kutaknál és az úgynevezett vízutánfutóknál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által bevizsgált, ellenőrzött minőségű és megfelelő hőmérsékletű vízhez juthatnak a vendégek. A hőség enyhítésére a szervezők a parkolókba is telepítettek vízutánfutókat az ital automaták mellett. A vasárnapi látványosságokat felvezető beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte a Magyar Honvédség katonáit, akik ingyen tekinthetik meg családjukkal a zárónap programját. Az előzetes visszajelzések alapján várhatóan több mint 12 ezren fognak élni ezzel a lehetőséggel.

A minisztérium közleménye arra is kitért, hogy a rendezvény nyitónapjára elővételben vásárolt, be nem váltott belépők vasárnapra is érvényesek. A tárcavezető felajánlása alapján korábban a kormányhivatalokon keresztül további kétezer, vasárnapra szóló, ingyenes jegyet kaptak a rászoruló, ám a repülés iránt érdeklődő, szorgalmas, kiemelkedően teljesítő tanulók és családjaik. Ők a MÁV és a Volán járatain a helyszínre is térítésmentesen utazhatnak, míg az elővételben jegyet vásárlók fél áron vehetik igénybe a vasúti és autóbusz-közlekedést. A nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató szervezői azt kérik, hogy a látogatók a hőségre és a nagy forgalomra tekintettel elővigyázatosan vezessenek. A gyermekekre fokozottan figyeljenek, a karszalagon vagy a ruházaton tüntessék fel a szülők elérhetőségét, telefonszámát.

Vasárnap újra hatalmas balesetek, dugók, káosz volt a kecskeméti repülőnapon és az odavezető utakon. H. Szabó Sándor képriportja.

Kecskeméti repülőnapok - vasárnap Helikoptersanyi szemével. Fotó: H. Szabó Sándor (galéria)


Szombaton írtuk:

Kecskeméti repülőnapok - égen a gépek. Fotó: MTI/Ujvári Sándor (galéria)

Hende: a légierő mindig teljesítette kötelességét

A magyar légierő tagjai minden időben teljesítették kötelességüket a nemzet védelmében - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a 2013-as Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megnyitóján szombaton Kecskeméten.

Karin Enström, Svédország védelmi minisztere arról beszélt, hogy a kecskeméti repülőnap több mint egy légishow. Jó lehetőség arra, hogy összehozza a katonai képességekért rajongó civileket és a szakembereket.

Kecskeméti repülőnapok - amikor még a rendőrségi helikopter repült. Fotó: H. Szabó Sándor (galéria)

A svéd miniszter arról is beszélt, hogy a magyar légierő kiválóan alkalmazza a svéd gyártmányú Gripen vadászgépeket, amelyek a kecskeméti repülőnap látogatói is láthatnak majd a kétnapos rendezvényen.

Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter megköszönte Magyarországnak, hogy megszervezte ezt a jelentős nemzetközi légibemutatót, amelyen az olasz légierő Frecce Tricolori műrepülő köteléke is részt vesz.

A kecskeméti repülőnap ünnepélyes megnyitóján részt vett a szlovák, az osztrák és a cseh légierő parancsnoka, és jelen volt Benkő Tibor vezérkari főnök is.


Korábban írtuk:
Az idei kecskeméti repülőnapra - amelyet két év kihagyás után tartanak meg - az eddigi legnagyobb repülőshow-t szervezte meg a Honvédelmi Minisztérium (HM). A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a 75 éves légierő történetével, valamint a különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől a T72-es harckocsiig. A NATO Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programjának keretében a pápai légi bázison állomásozó egyik C-17-es is bemutatja manővereit, s a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépein kívül idén hat külföldi - orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol - kötelék is bemutatkozik.

Egymás után érkeznek a repülőgépek a kecskeméti repülőnapra. Fotó: MTI (galéria)

Látható lesz többek között a Balti Méhek öt L-39-es Albatrosz kiképzőgépe, a Török Csillagok kötelék nyolc F-5-ös szuperszonikus vadászrepülőgépe, valamint az őket kísérő C-160-as szállítógépek. A spanyol Sas Járőr kötelék C-101-esei mellett az Orosz Vitézek nagyméretű Szuhoj-27-es vadászrepülői és Iljusin-76-os teherszállítója is repül majd. Láthatják továbbá az olasz Trikolór Nyilai tizenegy MB-339-es repülőgépét, a lengyel légierő Szuhoj-22-es harcászati vadászbombázó repülőgépeit, a holland F-16-osokat, valamint a NATO A-3 AWACS légtérellenőrző repülőgépét is.

