Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tojásválság: nem bírják a termelők az EU által diktált tempót

A 2012-es év számos újításával sokak anyagi nehézségeit szaporítja, így a vállalkozókét is, akiknek egy idei jogszabályváltozás értelmében nagy összegeket kell befektetniük, hogy az Európai Unió követelményeit teljesíteni tudják. A kerekegyházi vállalkozások helyzetéről, és a törvény várható következményeiről beszélgettünk egy helyi könyvelővel.
Egy kerekegyházi könyvelő iroda vezetője, Füstösné Farkas Márta kérésünkre prognosztizálta a 2012 év várható nehézségeit, a környéken működő vállalkozásokat illetően.

- Mindenhonnan azt hallani, hogy nehéz idők várnak az emberekre, senki sem kivétel. Hogyan élhetik túl a vállalkozók ezt a gazdaságilag nehéz időszakot?
- Az első, és legfontosabb, hogy az adott cég tőkeerős legyen, vagyis legyen elegendő financiális tartaléka. Sajnos az utóbbi időben - pontosan 2009 - től – a pénzpiacok a devizahitelt ajánlották esetleges opcióként a vállalkozóknak, melynek törlesztése azonban az árfolyam különbözet miatt évről – évre nehezebb. Ily módon sok cég vált gazdaságilag improduktívvá, és a nem tőkeerős cégek csődbe mentek. Az előző évek válsága, és a csődeljárások tehát innen eredeztethetők.

- Ezek tehát az okok, és következmények. Most beszéljünk a jelenről. Mit tapasztal az idei évben?
- Legnagyobb probléma most a banki szektor válsága. Ezen felül van egy új jogszabály, ami nagymértékben megkeseríti az itt élő vállalkozók életét. Mégpedig egy EU által bevezetett, 2012. január 1 – től hatályba lépő törvény, ami kiváltképp a tojástermelőket érinti. Ez annyit jelent, hogy amennyiben a tojótyúk ketrecek nem felelnek meg az EU-s követelményeknek, az onnan származó tojások kereskedelmi forgalomba nem hozhatók, kizárólag ipari termelésre adhatók el áron alul, amit a tojáson „B" betűvel jelölni kell.

- Mit ért az alatt, hogy: „… amennyiben tyúkketrecek nem felelnek meg az EU-s követelményeknek…"?
- Röviden annyit, hogy fel kell újítani a ketreceket, egy megadott mérce szerint, szem előtt tartva például, hogy hány tyúk lehet egy ketrecben stb…

Hitel nélkül a helyi termelők több mint fele becsődölhet.
Hitel nélkül a helyi termelők több mint fele becsődölhet.

- Mi történik akkor, ha valaki nem tudja végrehajtani a „ketrec felújítási projektet"?
- Az a vállalkozás a türelmi idő lejárta után – 2012. július 31. – becsődöl, ugyanis nem működhet tovább a korábbi feltételek szerint, tehát be kell zárnia.

- Ez elég összetett dolog, hiszen a pillangó effektus alapján egy – egy ilyen lépés sok mást is befolyásol, sok mindenkit érint.
- Pontosan. Egyrészt befolyásolja a takarmányfuvarozók munkáját, hisz kevesebb takarmány kell majd, ugyanekkor a takarmányforgalmazók is bukni fognak az ügyön, de érintve van az a széles alkalmazotti réteg is, aki tojásszedőként dolgozik alkalmi munkásként.

- Ez elég szigorúnak tűnik így, nincs esetleg bármi mentőöve a vállalkozóknak?
- Ha van is, azzal csak kevesen tudnak majd élni. Egyetlen mentsvár a hitelfelvétel lenne, de a recesszió miatt a pénzpiacok nagyon óvatosak, ezért nehezebb pénzhez jutni. Mindemellett a vállalkozók bizakodnak, hogy az unió újabb pályázatokat ír majd ki a helyzet megkönnyítésére, de ezek vak remények, én erre nem látok reális esélyt.

- Az Ön ügyfélkörét milyen arányban érinti ez a rendelkezés?
- A vállalkozóim körülbelül 50% - a tojástermelő, így mondhatni elég nagy arányban érint ez minket, így egész Kerekegyházát és vonzáskörzetét.

