Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tornaórán halt meg egy félegyházi diák

Kosárlabdázás közben lett rosszul egy 17 éves fiú, akit a tanárok és a mentősök sem tudtak már újraéleszteni.
Hirtelen szívmegállás okozta annak a 11. osztályos fiú halálát, aki a testnevelésórán, kosárlabdázás közben halt meg.

A kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakközépiskola tanára egyből megkezdte az újraélesztést a segítség kiérkezéséig. A mentők gyors - gyógyszeres, illetve elektromos - beavatkozása ellenére sem sikerült Andrást újraéleszteni - írta a Baon.hu.

Az esetet közigazgatási eljárásban vizsgálja a rendőrség. Szerdán a diákokat hazaküldték, de csütörtökön már folytatódik a tanítás. Az iskola pszichológusa segíti a diákokat és a tanárokat a történtek feldolgozásában, akik az iskola előtt és az intézmény megemlékezési oltáránál egymás után gyújtják a megemlékezés gyertyáit.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. tucat 2012. november 16. 21:00
  „39. hozzaszolok
  Nagyon szívesen, kedves Hozzászólok! Remélem, hasznát veszi! :)

  33. soligor
  Durva, de hihető történet. Remélem, Marika néni olvassa a hír alatt, és... :)”
 • 40. soligor 2012. november 16. 20:15
  „28 :)
  EZ TÉNYLEG SZOMORÚ :)”
 • 39. hozzaszolok 2012. november 16. 19:16
  „Kedves "24.tucat" és "25.kispacni"!Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásotokat és a segítségeteket!További szép estét és jó egészséget kívánok Nektek!”
 • 38. tol 2012. november 16. 19:02
  „kispacni! A szakmai hozzászólásod igen figyelemreméltó, mások sértegetése azonban visszatetszö.”
 • 37. soligor 2012. november 16. 13:46
  „hát nekem se sok kellett, hogy ne döngöljem a földbe Marika nénit :(”
 • 36. nobody13 2012. november 16. 13:27
  „DMagóg... :-) Te nem Magyarhonban élsz? Utoljára általános iskolás elsőben volt részem "testre szabott" testnevelésben, falusi iskolában. Városba bekerülve jött a neves, ám némileg szadista tesitanár bácsi, aki térlátás nélkül úgy felzavart a gerendára, hogy öröm volt nézni. Máig megvan a gerincem két végén a két csontkinövés, ami a sovány alkatom és szakszerűtlen tanári "segítség" következménye lett. Gimiben sem érdekelte a tesitanárt, hogy 1-2 perc után után egyszerűen szó szerint lefulladok a futástól - asztmás ÉS szívbeteg is vagyok - , azért hajtott, még versenyre is benevezett hosszútávfutásban, rajtam röhögött a fél város, mikor a pálya harmadától - nem akarván megfulladni - elkezdtem gyalogolni...
  Nekem nincs semmiféle papírom arról, hogyan kellene mozgáshoz nem szokott diákokat tornáztatni, de betegként, aki egész életében imádott mozogni, annyi tapasztalatom van a mit kell és hogyan nem szabad témában, mint egy veterán kiképző őrmesternek. Talán - és most nem magamra célzok - olyan embereket kéne felvenni, akiknek nem a teljesítménykényszer a motivációjuk, hanem az, hogy kineveljenek egy generációt, aki szeret mozogni - legyen beteg vagy egészséges. Az ifjú sportoló titán és titanilla, aki életében nem volt beteg, soha nem lesz alkalmas arra, hogy jó testnevelő tanár legyen, mert a mozgás az, amit tényleg egyénhez kell szabni, kell leleményesség, főleg, ha nem adottak a szuper körülmények, és ismerni kell a test, a szervezet összes jelét, hogy ki mit mikor nem bír, mert a gyerek néha szégyell szólni.”
 • 35. DVB 2012. november 16. 12:47
  „Egy bulvárlapon írták, hogy vérnyomáscsökkentőt szedett a srác szóval ha igaz, akkor ez is gond lehetett. Bár illik fenntartásokkal kezelni a bulvárt de ez is egy infó. Amúgy láthatóan jó kondiban volt vagyis úgy tűnik a fotóról, hogy gyúrt rendszeresen.”
 • 34. DMagóg 2012. november 16. 11:41
  „Laikusként:
  Testnevelés! Testre szabott nevelés, az egyéni fizkai terhelések szükségszerűségére, elviselésére! Nevelés, ha valóban örömként, és nem kínzásként élik meg!
  X órányi ülős óra után, egy ütős tornaóra, az bizony, nem testnevelés, merénylet, gyilkosság, amit mindennapossá tettek! Reménykedjünk, hogy tényleg nevelő, testnevelő és nem egy lezavart -teljesítmény kényszeres- tornaórát tartanak a szakemberek. A szervezet egy tanórányi fizikai sokkolása, nem testnevelés! Laikusként.
  Az örömsport is addig az, amíg a játék öröme, s nem a teljesítmény kényszer vezérli!
  Kétségtelen, hogy teljesítmény kényszeres világban élünk! Tudni kell különbséget tenni az egyén és a környezete (tornatanár, edző) teljesítmény kényszere között!
  Egy igazi nevelő, testnevelő tanárnak ehhez nem kellenek orvosi papirok -amik érnek annyit, amennyit-, legfeljebb a kételyeinek alátámasztásához, s nem az önmaga felmentéséhez! Laikusként!
  Fonák a helyzet! Egy felszínes orvosi vizsgálat -ha van- felment minden alól. Ám, ha van ok a kételyre, akkor kellene egy alapos orvosi vizsgálatnak kizárnia azt!
  Nem állítom, hogy jelen esetre is igazak a feltevéseim, ám úgy általánosságban megeshet, bár sokadszor mondom, hogy csak úgy laikusként!”
 • 33. soligor 2012. november 16. 11:15
  „Szegeden .......Marika néninél a lányom rosszul lett tesi órán, mert a tanárnő néha ájulásig futtatta őket . A lányom szeret mozogni, de a tanárnő kissé néha túlkapásokba esik. Szóval el kezdett a tüdeje sípolni, hányt , alig kapott levegőt.Marika néni összeszidta , és megtiltotta az osztálytársaknak , hogy odamenjenek hozzá. Mindenki nagyon megijedt , olyan hangosan sípolt. Ő pedig nem csinált semmit.”
 • 32. kispacni 2012. november 16. 10:53
  „12. klj laci bácsi

