Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Térdig ér a víz Pálmonostora utcáin

Térdig ér a víz több Bács-Kiskun megyei településen. Az enyhe időjárás miatt mindenhol elolvadt a hét elején esett nagy mennyiségű hó, a belvízzel elöntött területeken a víz óriási károkat okozott.
Több ezer homokzsákot töltöttek meg a Kiskunfélegyházához közeli Pálmonostorán. A delmagyar.hu helyszíni riportban számolt be arról, hogy november óta folyamatosan védekeznek a belvíz ellen, de az elmúlt napok enyhe időjárása után elolvadt hó miatt a víz utcákat borított el, házakat öntött el. A településen élők szinte ki sem tudnak menni a házaikból.

A településen megállás nélkül szivattyúznak, de az elolvadt hó miatt már több helyen az utcákon is térdig érő víz van, ami már a lakóházakat is fenyegeti.

A külterületeken még rosszabb a helyzet. Több tanyát meg sem lehet közelíteni, számos ház dőlt össze, vált lakhatatlanná. Pálmonostora mellett épp akkor dőlt ki egy ház fala, amikor a család otthon volt.

Pálmonostorán a helyi lakosok, a tűzoltók, a katasztrófavédelmi szakemberek és az önkormányzat szakemberei a nap 24 órájában folyamatosan dolgoznak.

A megyében a legrosszabb helyzetben Szalkszentmárton egy mélyen fekvő településrésze van, ahol 3 utca 132 ingatlanját védi egy nagy teljesítményű szivattyú. Kitelepíteni még senkit sem nem kellett - mondta Szatmári Imre polgári védelmi alezredes, aki hasonlóan nehéz a helyzetben lévő települések közé sorolta Harkakötönyt, ott két mélyen fekvő utcában szintén szivattyúkkal biztosítják a vízelvezetést.

Szatmári Imre szerint az alap nélkül épült, vályogfalú házak veszélyeztetettek a folyamatos esőzés miatt. A katasztrófavédelmi igazgatóság december 14-ei sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a belvíz miatt legnagyobb veszélynek kitett négy településen - Pálmonostora, Harkakötöny, Kunszentmiklós és Szalkszentmárton - 15 lakóingatlan károsodott, 13 ember kitelepítésére volt szükség.

Mint akkor bejelentették, a belvíz elleni védekezésre 82 millió forintot fordítottak, ezen felül 24 település nyújtott be vis maior kérelmet, döntő többségüknek a kormány már eleget tett.

Olvasóink írták

  • 3. balidoki 2010. december 26. 20:53
    „Gy.F.mondjon le.Ez lenne a reflén...”
  • 2. történész 2010. december 26. 17:56
    „Az illetékesek nincs pénz már ott van a fő illetékesek számláin. Majd jön az aszály és akkor nem lesz téma.”
  • 1. JungHeinrich 2010. december 26. 08:05
    „...szerintetek ráébrednek az illetékesek és azemberek az árokrendszer felujítására és folyamatos karbantartására?Vagy az utánna levő években is hasonló hírekről lehet majd olvasni a szokásos "valakimonnyonle" stílusban? Kellemes Ünnepeket:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nap képe: a kínai unepi nyitva tartása

A karácsonyt a kecskeméti kínai étterem tulajdonosa is tiszteletben tartja, bár a magyar nyelvtannal azért még akadnak gondok... Tovább olvasom