Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Terjednek a hamis bankjegyek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun megyében hat esetben indult eljárás pénzhamisítás gyanúja miatt, miután a szakértői vizsgálat hamisnak nyilvánította az érintett bankjegyeket. Az egyik panaszos emellett azt állította a rendőrségen, hogy a hamis bankjegyet egy kiskunhalasi bankban kapta.
Több hamis bankjegy került elő Bács-Kiskun megyében az utóbbi időszakban. A rendőrség hat esetben indított nyomozást ismeretlen tettes ellen pénzhamisítás gyanúja miatt, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői vizsgálata hamisnak találta a bankókat, - tájékoztatta a Népszavát Nyikos Tamás megyei sajtószóvivő. Az egyik esetben állítólag a hamis húszezres egy kiskunhalasi pénzintézetből került a bejelentőhöz.

"Az, hogy egy bank hamis pénzt adjon ki az egyik ügyfelének, bár elvileg lehetséges, de nagyon valószínűtlen" - mondta el megkeresésünkre Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Bizottságának elnöke. A pénzintézetek többnyire pénzszállító- és csomagolócégektől kapják a bankjegyeket, amelyek ellenőrzik azok eredetiségét, majd a bankba kerülve a pénztárosok is átvizsgálják a bankókat; ráadásul a pénzszámláló berendezések többsége is el van látva a pénz eredetiségét vizsgáló technológiával, azaz ellenőrzi a bankjegyvédelmi tulajdonságokat, ilyen módon tehát tulajdonképpen lehetetlen, hogy hamis pénz kerüljön a bankba - tette hozzá Jakab Péter.

Ám a dolog elvi lehetősége mégsem kizárható, mert a pénzintézet nem csupán pénzszállító- és csomagolócégektől, hanem az ügyfelektől is jut készpénzhez - a hibaszázalék ebben az esetben jóval nagyobb, bár még mindig elhanyagolhatóan kicsi; már csak azért is, mert - a pénzszámláló automaták nyújtotta biztonság mellett - a pénztárosok valutavizsgával is rendelkeznek, amelynek köszönhetően képesek arra, hogy felismerjék a nem eredeti bankókat - összegezte véleményét az elnök.

A rendőrség tájékoztatása szerint igen gyakori, hogy kétezres bankjegyeket húszezresekké alakítanak, mivel a pénzhamisítók ezzel ki tudják küszöbölni az egyik legnagyobb kihívást: a bankjegyek speciális papírjának előállítását. Ugyanakkor számos olyan biztonságvédelmi tulajdonsága van a papírpénzeknek, amelyek a különböző technikai eljárások - például az UV-A, illetve az UV-C fénnyel történő megvilágítás - hiányában is jól láthatók; a hamisítók dolgát az is nehezíti, hogy ezek nagyon nehezen reprodukálhatók.

E jegyek egyike - a nemzeti bank honlapján olvasható információk szerint - az a Deák Ferencet ábrázoló árnyalatos vízjelkép, amely a fény felé tartva tűnik elő a 2009-től kibocsátott húszezres bankjegyeken. Fontos elem emellett a bankjegyek papírjában levő biztonsági szál, amely szintén a fény felé tartva mindkét oldalról ellenőrizhető - felületén egyébként apró betűkkel nyomtatva a Magyar Nemzeti Bank felirat olvasható. A hátoldalon még optikailag változó tulajdonságú festékkel nyomtatott - és metszetmélynyomtatással készült - rozetta is látható; ez a rátekintés szögétől függően vöröseslila vagy szürkészöld színű. Nagy segítség lehet még a bankjegy eredetiségének megállapításában az illeszkedőjel is: e nyomtatott jelek tudniillik csupán ábratöredékek, amelyek átnézetben H betűvé egészítik ki egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 afrikait zsúfolt össze

A rendőrök Röszkénél elfogták azt a szerb férfit, aki a napokban 18 afrikai állampolgárt zsúfolt össze egy Ford Transit kisbuszban. Tovább olvasom