  Amikor először csak szalagcímet olvastam, biztos voltam, hogy lesz tőled is kétdiplomás, és legalább 4 szakmás kamionsofőrtől egy kiváló, szakmai és szokás szerint értelmiségi ellenes böfögésed. Most jobban teetd volna ha előbb olvasol, és utána írsz. vagy inkább nem írsz, hiszen már a Schmitt Pál doktori dolgozata kapcsán is csak sületlenségeket írtál.
  Olvashattad, hogy a fiú nem grundfocizott, hanem aktívan sportolt, tehát a sportolói szívhalál szindrómáról szól a történet, amiről mint az előbbi két kommentben is írtam, komoly orvosi kérdés, és semmi köze a Churchilli "No sports" humorhoz :-)”
 • 31. kispacni 2012. november 16. 10:48
  „P.S.
  Folyt
  Most látom nem írtam le pontosan a két vélelmezhető okot. Az egyik a veleszületett szívnagyobodás, amire rárakódott a sportszív, a másik ami felmerülhet egy ritka genetikai mutáció, amelyet hosszú QT szindrómának neveznek, és amelynek számos alfaja (már legaláb 12 azonosított). A kettő kombinációja is előfordulhat természetesen.
  Az első verziót már nehezen lehet igazolni, mert ha az un. a sportszív "rátevődött" a veleszületett szivnagyobodásra, már nem lehet kimutatni. Ezt felismervén Olaszországban 1970-ben indult egy komoly sportegészségügyi program. Minden gyermeket aktív sportolás előtt speciális centrumoban létrehozott szűrővizsgálatra küldenek, ahol minimum egy szívultrahangot, és EKG végeznek. Az UH a veleszületett szívnagyobodást mutatja ki, az EKG esetleges veleszületett roplarizációs abnormalitást (pl. hosszú QT szindróma, bár sajnos azt ilyen egyszerűen nem lehet észrevenni). Az olaszországi egyszerű szűrőrendszer zseniális eredményt produkált. A program ideje alatt a sportolói szívhalál Olaszországban a korábbi évi 5-ről lecsökkent az 1-2 re. Sajnos ezt a programot más országokban nem alkalmazzák, sőt az USA-ba kifejezetten ellenzik. Akit részletek érdekelnek a következő két cikkben olvashat (Corrado et al. Cardiol Clin 25 (2007) 391-397; és Maron, Heart Rhythm. 2012 Nov;9(11), epub).
  A második verziónak (hosszú QT genetikai szindróma) az igazolása sajnos a fiún nem segít, de nem volna érdemtelen. Egyrészt családi anamnézist kell felvenni (magyarán volt e hirtelen szívhalál a családban két generációval visszamenve). Mivel aktív sportoló volt, érdemes volna egy sportszív EKG-ben nagyon avatott szemű kardiológusnak ujranézni a régi felvételeket. Az előbb említett olasz program kulcseleme az volt, hogy olyan speciálisan képzett orvosok vettek benne részt, akiket kifejezetten erre képeztek, ki, hogy genetikai hibákat vegyenek észre EKG kórképen. Ha az EKG gyanút keltenek, akkor feltétlenül le kéne szűrni a családot hosszú QT szindrómára. Erre Szegeden lehetőség van, a II. Belklinikán, ahol egy a közelmúltban EU-s pályázatból kifejezetten erre a célra vásárol DNS szekvenátor erre lehetőséget ad.”
 • 30. kispacni 2012. november 16. 08:58
  „26, 27, 28
  A fiú jegyzett sportoló volt tehát egyértelműen sajnos megint sportolói szívhalálról van szó.