- Mit gondol, abból az 50% - ból mennyien fogják tudni így – vagy úgy átvészelni ezt az időszakot?
- Nálunk ez előreláthatólag úgy alakul, hogy 25% - ban tőkeerősek a cégeink, így nekik nem lesz nagyobb veszteségük. Akik viszont a gyengébb lábakon álló cégek közt vannak, azoknak feltehetőleg csak mindössze 10% - a fog kikecmeregni ebből a helyzetből.

- A többi vállalkozó ennek értelmében „bezárhatja a kaput"?
Sajnos igen, és a munkaerő piaci válság miatt még azzal sem lehet számolnunk, hogy más iparágban tudják majd folytatni a munkát. Mindezt egy olyan jogszabály miatt, ami gazdaságtalan, és koncepciójában értelmetlen. Ez az egész dolog a vállalkozók ellehetetlenítésére, és a munkanélküliségi ráta növelésére hat ösztönzőleg.

Friss:

A tojótyúkketrecek kötelező cseréje miatt akár 50 forintra is emelkedhet a tojás ára - írja a Napi Gazdaság és a Népszabadság keddi számában.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy 13 tagországgal, köztük Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárást indít, mert az elmúlt 12 évben nem sikerült végrehajtani az állatjóléti célú beruházásokat - emlékeztet a Napi Gazdaság, amelynek Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója elmondta: ha nem is határidőre, de az idén befejeződik a tojótyúkketrecek kötelező cseréje.

Tavaly 3 milliárd forint értékű korszerűsítési pályázatot hirdetett meg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a beruházás megvalósítása azonban egyre több termelőnek okoz gondot Földi Péter szerint. Mintegy 90 nagy termelő jelezte, hogy folyamatban van a korszerűsítés, ám határidőre nem végeznek vele, mintegy százan viszont vélhetően nem folytatják a tevékenységet. A Tojásszövetség úgy tudja, további 170 kisebb gazdaságban zajlik még az átalakítás, ezek többnyire pár száz, pár ezer tojót tartó vállalkozások. Magyarországon az éves, 2,7 milliárd darabos tojásfogyasztásból mintegy 200 millió darab importból érkezik; ha a bizottság lépése miatt valóban hatályba lép a nem EU-konform tojásra az importtilalom, a kieső árualap miatt további áremelkedés várható.

Hosszabb távon, a piac újrarendezését követően újra nőhet a magyar piacra érkező import, a tojásárak pedig várhatóan stabilizálódnak majd, azonban a nagyobb önköltség miatt a mostaninál magasabb árszinten, a piaci elemzők szerint nagyjából 50 forinton. Jelenleg a tojás fogyasztói ára 30-42 forint darabonként - írja a Napi Gazdaság. A Népszabadság szerint az 530 tojótyúktartó telepből száznál is több jelezte, hogy még nem állt át az új technológiára. Jó néhány tagállamban az árak emelkedésére számítanak, Magyarországon például az 50 forintos ár sem tűnik olyan messzinek - írja.

Sok termelő akkor se tud technológiát cserélni, ha ehhez támogatást kap. A technológiacsere a tojótyúktartó telepeken tyúkonként ötezer forintba kerül. Egy közepes, 60-70 ezer tyúkot termelőnek tehát 300-350 millió forintot kell kiadnia; a nagynak minősülő termelőknél már 100 ezer fölött van a tyúkok száma, azaz félmilliárd forint felett a költség. Hogy ez a pluszkiadás mikor térül meg, nehéz kiszámolni - írja a Népszabadság.

Olvasóink írták

 • 19. cintula 2012. február 01. 18:48
  „LESZ IS 50 FT A TOJÁS. ERRE IS VOLT 12 ÉV....CSAK MÉG ANNYIT SEM KERES A MAGYAR MINT 12 ÉVE.”
 • 18. utopia 2012. február 01. 12:12
  „cintula
  Szerinted hány évet kellene még biztosítani, hogy betartsák a szabályokat? Nem egyik napról a másikra kellett áttérni az új ketrecekre, volt rá 12 év.”
 • 17. cintula 2012. február 01. 09:02
  „az állatok megérdemlik a jobb bánásmódot ez kétségtelen. így is sok a nyomorult körülmények között tartott.

