Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Tönkrement takarékszövetkezet: se nyugdíj, se hétvégi bevásárlás

A szakadó eső ellenére is nagyon sokan várakoznak a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kiskunhalasi fiókja előtt. Van, aki a fizetését szerette volna felvenni, hogy bevásároljon hétvégére, van, aki a nyugdíjáért jött.
A bank ügyfelei elsősorban azt kérik számon, hogy miért nem kapnak részletes tájékoztatást a kialakult helyzetről. - Ez tragédia! Egy idős hölgy így fogalmazta meg érzéseit azzal kapcsolatban, hogy végelszámolás alá került a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet – írja helyszíni beszámolójában a halasmedia.hu. A bank halasi ügyfelei közül sokan az időnként eleredő eső ellenére is kitartóan várakoznak. Rendőrök is érkeztek a helyszínre, de nem volt szükség intézkedésre. Többen arra panaszkodnak, hogy kevés információval rendelkeznek és nem tudják, mi lesz most a pénzükkel. Van, aki a fizetését szerette volna felvenni a hétvégi bevásárlás előtt, van, aki utazott volna, van, aki a nyugdíjáért jött. - A végelszámolás azt jelenti, hogy elvileg hozzájuthatnak pénzükhöz az ügyfelek- így nyugtatta egy jogban jártas szakember az ingerült polgárokat. A takarékszövetkezet honlapján olvasható a hivatalos közlemény és a végelszámoló elérhetősége.

Aggódó ügyfelek várakoznak a bezárt Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kiskunhalasi fiókja előtt. Fotó: MTI/Pozsgai Ákos
Aggódó ügyfelek várakoznak a bezárt Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet kiskunhalasi fiókja előtt.
Fotó: MTI/Pozsgai Ákos

Mint arról korábban a delmagyar.hu beszámolt, A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, ezért a PSZÁF visszavonta engedélyét, és elrendelte a végelszámolást. Az intézkedést az indokolta, hogy a PSZÁF vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

A tőkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belső tőkeképződése, sem külső tőkeemelés révén nincs reális lehetőség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhető sem rövid, sem hosszú távon. Az intézmény már több hónapja kifeszített likviditási helyzetben van, azaz fennállt a veszélye annak, hogy már rövid időn belül sem lesz képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek - közölte a felügyelet.

A PSZÁF visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását, Fotó: MTI/Pozsgai Ákos
A PSZÁF visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását.
Fotó: MTI/Pozsgai Ákos

A PSZÁF az elmúlt másfél évben több alkalommal a helyszínen vizsgálta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet, illetve rendkívüli adatok és tájékoztatók folyamatos bekérésével kapott információt az intézmény helyzetéről. A pénzügyi problémák erősödésekor azonnal intézkedéseket írt elő az intézménynek, s amíg esély volt rá, lehetőséget adott számára a tőkehelyzet rendezésére. A további tőkeromlás miatt azonban csak az engedély visszavonása maradt az egyetlen megfelelő eszköz a helyzet rendezésére - tájékoztatott a PSZÁF.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban nem éri el a két ezreléket sem.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. X_Y 2012. június 02. 23:49
  „19. igazságkereső 2012.06.02. 11:32

  Bégessed szépen: elmúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóóóóóóóóócééééééééééééééééééééév”
 • 25. ascendum 2012. június 02. 22:02
  „Az előttem szólókkal egyetértésben: valóban, a takarékszövetkezetek is saját tőkével indulhatnak csak. Messzemenő következtetéseket sem lehet levonni ebből az esetből, mivel szinte ahány takarék, annyiféle különböző pénzügyi állapot. Én pl. nem látom indokoltnak, hogy a többiektől innen fogva jobban féljünk, mint úgy általánosságban bármilyen befektetési formától manapság.”
 • 24. Fruzsi67 2012. június 02. 20:44
  „Kedves Macs!

  Valóban kell némi tőke,pontosan 250millió forint,de ez az összeg csepp a tengerben egy baj esetén...ezzel szemben a Bankoknak 2milliárd forint törzstőkével kell rendelkeznie.
  A mostani válságos helyzetben azt gondolom nyugodt szível senki nem tud tanácsot adni,hol is lenne biztonságban a pénz,bármikor bekövetkezhet,hogy értékét veszti,pénzintézetektől függetlenül!”
 • 23. macs 2012. június 02. 18:06
  „23. Fruzsi67,
  a Takarékszövetkezetet sem lehet létrehozni saját tőke nélkül. Úgy tudom minimum 250 mFt értékű részjegy vagy saját tőke kell.
  Nem csupán a takszövök, de a bankok is a betéteseik pénzével sáfárkodnak.
  Ajánlom a következő cikket, nagyon tanulságos:
  http://www.portfolio.hu/vallalatok/tonkrement_egy_takarekszovetkezet_hogy_allnak_a_tobbiek.168111.html”
 • 22. Fruzsi67 2012. június 02. 15:59
  „Kedves Nanenáné!