Egymás után érkeznek a repülőgépek a kecskeméti repülőnapra. Fotó: MTI (galéria)

A hőség miatt a hétvégi kecskeméti repülőnap szervezői is rendkívüli intézkedésekkel készülnek: árnyékolókat és párakapukat állítanak fel, és vizet is osztanak a látogatóknak. A HM azt kéri, hogy aki a meleg vagy a napsütés miatt rosszul lesz, forduljon a vöröskereszttel jelölt egészségügyi ellátó központokhoz.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Mike3 2013. augusztus 05. 23:28
  „Korrekt volt minden tekintetben. Egyetlen egy gondot tudok csak megemlíteni. Ha a kecskeméti nyuggerek nem öntenek panaszcunamit a bázisra szerdán, akkor az oroszok a rendes programjukat repülték volna a hétvégén. El lehet gondolkodni rajta, hogy visszajönnek-e még ide ezek után. Mindegyik pilótájuk Putyin személyes jóbarátja, szóval elég magas szintű emberek. De a magyar nyugger még őket is képes <moderálva>”
 • 26. szatyi 2013. augusztus 05. 09:32
  „Szolgálati Közlemény:

  A tervek szerint Szeptember 7.-én szatymazi repülőnap!”
 • 25. hős 2013. augusztus 05. 09:31
  „23 Lacusch69!

  Nem hosszú nézd meg:

  http://www.youtube.com/watch?v=FT1oeAjYZvk”
 • 24. macs 2013. augusztus 05. 09:27
  „Nem értem, miért haragszotok a gépekre, hiszen az utóbbi időben permanens harcban állunk. :-)”
 • 23. Lacusch69 2013. augusztus 05. 09:12
  „22. Ki az a 26, ha ez a 22-es hsz?

  De ha nekem szól: nem én vagy te döntjük el, hogy a kormányok fegyverkezzenek-e.
  Ami azt illeti: tartsd oda nyugodtan a másik orcádat is, én nem teszem.”
 • 22. hős 2013. augusztus 05. 08:55
  „26!

  Az írásomban magadra ismertél?Rajta akkor háborúzz!Ajánlom figyelmedbe:A misszió-című filmet.Ahogy megnéztem,beláttam,hogy semmi értelme a fegyverkezésnek.”
 • 21. bespin 2013. augusztus 05. 08:35
  „A jelzett szervezési hiányosságokból semmit sem tapasztaltunk. Időben érkezve, 2 perc alatt parkolót találtam, 10 percen belül a beléptető kapunál álltunk, a parkoló-reptér buszjárat segítségével. Két hűtőtáska, 4 ember, csak jégkrémért kellett sorba állni, a kaja és ital árak hungaroringi magasságokban.
  Életre szóló élmény. A hang, az erő, a gépek közti méretkülönbségek döbbenetesek. Ajánlott program 2015-re!”
 • 20. Lacusch69 2013. augusztus 05. 07:54
  „19. Üdvözöllek a Föld nevű bolygón, a Krisztus születése utáni 2013. évben!”
 • 19. hős 2013. augusztus 05. 05:16
  „Lacusch69!