  az EU (vagy a kormányunk) viszont nem veszi figyelembe, h az ötlet kiagyalásától napjainkig NEM töretlen az út. azaz egy ilyen nyomorban amibe vagyunk, taszítottak, nem ez a megfelelő pillanat...hacsak nem az a CÉL már régen, h MINDEN ÁRON még nagyobb gödörbe akarnak taszítani! vagy mégis?
  a cigi körüli felhajtás uaz. a történet.
  disznóság egy kalap alá venni az eu. határain belül mindenkit ha érdekeik úgy kívánják....
  (vannak kivételek, amikor nekünk mégsem jár!)
  ott a jólét és a jövedelem a KULCS. itt meg nincs jólét és nincs munka, nincs pénz. az a KULCS.
  a két KULCS nem ugyanazt a zárat nyitja.

  éljenek a tyúkok erőben, egészségben és tojjanak sok-sok tojást nekünk! :)”
 • 16. Kisg 2012. február 01. 07:25
  „Hát nem tudom, nekem a kép láttán két dolog jutott eszembe... A marhavagonokba összezsúfolt emberek, illetve az Afrikából hajófenékben összezsúfolva rabszolgának elhurcolt feketék. Egy biztos: minden élőlénynek joga van méltó élete élni, még ha haszonállat is. Látott már valaki ketrecekben szállított tyúkokat, illetve teherautó platóján egymás tetején sivítozó sertéseket? Annyi helyük sincs, hogy megforduljanak. Embertelen.”
 • 15. csupika 2012. január 31. 19:27
  „Volt idő a szabályhoz igazodó átalakításra. Ha nem megy, zárjanak be, legalább több tojást ad el az, aki már megtette a változtatást. Vagy én, aki szabadtartásban tartom a tyúkjaimat :)
  A fogyasztó ebből az egészből nem túl sokat fog érzékelni, max 5 forinttal megy majd fel a tojás, ebben biztos vagyok. Vagy ha több lesz az emelkedés, annak nem lesz köze az EU-s szabályzáshoz. Igenis tartsuk az állatokat legalább a minimumnak megfelelő körülmények közt, nem sajnálok senkit, aki a pénz miatt kesereg és mindent az állatoktól von el, pedig belőlük él.”
 • 14. nagypappa 2012. január 31. 18:28
  „Ehhez a cikkhez tudni kell, hogy kb. öt éve a Tojásterméktanácsot a gazdasági versenyhivatal megbírságolta 150 millió Ft-ra árkartell miatt.
  Ugyanis leszögezték, hogy 16 Ft +Áfa alatt nem lehet tojást értékesíteni, mert veszteséges és a csődbe kerülnek a tyúktartók.
  A megyénkben, tudomásom szerint egy mély almos és egy ketreces tyúktartó maradt talpon.”
 • 13. qrumpli 2012. január 31. 18:15
  „Az eu mérnem a tyúkokkal beszéli ezt meg.
  Szerintem azonos szinten vannak
  A fene tényleg mér nem eszi meg.”
 • 12. geysa1 2012. január 31. 16:52
  „Amikor a piacon megveszem a tojást mindig ez a videó jut eszembe:
  http://www.youtube.com/watch?v=ksqhop_2j-I
  Ajánlom mindenkinek, érdemes megnézni!”
 • 11. macs 2012. január 31. 16:38
  „8. ALBERT,
  csatlakozásunk óta az uniós be- és kifizetéseink mérlege is rendkívül pozitív: 14 milliárd euró (több mint 4000 milliárd forint) többletet mutat.”
 • 10. szittya 2012. január 31. 16:33
  „Kérdezem, mi a sz.art keressünk még ebben a rabló Unióban... Semmivel nem lett jobb nekünk. Az árak az egekben, mert ugye az Unió diktál. A fizetések egyre kevesebbek. Mi lesz még itt?”
 • 9. macs 2012. január 31. 16:28
  „A Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint a hazai tojótyúk-állomány mindössze 5 százalékánál nem sikerült az átállás 2011 december 1-jéig.
  A tárca az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel rendelkező gazdák dolgát. Tavaly 3 milliárd forintot ítélt meg erre a célra, de a pénzre nem volt elég jelentkező, ami a szaktárca szerint arra utal, hogy aki akarta, korszerűsítette a telephelyét.
  Jelenleg még 109 telepen nem teljesült az uniós elvárás, várhatóan ezek a telepek legkésőbb 2012. július 31-én bezárnak.
  Szóval volt 10 évük és még állami támogatást is kaptak. Magyarázza meg nekem valaki, miről beszélünk?”
 • 8. ALBERT 2012. január 31. 16:08
  „http://www.munkaspart.hu/component/content/article/617-megerte-e-az-eu-tagsag.html”
 • 7. klj-54 2012. január 31. 16:03
  „Naszóval, amíg a gazda szinte semmit nem kap abból amit az Unió részére megad addig gusztustalan tőle elvárni a szabálytiszteletet!
  Van persze egy másik oldala is, amit bizony tanítottak már a foxi maxin is:
  A likvid tőke azaz a készpénz jelenléte a piacon.
  Amíg a melós barna és büdösért dolgozik becsületes munkabér helyett addig itt érdemi javulás nem lesz legfeljebb országcsőd!”
 • 6. GondaIstván 2012. január 31. 15:55
  „Hajrá tyúkok! Ti is megérdemeltek egy picivel több helyet a Nap alatt. Legalább annyit, hogy meg tudjatok fordulni.
  A cikk szerint is volt rá a termelőknek 12 kerek évük. Akkor most miért sírnak?
  "Mindezt egy olyan jogszabály miatt, ami gazdaságtalan, és koncepciójában értelmetlen". Nem értelmetlen, mert egy élőlény normális élethez való jogát próbálja védeni, és nem gazdaságtalan, mert a gazdaságnak nem lehet a célja a szereplők megnyomorítása.”
 • 5. Arnika 2012. január 31. 14:02
  „mivaan? Itt is dotálják, csak nem jut el a termelőig.”
 • 4. mivaan? 2012. január 31. 13:58
  „3! a nyugatnak nem ´10 évnyi´, hanem fényévnyi előnye van hozzánk képest..
  mert külf. az állam dotálja a mezőgazdaságot. mit gondolsz, miért olcsóbb az ír marhahús, mint a magyar?
  nem(csak) a kergemarhakór miatt..”
 • 3. Arnika 2012. január 31. 13:37
  „Bocsi, de 10 év állt rendelkezésre az új ketrecméretre! (2012. július 31 -10 év).”
 • 2. dodoni 2012. január 31. 13:37
  „"- Mindenhonnan azt hallani, hogy nehéz idők várnak az emberekre, senki sem kivétel. Hogyan élhetik túl a vállalkozók ezt a gazdaságilag nehéz időszakot?
  - Az első, és legfontosabb, hogy az adott cég tőkeerős legyen, vagyis legyen elegendő financiális tartaléka."

