Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Több beadványt is benyújt a hatóságoknak az Összefogás Bajáért

Baja - Kérni fogják a kampánycsendsértés megállapítását - közölte a szocialista Harangozó Tamás.
Az Összefogás Bajáért: MSZP - Együtt-2014-PM - DK nevű jelölőszervezet nem kéri a megismételt bajai időközi választás eredményének megsemmisítését, de több beadványt is benyújtanak a hivatalos szervekhez az ügyben - ezt a szocialista Harangozó Tamás és az Együtt-PM színeiben politizáló, független Karácsony Gergely jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Az MSZP képviselője azt mondta, hogy beadványaikat többek között helyi polgárok állításaira, illetve az Index.hu portálon megjelent "tényállításokra" és fényképre alapozzák.

Fidesz: a baloldal nem képes tudomásul venni vereségét

A Fidesz szerint a baloldal továbbra sem képes tudomásul venni bajai vereségét, ami "rendkívül szánalmas".

Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője így reagált arra, hogy az Összefogás Bajáért: MSZP - Együtt-2014-PM - DK több beadvánnyal is fordul a hatóságokhoz a bajai megismételt időközi választás ügyében. Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, kérni fogják a kampánycsendsértés megállapítását, mert az Index szerint újra szervezetten szállították a szavazókat, de ennél sokkal súlyosabbnak tartják, hogy a portál beszámolója és az ott közölt képfelvétel alapján a választás napján tűzifát osztogattak a választókerületben.

Zsigó Róbert szerint a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-trió hetek óta magyarázkodik, és olyan dolgokkal vádaskodik, amelyeket ők maguk követtek el.

Az egész ország szeme láttára folyt az "erőszakos, rasszista és hazug kampányuk", s mindenki láthatta, bármilyen aljas technika bevetésére képesek - írta közleményében Baja polgármestere, hozzátéve, hogy sem városa, sem Magyarország nem kér ebből.

A bajai 32-es szavazókörben vasárnap megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

Harangozó Tamás közölte: kérni fogják a kampánycsendsértés megállapítását, mert az Index szerint újra szervezetten szállították a szavazókat. Hozzátette, ennél sokkal súlyosabbnak tartják, hogy a portál beszámolója és az ott közölt képfelvétel alapján a választás napján tűzifát osztogattak a választókerületben. Hangsúlyozta, ha ez bebizonyosodik, akkor az is bűncselekményt követett el, aki a fát adta, és az is, aki azt a szavazatáért cserébe elfogadta. Úgy vélte, ezt az ügyet a hatóságoknak büntetőfeljelentés keretében kell kivizsgálniuk.

Megjegyezte, jogi úton fognak elégtételt kérni a város fideszes polgármesterétől. Indoklásként azt mondta, Zsigó Róbert pénteken olyan közleményt bocsátott ki, amelyről vasárnap a helyi választási bizottság is megállapította, hogy abban valótlan, illetve az ellenzéki jelölőszervezetekre nézve lejárató tartalmú állítás is szerepel.

Végül azt mondta, büntetőeljárás keretében szeretnék megvizsgáltatni, hogy Zsigó Róbert hogyan tudta meg a választás végeredményét a hivatalos bejelentés előtt.

Hangsúlyozta, az eljárásokat azért indítják, hogy mindenki számára világos legyen, "milyen pártok milyen eszközökkel élnek".

Kérdésre válaszolva közölte, ha bebizonyosodik, hogy az eredményt érdemben befolyásoló törvénysértés történt vasárnap Baján, akkor a választási szervek vagy a bíróság ismét meg fogja semmisíteni a végeredményt, de nem ennek elérése az elsőszámú céljuk.

Az Együtt-PM színeiben politizáló Karácsony Gergely úgy foglalta össze véleményüket, hogy a "Fidesz újra csalt Baján". Szavai szerint a kormánypártnak "papírja van arról (...), hogy az elmúlt hetekben a hangosbeszélővel járó autó megfélemlítette a választókat, (...) Zsigó Róbertnek, Baja polgármesterének papírja van arról, hogy valótlanságokat állított az ellenzéki pártokról". Hozzátette, aktivistáikat zaklatták, egy lépést sem tudtak tenni a városban anélkül, hogy ne követték volna őket autókkal.

A Fidesz jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást a bajai 3-as számú egyéni választókerületben, Kovács Csaba a 1071 érvényes szavazatból 508-at kapott, a második Teket Melinda, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje lett 446 szavazattal. Markó György, a Jobbik jelöltje végzett a harmadik helyen, ő a szavazatok 7 százalékát kapta. Az LMP jelöltje, Ikotity István 3,8 százalékot ért el.

A 32-es szavazókörben vasárnap megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberfest egy kecskeméti általános iskolában

Kellemes idő, színvonalas programok, nagyszerű gasztronómiai élmények, és nem utolsó sorban remek… Tovább olvasom