  A Takarékszövetkezet nem Bank,nem rendelkezik saját tőkével,azaz a Betétesek pénzével sáfárkodik és ha ezt valamilyen oknál fogva rosszul teszi,bizony gyorsan likviditási gondjai lehetnek. Az említett 500millió valóban egy nagyobb tétel,de a válság miatt számtalan kisebb hitel is lehet / sőt minden valószínűség szerint van is / csúszásban,vagy akár bedőlt állapotban. Sok kicsi sokra megy...és hozzá jött egy nem csekély tétel!!!
  Az elhúzódó válság a Takarékszövetkezeteket érzékenyebben érinti mint a Bankokat és ez nem pánik keltés,ez tény!”
 • 21. ossian33 2012. június 02. 14:10
  „Minek a bankfelügyelet, meg millió féle jelentési kötelezettség, ellenörzés, Igazgatóság, Felügyelő bizottság, belső ellenör, mittoménmi, előbb nem vették észre? Ez nem egyik napról másikra bekövetkező fordulat, mért kellett idáig hagyni?

  És az állam most akarja megvenni a takarékbankot, h a takszövökön keresztül élénkítse a hitelkihelyezést...
  Ahhoz, h valaki hitelképes, jó ügyfél legyen, megfeleljen a biztonságos kihelyezés követelményének, be kell bizonyítania, h nincs is szüksége hitelre :)”
 • 20. macs 2012. június 02. 13:42
  „15. KamuNeni ,
  a szavatoló tőke, melynek számítását törvények írják elő: a hitelintézet működőképesség fenntartása és a kötelezettségek teljesíthetősége érdekében rendelkezésre álló tőke. Amennyiben egy pénzintézet szavatoló tőkéje negatívvá válik, azt jelenti, hogy jelentős veszteséget halmozott fel.
  Szerintem a kihelyezett hitelek nagy részét nem fizették vissza és e miatt értékvesztést kellett elszámolniuk, ami mínuszba vitte őket. Egyébként a betétesek pénzét helyezi ki a pénzintézet, tehát, ha kockázatos üzletekbe megy bele, azzal az ő pénzüket teszi kockára. :-(
  Akkor, ha van mögöttük egy erős anyacég, van remény a korrekcióra, de jelen esetben nincs aki segítene rajtuk.
  Csak halkan jegyezném meg, hogy lehet tapsolni a pénzintézeteket sújtó intézkedéseknek, de itt a példa arra, hogy elég kockázatos a játék.
  Különben olyan jó olvasni, hogy egyesek egy "nagyon sajnálom az érintetteket" szintű kijelentésre sem képesek. Biztosan jó érzés látni, hogy megdöglött a szomszéd tehene is. :-(”
 • 19. nanenáné 2012. június 02. 12:33
  „Megeszi a fene, ha egy db 500 milliós bedöglött hiteltől bukik az egész takszöv...”
 • 18. igazságkereső 2012. június 02. 11:32
  „#17. Ellenzéki 2012.06.02. 09:25 Mielőtt elkezdesz "orbánozni" tudnod illenék,hogy ezt az intézkedést megelőzte barátaid, a gyurcsányi pénzügyi teljes tönkretétel! Bizonyára Te is tudod, a Gyurcsány-Draskovics-Veres trió "áldásos" tevékenysége során több ezer milliárd forint el-és ki az országunkból. Boldog lehetsz, ha ezt Te nem érzed meg, de rajtad kívül legalább 3-4 millió ember szenvedi meg a 2004-2010 között hatalmon volt barátaid országunkat pénzügyileg, gazdaságilag teljesen tönkretevő tevékenységét! Bizony jó lenne, ha te és a hozzád hasonló látomásokkal rendelkező társaid használnátok a nyakatokon levő csomag szűkös tartalmát is! Némi intelligencia is szükségeltetik persze a helyzet tényleges fel-és megismeréséhez,remélem átgondolod szűklátókörűen megalkotott alanti véleményed.Sok sikert hozzá, szép hétvégét minden hozzászólónak!”
 • 17. Fruzsi67 2012. június 02. 11:23
  „Kedves Ellenzéki és Mindenki Más,aki kormányzati intézkedést lát a dolog mögött!!!

  Még mielőtt megvádolnátok,nem vagyok a kormány "talpnyalója",de mivel az érintett területen élek pletyka szinten igaz,de minden pletyka fele igaz...eljutottak hozzám a hírek...azaz,rossz hitelezés okozta a Pénzintézet bukását...egy műanyag üzem 500millióval "bennragadt"!!! Nem nevesítek,akinek nem inge,nem veszi magára!

