Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Tíz év börtön kapott a milliomosból lett sorozatrabló

Jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a 40 éves férfit, aki több kecskeméti pénzintézetet is kirabolt 2009 első felében.
Az ítélőtábla kedden rablás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek K. Norbert vádlottat, s ezért jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta. A táblabíróság a döntésével - a többi között a vádlott korábbi életvitelére és büntetlen előéletére való tekintettel - enyhített az első fokon eljáró bíróság ítéletén, amely tizenkét és fél év fegyházbüntetést szabott ki.

Korábban írtuk:

A 40 éves K. Norbertet többek között csalás, valamint folytatólagosan elkövetett rablás miatt márciusban 12 és fél év börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság. A vádlott azonban a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést nyújtott be, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol kedden tárgyalják a kecskeméti férfi ügyét.

A elsőfokú ítéletben foglaltak szerint K. Norbert 2006-tól vállalkozói engedély nélkül foglalkozott Magyarországon megvásárolt táplálék kiegészítő termékek külföldön történő forgalmazásával, majd 2007-től Ausztriából behozott parfümöket is értékesített Magyarországon. A vádlott 2007 májusától nehéz anyagi körülmények közé került, de a korábbi jólét látszatát igyekezett fenntartani, ezért elhatározta, hogy magánszemélyekhez fordul kölcsönökért. Különböző hazugságokkal így összesen több mint 20 millió forint kölcsönhöz jutott, amit azonban visszafizetni már nem tudott.

Miután a kölcsönöket követelni kezdték tőle úgy döntött, hogy Kecskemét külterületén található kisebb pénzintézeteket fog kirabolni. 2009 januárjában egyik ismerősét arra kérte, vásároljon számára egy riasztópisztoly, igaz, ismerőse nem tudott rablási szándékáról. .

K. Norbert ezután öt rablást kísérlet meg: 2009. február 5-én délután a Fókusz Takarékszövetkezet kecskeméti fiókjába ment be, amelyről tudta, hogy nem alkalmaz biztonsági őrt. Miután arcára motoros maszkot, fejére pedig kapucnis felsőt húzott, a riasztópisztoly a pénztárosra fogta, és pénzt követelt. Az alkalmazott ellenállást nem mert tanúsítani, és összesen 754.500 forintot adott át a férfinak, aki miután megbizonyosodott, hogy több pénzhez nem juthat, elmenekült a helyszínről. Később a rabolt pénzt tartozásai kiegyenlítésére fordította.

Mivel a vádlott továbbra is pénzhiányban szenvedett, újabb rablást tervezett. Ekkor választása a Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet kecskeméti kirendeltségére esett, ahol 2009. április elején előbb terepszemlét tartott. Látva, hogy itt sincs biztonsági őr, 2009. április 20-án 11 órakor motoros maszkkal a fején belépett a pénzintézetbe, ahonnan végül fegyveres fenyegetéssel 1.491.000 forintot vitt el. Ebből 400 ezer forintot feleségének, K. Tímeának, 600 ezer forintot édesanyjának, 60 ezer forintot az első feleségének, Cs. Editnek adott át, a maradék összeget pedig megtartotta.

Miután ez a pénz is elfogyott, újabb bűncselekmény végrehajtását határozta el. A Kiskunfélegyháza és Vidéke Takarékszövetkezet kecskeméti kirendeltségét tartotta erre alkalmasnak, mert a sajtóból értesült arról, hogy ez ellen a pénzintézet ellen 2009. januárjában már követtek el bűncselekményt. De azt nem tudta, hogy a januári rablás óta a fiókban technikai fejlesztésekre került sor, így 2009. május 28-án a reggeli órákban maszkkal az arcán a külső üvegajtót kinyitva megpróbált behatolni az ügyféltérbe. Azonban az egyik alkalmazott meglátta a maszkos férfit, és a mágneszárral ellátott belső ajtó lezárásával megakadályozta a férfi bejutását, ezért a vádlott egypercnyi próbálkozás után elmenekült.

A sikertelen rablás után az I. rendű vádlott úgy döntött, hogy nem takarékszövetkezetre, hanem patikára támad. A kecskeméti Pajzs Patikát szemelte ki, és 2009. június 25-én kora délután, motoros maszkkal a fején bement a patika ügyfélterébe, ahol az egyik alkalmazottól az összes pénzt követelte. Ekkor lépett a helyiségbe a patikavezető asszony, aki megtagadta a pénz átadását, megnyomta a pánikjelző gombot, és közölte a támadóval, hogy értesítették a rendőrséget. A vádlott ekkor ismét a pénzt követelte, de mivel a patikavezető nő újra megtagadta ezt, a férfi „Visszajövök még!" felkiáltással kihátrált az ajtón, és elmenekült a helyszínről. A patika alkalmazottja K. Norbert után rohant, mire az - a menekülése biztosítása érdekében - kétszer a levegőbe lőtt. Ekkor üldözője megtorpant, és a férfi elmenekült.

A sikertelen rablás után július 22-én délelőtt ismét a Szarvas és Vidéki Takarékszövetkezet kecskeméti kirendeltségébe ment, és pár perccel 11 óra után, a riasztópisztollyal fenyegetőzve 1.549.000 forintot rabolt el, majd elmenekült a helyszínről. A pénzből volt felségének, Cs. Editnek, feleségének, K. Tímeának és édesanyjának, a II. rendű vádlottnak adott át különböző összegeket, míg magának 400 ezer forintot tartott meg. A hozzátartozók ekkor sem tudtak arról, hogy a kapott összeg rablásból származik.

A vádlott a bűncselekmények elkövetése után Budapestre költözött, ahol a nyomozók 2009. augusztus 5-én elfogták, és a házkutatás során megtalálták a bűncselekmények elkövetése során használt fegyvert és ruházatot. A vádlott az eljárás nyomozati szakában a terhére rótt cselekményekkel kapcsolatban tényfeltáró, büntetőjogi felelősségére is kiterjedő beismerő vallomást tett - áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. november 08. 17:56
    „Megérdemelte az enyhítést. Ez egy rendes ember, a volt feleségének is dellázott a lóvéból. Nem ölt meg senkit. Aki kevesli a 10 évet, az próbáljon meg egy hetet eltölteni odabent.”
  • 1. deszkás 2011. november 08. 15:23
    „"Korábbi életvitele és büntetlensége" ekkora enyhitést tesz lehetővé? És a nehéz gyerekkor hol maradt? Gratulálok az itélethez T. Táblabiróság! Nem csodálkozni ha ez szaporodni fog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 órakor megszólalnak a paksi atomerőmű szirénái!

Kedd délután 15 órakor megszólalnak a paksi atomerőmű riasztó szirénái. Megijedni azonban nem kell,… Tovább olvasom