  Aki teheti olvassa el Varró professzor úrnak a témából írott összefoglaló közleményét. A dolgozat címe:
  Varró. A: Sportolók hirtelen szívhalála Ahogyan a kísérletes szív-elektrofiziológus látja (LAM (Lege Artis Medicinae) - 2009;19(02).
  A téma nagyon komplex, és komoly irodalma van. Sok mindent gyanítunk. Nem ismerve az eset részleteit a félegyházi fiú esetében két lehetséges ellenőrzési pont jöhet szóba. Mint írtam az első mondatban, a fiú jegyzett sportoló volt tehát egyértelműen sajnos megint sportolói szívhalálról van szó.Esetleg a kettő kombinációja. Nem ritka veleszületett szívnagyobbodás. Erre tevődik az un. sportszív (újabb szívnagyobbodás), ami paradox módon ugyanolyan elváltozásokat okoz biokémiai úton a szervezetben, mint a betegség okozta dilatatív cardiomiopátia. Ez egy bonyolult szignalizásiós mechanizmus révén (mintegy 6-8 tényező együttesen), súlyos kamrafibrillációt okozhat, ami 5-10 percen belül történő defibrilláció hiányában, hirtelen szívhalálhoz vezethet. Az előbbidézett dolgozat ezt a mecjanizmust részletesen leírja.
  Beszéltetek a táplálékról. Igen, helyes észrevétel, inkluziv a kvendi által említett szójababgranulátum). Az előbb említett 6-7 tényezőben ezt is beletratozik. Idézem a dolgozat táplálékról szóló részt:
  ::::::::::::::::::::::
  Táplálék.
  A sportolók, különösen az élsportolók, gyakran olyan sajátos étrendet, sokszor speciális táplálékkiegészítôket,
  vitaminokat alkalmaznak, amelyeknek nem ismerjük a szív-elektrofiziológiai hatásait. A szójakészítmények
  például állatkísérletes bizonyítékok szerint fokozzák a szívizom hypertrophiáját és súlyosbítják a szívelégtelenséget (34, 35). A hatások a hím állatokban erôteljesebbek voltak, mint a nôstényekben (34, 35). A sportolói szívizom-hypertrophia okozta hirtelen szívhalál nagyobb mérték?, illetve gyakoribb férfiak esetében. Hazánkban a szójakészítmények esetleges kedvezôtlen hatásaival Csáky István (36, 37) foglalkozott és hívta fel rá a figyelmet. Érdekes adatokat közöltek grépfrútfogyasztást követôen is. Ezek szerint a vizsgálatok szerint 1 liter grépfrútlé elfogyasztása után is szignifikánsan kimutatható QT-intervallum- (azaz repolarizációs) megnyúlást észleltek, amelyet a grépfrútban nagy mennyiségben található flavonoidok káliumcsatorna- (IKr) gátló hatásával hoztak összefüggésbe (38). Közismert az is, hogy a grépfrút gátolja a P450-et (sok gyógyszer és egyéb anyag lebontását végzô enzimet), s ez további nem várt problémák okozója lehet. Ki kell hangsúlyozni azonban azt, hogy a táplálékadalékok, tartósítószerek, ételfestékek direkt szív-elektrofiziológiai hatásairól oly keveset tudunk, hogy az említett példák valószín?leg csak a jéghegy csúcsát képviselik.
  (Varro. A. Sportolók hirtelen szívhalála. Ahogyan a kísérletes szív-elektrofiziológus látja (LAM 2009;19(2):105-111.)”
 • 29. nobody13 2012. november 16. 07:38
  „A negyedik tétel kimaradt: a Csöcskenőcs által említett stressz (kémiai szerekkel elért pörgés: mesterséges stressz). Gyakorlatilag egy állandó terhelés az szív- és érrendszernek, idegrendszernek, az idegrendszeren át az immunrendszer gyengül, a szervezet olyan banális fertőzésekkel sem tud megküzdeni, amit egy falusi, tanyasi, azaz viszonylag természetes környezetben, természetes életritmus szerint, többnyire természetes élelmiszereket fogyasztó gyerekek-fiatalok többsége egy-két napa alatt lábon elfelejt, minden szövődmény nélkül. Az immunrendszer a mesterséges, ártó adalékok elleni harcban teljesen lemerül - valahogy úgy, mint amikor egy hadsereg egy ország belső lázadói ellen küzd állandóan, aztán ha kívülről megtámadják, már tehetetlen, mert le van gyengülve, fáradt, esélye sincs -, így a fertőzésekkel, komolyabb betegségekkel szemben már tehetetlen.