  Látható, hogy a piac könyörtelen törvényszerűsége meg fogja ölni nem csak a nagyüzemi tojástermelést, hanem többek között, elsőként a magyar népet is.

  Kérdésem! Minek KELL versenyezni? Bolond az a sportoló, amelyik száraz kenyéren, vízen tartva, kap a felszólításon: "Versenyezzünk!" S odaállva a rajtvonalhoz, látja, hogy a mellé sorakozók többsége jó fizikai állapotú, jó felszereléssel ellátott. Azt "mondja" a TŐKE. Adok hitelt arra, hogy feljavítsd magadat, de cserébe a feleséged, lányod szexuális szolgáltatást nyújtson ott és akkor, amikor én mondom. Normális az a sportoló, amelyik ilyen feltételeket elfogadna? Mi, nem sportolóként, elfogadtuk ezeket a feltételeket. Mert jól akartunk élni. Kényelemben, anyagi biztonságban akartunk élni.”
 • 1. spiler 2012. január 31. 13:17
  „MOST MÁR BETARTHATNÁNK AZ EU-S FIZETÉSEKET IS HISZ A SZABÁLYOKAT BETARTJUK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 millió a tét: ma véget ér Foxi átigazolási ügye

Hamarosan véget ér a nemzetközi átigazolási szezon, ezzel együtt a KTE légiósának, Kethevoama… Tovább olvasom