  Addig mindig szükség lesz fegyverekre,míg ilyen fajta gondolkodás létezik,mint a tiéd.Magyarán fegyverkezzek itthon a szomszédom ellen,mert mi van,ha engem megtámad?Kicsiben ugyan az ,mint nagyban.Intelligens fajnak gondoljuk magunkat.”
 • 18. Arpiel 2013. augusztus 05. 01:28
  „Olegunar: erre mondják, hogy ha csöndbe maradtál volna, okosabb maradtál volna !”
 • 17. _csutak_ 2013. augusztus 05. 00:26
  „Idézek honlapomról (http://csutak.fw.hu/ - ott, magamról) :
  "Elgondolkodtató, hogy tudásunkat és pénzünket nem az emberiség javára, hanem a fegyverkezésbe öljük.
  Egy repülő árán - ha jól tudom - egy kórházat lehetne felépíteni.
  Egy másik árán pedig üzemeltetni!"”
 • 16. Lacusch69 2013. augusztus 04. 22:31
  „15. Nem a légiparádéról volt szó, hanem a repülőgépek szükségességéről.”
 • 15. olegunnar 2013. augusztus 04. 21:06
  „14
  "Gondolom tudod, hogy atomháború a kölcsönös elrettentés miatt nem tört ki.
  Ez szinte ugyanaz, kicsiben..." Atyaég,magadnál vagy? Atomháborúhoz hasonlítani egy légi parádét.....szánalmas”
 • 14. Lacusch69 2013. augusztus 04. 20:38
  „11.
  "Még egyszer:magyarázd el egy olyannak,hogy mennyire parádés dolog ez aki már élesben élt túl egy ilyen "klassz"repülőgép támadást."

  Vagy magyarázd el annak a gyalogosnak, páncélosnak stb..., akinek az életét mentette meg a közvetlen légi támogatás. Szerintem más véleményen lesz.

  Gondolom tudod, hogy atomháború a kölcsönös elrettentés miatt nem tört ki.
  Ez szinte ugyanaz, kicsiben...

  Egyébként ezt ismered?
  "Amelyik országnak nincs komoly hadserege, az könnyen kaphat egyet valamelyik szomszédjától."”
 • 13. FeketeVipera 2013. augusztus 04. 20:32
  „én voltam, és jó volt. Dögmeleg volt, kegyetlen, de akkor is nagy élmény, az életben egyszer-kétszer beleférhet egy ilyen program is. Fanyalogni meg nem kell, 60 000 ember bárhol sort csinál, pláne, ha egyszerre akar bemenni, ebédelni, kijönni. Reggel 6-kor indultunk, a reptér kapujától 300 méterre parkoltunk, hazafelé este 8 körül volt 10 perces állás, de ennyit bármelyik nap állhatok az M0-son is, ha arra járok. Lehet, hogy mázli. Legjobban a Frecce Tricolori tetszett, showmanok, az oroszok meg nagyon kemények voltak, szerintem a szervezés is jó volt, én kis türelemmel és kis sorban állással mindent megkaptam amit akartam.”
 • 12. Lacusch69 2013. augusztus 04. 20:07
  „10. Nem voltam, de nem is bánom. Néhány szimes ismerősöm véleménye, utolsó hozzászólások:

  http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1003898951&order=reverse&index=1”
 • 11. hős 2013. augusztus 04. 19:58
  „Arpiel!

  Depresszív gondolkodás?Gondolom,hogy egy légi támadás után nem szívesen nézegetnél "klassz" repülőgépeket!Katapult megmenti a pilótát.Igen:Csak akit szét lőtt azt nem.Vajon egy ilyen "csoda" gép hogyan válogat emberek közt?Nincs is ártatlan áldozat ugye?Szép gép és gyorsan megy.Menő.Ja és olcsó is.Vadászrepülőgépek parádéja.Még egyszer:magyarázd el egy olyannak,hogy mennyire parádés dolog ez aki már élesben élt túl egy ilyen "klassz"repülőgép támadást.”
 • 10. Arpiel 2013. augusztus 04. 18:56
  „Én nem tudtam sajnos ott lenni, de kérem azt a konstruktív és segítőkész nézőket akik voltak, osszák már meg élményeiket velünk is. Kösz.”
 • 9. Arpiel 2013. augusztus 04. 18:54
  „Igen ismerős. Igen, ma már a katapultnak hála sokszor csak a gép semmisül meg, az ember nem.
  De mekkora pesszimizmus, depresszív életérzés, negatív gondolkodás kell ahhoz, hogy valakinek egy airshow-ról ez jusson eszébe. Gondolom még sosem voltál ilyenen.”
 • 8. rozimre 2013. augusztus 04. 18:18
  „Nem a fegyverek ölnek embereket, az emberek ölnek embereket....”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták lakásukban a házaspárt

A rendőrségi vizsgálat után kiderült, a nőt a férje ölte meg, aki utána öngyilkos lett. Tovább olvasom