  Más. Testnevelésóra. A korsárlabda, kézilabda, egyáltalán a labdasportok nem a könnyű mozgásformák közé tartoznak. Elég fejlett állóképességet igényelnek. Véleményem szerint olyan gyerekeket, tizenéveseket, akik eddig minimális mozgással élték le az életüket, fokozatosan kellene a terheléshez hozzászoktatni. Könnyebb gyakorlatok, bemelegítés, erősítés, a tanév első felében felépíteni egy alap terhelhetőségi szintet, azután a nagyobb igénybevétel is jöhetne - annak, aki bírja. Aki nem, az ne kosarazzon, focizzon, inkább csináljon felüléseket, fekvőtámaszozzon, csináljon guggolásokat, súlyzózzon, bármit, ami közben pihenni lehet, mindezt a saját ritmusában. Alapok nélkül minden ház összedől... Hasznos gondolat lenne pl. tesiórák egy részét konditeremben eltölteni, ahol pl. lehetne szobakerékpározni, bordásfalazni, súlyzózni, evezni, bokszzsákozni stb., szerintem az edzőtermek partnerek lennének az iskolák számára. Megkockáztatom, hogy a diákok nagy része megtalálná azt a mozgásformát, amit bír, szeret, ráadásul a mozgás olyan drog, amiből a szervezet, ha kap, könnyen hozzászokik (adrenalin és endorfin termelődik), és egyre nagyobb mennyiségben igényli. Jó nyugtató, stresszoldó, pörgéslevezető.”
 • 28. nobody13 2012. november 16. 06:48
  „Először is, részvétem az elhunyt fiú szüleinek, hozzátartozóinak.
  Három dolog fogalmazódott meg bennem a cikk és a kommentek kapcsán.