  A betétesek pénzét az állam szavatolja!!!

  "2011 januárja óta a magyar és az európai uniós szabályozásnak megfelelően, az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül százezer euróig garanciát nyújt."”
 • 16. Ellenzéki 2012. június 02. 09:25
  „Bizonyára ez a takarékszövetkezet az első áldozata az orbáni, a pénzintézetekre kivetett különadónak!
  Ezért is "köszönet" illeti a fideszes fanokat!
  Ezek nemhogy hazudnak éjjel meg nappal hanem adóztatnak és mindent tönkretesznek egész nap, egész évben!”
 • 15. Herli 2012. június 02. 08:46
  „13. QKorika 2012.06.02. 04:57 >> szövegértelmezési zavarban szenvedsz.

  Olvasd el, és látod majd, hogy embereket nem is említettem. A hely valódiságát emeltem ki. Nyugdíjas magánbankárként volt lehetőségem ismerni a magyar betétállomány helyzetét. Ebben volt vezető ez helység. Ennyi kicsim.”
 • 14. KamuNeni 2012. június 02. 08:07
  „"sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált"

  Ez azt jelenti hogy az sincs meg. Vajon ki es hanyan fog bortonbe menni csalasert es lopasert?”
 • 13. Haho66 2012. június 02. 08:00
  „3. QKorika 2012.06.01. 19:14 , mindazzal együtt, hogy elég gáz ez azoknak, akiknek bennragadt a pénzük, ez nem ha a paraszt nem ... esete, hanem a februárban forró boré :-(

  És ugye akkor arról annyit, hogy mennyire faxák a magyar érdekeltségű pénzintézetek. Pont annyira, mint a többi...”
 • 12. QKorika 2012. június 02. 04:57
  „Herli: nem tudom te miféle, kiféle vagy, de ahogy az irásodból kiveszem, te nagyon is lenézed a "parasztokat". Egyébként nem az a paraszt aki a földet müveli, hanem akinek a viselkedése alpári. Láttad hogy itt mennyire gazdagok az emberek, de azt nem láttad, hogy amikor te még aludtál egy kiadós buli után, az itt élők már rég a földjeiken dolgoztak-dolgoznak. Szerintem te abban is elfáradnál, ha egy álló napig kéne ballagnod egy gazda után aki éppen mondjuk kukoricát kapál, vagy akármit is csinál. "Ne itélj,hogy ne itéltess"! Ezt jegyezd meg. Különben is az embereknek most nem hinném hogy a te idióta hozzászólásodra lenne szüksége. Becsülettel dolgoztak, spóroltak - amit te lehet hogy még életedben nem tettél - és most egy pillanat alatt mindenkit padlóra küldtek. Ha ennyire irigy vagy, akkor sajnos beteg is vagy!!!”
 • 11. nanenáné 2012. június 01. 23:39
  „8. QKorika 2012.06.01. 20:38
  "miért törvényszerü az, hogy ha egyik helyen sikkaszt valaki, akkor a másik is tönkremenjen? Ez egy nagyon korrekt, jól menő tak.szöv volt. Mindenki értetlenül áll a dolgok fölött."
  Miért ? Ki sikkasztott? Mitől mehet tönkre egy korrekt, jól menő bank ?”
 • 10. Herli 2012. június 01. 22:10
  „2. jonathan 2012.06.01. 19:04 Tévedésben vagy.
  Ez Soltvadkert és az egy főre eső betétállomány az országban a legtöbb volt már a 60-as években, mikor
  arrafelé dolgoztunk láttuk a jólét jelét is. Most meg pláne, tessék odamenni és megnézni. Az aranyháromszög kiemelkedő tagja.”
 • 9. macs 2012. június 01. 21:55
  „Akik helyeslik a bankokat érintő intézkedéseket, azok most figyelmesen olvassák el a cikket.”
 • 8. badoravarva 2012. június 01. 21:00
  „Van egy határ amíg kifizetnek, ez csak a kisembereknek jó.
  Akinek sok lóvéja volt annak bukta!”
 • 7. QKorika 2012. június 01. 20:38
  „tótkomlósi: miért törvényszerü az, hogy ha egyik helyen sikkaszt valaki, akkor a másik is tönkremenjen? Ez egy nagyon korrekt, jól menő tak.szöv volt. Mindenki értetlenül áll a dolgok fölött. Igaz, attól még a pénzünk nincs a kezünkben, de a csekkek fognak jönni sorban. Utána meg a szolgáltatók!!!! Hogy a franc essen bele az egészbe.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félkész házban fosztogattak

Kilopták a nyílászárókat egy félkész családi házból Baján.
Tovább olvasom