Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Törik az ekevas a kiszáradt földeken

Porlik a föld a bácskai szántókon a hónapok óta tartó aszály hatására. Tavaly még a belvíz okozott gondot, most az aszály miatt számítanak kevesebb termésre a gazdák.
Porlik a föld a bácskai szántókon a hónapok óta tartó aszály hatására, miután augusztus óta nem esett számottevő csapadék. A napos, meleg ősz kedvezett a betakarításnak, ám a tartós vízhiányt minden növény megsínyli. Tavaly még a belvíz okozott gondot, most az aszály miatt számítanak kevesebb termésre a gazdák.

A Bácskában sokan foglalkoznak búza, kukorica, napraforgó, repce termesztésével. Ősszel többfelé csak a száraz porba lehetett vetni, így a növények alig keltek ki. A szántóföldek öntözése pedig ráfizetéses volna. Vancsura Kornél, a Bácskai és Duna-melléki Mezőgazdasági Szövetség titkára úgy tudja, a kormány most dolgozza ki a januártól bevezetendő kárenyhítési rendszert. A tervezet szerint a kárenyhítési alapba 10 hektár gabonaterület felett mindenkinek be kell lépni. A második pillér a piaci alapú biztosítás lesz, ami a nagyobb cégekre jellemző. Ám ennek komoly anyagi vonzata van.
Hozzátette: a gazdálkodók segítése, jövedelmük biztonságának növelése érdekében az új kárenyhítési rendszerhez kapcsolódó kedvezményes biztosítási díjak kialakítására törekszenek. A kormány már tájékoztatta erről a mezőgazdasági szervezeteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hét témája: hiteles lesz-e a karácsony?

Hét témája rovatunkban ezúttal arról kérdeztük a kecskemétieket, idén vajon mennyit költhetnek karácsonyra, és vajon élnek-e a áruhitel adta lehetőségekkel. Tovább olvasom