  1. "ami kimutatta a szívizomzat megvastagodását és a billentyű deformitását..)erről sincs semmi papírunk,"
  Ez évek óta terjedő tendencia. Rendre elmondják az orvosok, hogy mi minden bajom van, aztán mikor a leleteket kézhez kapom, azokon abból, amit elmondtak (UH, gasztroenterológia stb.) semmi nincs. Ez riasztó!! Az ember hallja, hogy beteg, tenne lépéseket a gyógyulása érdekében, de negatív lelettel hova menjen? Kiröhögik. Az egészségügy nyílt szabotázsa folyik Magyarországon, az orvosok most már szinte nyíltan nem akarják ellátni a TB-s betegeket. Erre sajnos bizonyítékom is van.

  2. Engem megdöbbentett, amikor tizenéve megtudtam, hogy egyik ismerősöm lánya egyik szülői beleegyezéssel 8 évesen kapucsínót fogyaszt. Két évvel később kávét ivott, ezzel párhuzamosan kólán és energiaitalon élt, mert hát a sok tanulnivaló meg program. Kiverte nálam a biztosítékot, amikor 6-8 éve megtudtam, hogy a középiskolában, ahová jár, kévéautomatát állítottak fel. Könyörgöm, 14-18 éves fejlődő szervezetű gyerekeknek?? Lehet, hogy azóta már általánosba is tettek :-(( Mindegy, a lényeg, hogy az állandó mesterséges, kémiai pörgetés tudományosan igazolja a szívbetegséget. Ne feledjük: egy szerv működésre van kitalálva. Ha "normálisan" használjuk, kitart, ha amúgy egészségesek vagyunk. De ha a normális 3-4-5-szörösére pörgetjük fel a működését, akkor annyival rövidebb ideig fog működni, annyival gyorsabban megy tönkre. Ez mindennek így van: fokozott igénybevétel, rövidebb élettartam.

  3. Szója és ételadalékok. Ezek is igazoltan betegítenek. Kutatók sokaságának eredményei bebizonyították világszerte, hogy azok a kísérleti állatok, amelyek egész életükben mesterséges adalékokat tartalmazó élelmiszert kaptak, a várható, normális élettartam töredéke után elpusztultak szív- és érrendszeri, hormonális illetve rákos megbetegedésekben. Hogy nincs tele vele a média? Vajon miért is, amikor a boltok polcain a nyers élelmiszereket kivéve nincs adalékanyag-mentes... Kipróbáltam, el lehet hinni.
  Az emberi szervezet nem arra van "kitalálva", hogy műanyagot, testidegen vegyszereket dolgozzon fel. Egy generáció már felnőtt az agyonszínezett, agyontartósított, agyonműanyagosított ételeken, itt az eredmény. És ez csak egyre rosszabb lesz: allergiák, kideríthetetlen eredetű emésztőrendszeri és bélmegbetegedések, tumorok, szív- és érrendszeri betegségek... A paletta végtelen, de az eredmény ugyanaz.”
 • 27. csöcskenőcs 2012. november 15. 23:54
  „a szója alapu ételek hirtelen szivmegállásban vállalt oroszlánrészéröl én is hallottam olvastam cikkeket, kérdés hogy ez igaz e vagy csak urbán legenda? talán egy ellenpropaganda mely igy üzen hadataz olcsó kajákat forgalmazo milliárdos bevételü multiknak? pedig énis hosszu évekig ugytudtam hogy a szoja egésséges, egyébként egyetértenék alegelsö hozzászolóval, 11. osztályos koru diákok orba szájba parti drogoznak manapság gina speed kitudja mi még akár 3 napon át nem alaszanak ugy felpörgetik a szervezetüket, lehet hogy ott merült ki a srác végérvényesen? nem állitom hogy eztörtént de ezen sem lepödnék meg, ám az is igaz hogy sok kókány tápanyag amiken felnevelkedünk alergiássá a városi levegö asztmássá, a mozgásszegény életmód csotrogánnyá tesz minket, a túledzettség pedig nem meglepő módon szivizom sorvadáshoz is vezethet akár csak egy sima mandulagyuilladás is. de a dolgok hátterében ugygondolom hogy egyedül a streszs teljesithetetlen célkitüzések húzódnak az egészet az elvárásrendszer a mókuskerék létforma okozza. interneten minden apró kis elváltozásra támpontot lehet keresni ne legyünk lusták használni utánanézni, utána körtelefon idöpont kérés és kvizsgáltatás addig mig helyre nem jövünk. mindenki fogyeljen oda magára és a másikra!”
 • 26. kvendi 2012. november 15. 21:31
  „Részvétem az elhunyt fiú családjának...!!!

  Amerikában egy tavaly végződő felmérés alapján rájöttek, hogy fiatal férfiak (sportolók) haltak meg 18-26 között kb.: 5 év alatt 160-an míg nők(sportolók) szinte alig...!!!
  (ÁLLÍTÓLAG) rájöttek - utólag arra a kutatók, hogy ezek a fiatal fiúk olyan táplálék kiegészítőt ettek-, szedtek, amiben szója granulátum volt nagy mennyiségben, amitől az ösztrogén szintjük indokolatlanul nagyon magasra megemelkedett (a tesztoszteronról nem írtak a cikkben), ami nem tett jót a szívüknek...
  - viszont a nők is ettek, szedtek ugyan abból a típusú táplálék kiegészítőkből és ott nem volt ilyen magas az elhalálozás...(!?)”
 • 25. kispacni 2012. november 15. 19:56
  „19. hozzaszolok

  Azonnal keresd fel Katona Márta professzor asszonyt a Gyermekklinikán. E-mail címe elérhető a Gyermeklinika honlapjan.”
 • 24. tucat 2012. november 15. 19:42
  „19. hozzaszolok
  Kedves Hozzászóló!
  Ha javasolhatom, annyit mindenképpen tegyen meg, hogy egy, a hozzászólásában említett tények tárgyilagos leírását tartalmazó, tértivevényes levélben tájékoztassa az iskolát a gyermekével kapcsolatos helyzetről, és egyben kérje, hogy a testnevelés órákon való aktív részvételétől tekintsenek el. Ez azt jelenti, hogy a gyerek ott van az órán, de nem vesz részt a tanulók fizikai terhelését jelentő gyakorlatok, feladatok végrehajtásában, és sajnos az általa kedvelt játékokból is ki kell maradnia.
  Ha a klinikai diagnózisokat a későbbi vizsgálatok is megerősítik, akkor a gyerek, testnevelés alóli felmentése indokolt lesz, de addig is veszélyt jelenthet a fizikai túlterhelése.
  Javaslom továbbá, hogy próbálja meg beszerezni legalább a klinikai vizsgálatot végző orvos előzetes véleményét és javaslatát, amely nem minősül ugyan hivatalos okiratnak, de a suliban megkönnyítheti a gyerek felmentésének az elintézését méltányossági alapon, a hivatalos orvosi vélemény megszületése előtt is.
  És kérem, ne aggódjon, mert az Ön gyermeke tisztában van azzal, hogy a terhelhetősége megváltozott, így minden bizonnyal jobban figyel magára, s ha érzi, hogy a teljesítőképessége határához érkezett, akkor jelzi, és bármit is mond neki, mondjuk a tesitanár, nem folytatja a rosszulléte felé vezető feladatot. Ez a félegyházi gyerek valószínűleg teljesen gyanútlanul és önfeledten, minden előjel nélkül került fatális helyzetbe, mert semmit sem tudott arról a problémáról, amely végül a tragédiáját okozta. Az Ön gyermeke viszont tudja, hogy valami nincs teljesen rendben, és ez a tudat védelmet jelent a számára.

  Nyugodt éjszakát! :)”
 • 23. karaly 2012. november 15. 19:11
  „8. Dr.Tonyk 2012.11.15. 14:02
  Nyugi Doki! Nem vagyok kollégád.”
 • 22. DobóI 2012. november 15. 19:07
  „6. mackópajtás 2012.11.15. 13:47

  Azért ha hülyeség fájna akkor Te már orditanál. Ez egy hirtelen szivhalál, amit rizikó faktorát minden 5000-10000. ember hordozza.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették az áramot - bezárt a félegyházi uszoda

Határozatlan időre bezárta kapuit a kiskunfélegyházi strand és uszoda. A létesítmény áramellátását a… Tovább olvasom