Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Tragédia a kollégiumban: balesetnek tekintik

Kecskemét – A Kecskeméti Főiskola kollégiumának igazgatója szerint tiltással lehetetlen visszaszorítani az alkoholfogyasztást a felsőoktatási intézményekben.
Mint arról korábban honlapunkon is beszámoltunk, november 13-án hajnalban a Kecskeméti Főiskola homokbányai kollégiumában életét vesztette egy 20 éves hallgató, aki egy bulira hangolva részegen elaludt, majd reggelre megfulladt. Az eset kapcsán sokan felvetették, hogy a főiskolai kollégiumokban nem is lehet megszabni, mit csinál szabadidejében egy felnőtt ember, és nincs is meg ennek a törvényi háttere. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Horváth Kázmért, a Kecskeméti Főiskola kollégiumának igazgatóját.

- A Kecskeméti Főiskolának jelenleg mennyi kollégiumi férőhelye van? Melyek ezek az intéz-mények?
- A 2010/11. tanévben a Kecskeméti Főiskolának két saját kollégiumában és egy bérleményben összesen 706 kollégiumi férőhelye van, amelyek kihasználtsága jelenleg 96%-os. A Homokbányai Kollégiumban 442, a Lővei Klára Kollégiumban a Piaristák terén 200, a Jász utcai bérelt létesítményben, a Korall Szállóban 64 férőhely várja a hallgatóinkat. A főiskola harmadik, saját fenntartású kollégiumában jelenleg felújítás miatt nem fogadhatunk kollégistákat.

- Van-e valamiféle korlátozás a Kecskeméti Főiskola kollégiumaiban az alkoholfogyasztással, bulizással kapcsolatban?
- Összhangban a magyarországi jogi szabályozással, kifejezetten az alkoholfogyasztással kapcsolatos szabályozás nem létezik a kollégiumainkban. A hallgatók felnőtt állampolgárok, akiket, pusztán azért mert kollégisták, semmi olyan tevékenységükben nem lehet korlátozni, amiben más felnőtt embereket sem. A bulizás tekintetében a házirendek tartalmaznak létesítményenként némiképpen eltérő szabályozást. Teszik ezt oly módon, hogy bizonyos, köztük az alkoholfogyasztással is összefüggésbe hozható magatartásformákat tiltanak, illetve térben és időben is korlátok közé igyekeznek ezeket szorítani.

A kollégium igazgatójának véleménye szerint ellenőrzésekkel nem lehetne visszaszorítani a tudatmódosítók használatát a kollégiumokban.
A kollégium igazgatójának véleménye szerint ellenőrzésekkel nem lehetne visszaszorítani a tudatmódosítók használatát a kollégiumokban.

- A November 13-i tragédia után várható-e bármiféle szigorítás ebben?
- A november 13-i tragédiát balesetnek tekintem, amelynek megtörténtében nem a helyszín a releváns. Szigorítást nem tervezünk. Ettől sokkal fontosabb, hogy hallgatóink körében az alkoholfogyasztás öncélú, értelmetlen formái ellen lépjünk fel. Ez is csak akkor lehetne azonban hatékony, ha a társadalmi környezet valami hasonló elhatározásra jutna.

- Korábban volt-e már bármiféle fegyelmi ügy alkoholfogyasztásból kifolyólag?
- Voltak, ám elenyésző számban és csak kirívó esetekben. Az alkalmi alkoholfogyasztás a hallgatói életformának mindig is sajátja, ha személyenként eltérő mértékben is, de része volt és része ma is. Amíg azonban az alkohol nem több mint egy-egy jókedvű, felszabadult bulizás „kelléke", ritkán van szükség fegyelmi beavatkozásra, mert a következmények többnyire kezelhetők. Megfelelő eszközök erre még egy nem kifejezetten nevelő célzatú felsőoktatási kollégiumban is léteznek. Egészen biztos vagyok abban, hogy fegyelmikkel, tiltásokkal, amelyeket nemhogy betartatni, de hatékonyan ellenőrizni sem tudunk, az alkoholfogyasztást (tágabb értelemben: a tudatmódosító szerek fogyasztását) nem lehet kezelni és nem lehet visszaszorítani.

Olvasóink írták

 • 19. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 21:23
  „18! köszike!:))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 18. VonaGabor 2010. november 24. 21:03
  „ki de a felhasználók emailcímét képes volt nekem elküldeni mailban azt bizonygatva ő mennyire dolgozik, jeleztem az illetékes felé az adatkezelésben történt szabálytalanságot.”
 • 17. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 20:00
  „14! A te eredeti nickedet is kivágta a DM?(ez pusztán technikai kérdés)...”
 • 16. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 19:57
  „Ez sajnos tényleg baleset volt,ami benne van a pakliban.Ivott, egy óvatlan pillanatban felböffentette, és már ment is a cucc elzárni a légutakat.A társai -ha észleltek ugyan valamit-max. annyit, hogy szobatársuk alszik a piától, álmukban nem gondolták volna, hogy ez aspirációval járhat.Hát járhat.Sajnos.”
 • 15. mugli 2010. november 24. 19:34
  „6. VonaGabor 2010.11.24. 12:39

  Nem az én elméletem, hoppá.
  Egyébként a dohányzás és az alkoholfogyasztás abszolút valós probléma a kecskeméti balesettől függetlenül. Menj be hétvégén egy SBO-ra, magukat eszméletlenre ivó fiatalokat bőven találni.”
 • 14. VonaGabor 2010. november 24. 19:14
  „a kollégiumba tilos alkoholt bevinni és ittasan bemenni, de ha a portás nem engedi be az utcán fagy meg. Ez egy baleset. Úgy is kell kezelni. millióból egyszer előfordul.”
 • 13. tol 2010. november 24. 18:39
  „persze, hogy az egyetemi fiatalság - ősidők óta - kultikusan berúg. A kollégium azonban egy intézmény, melynek a felelőssége jól meghatározható. Csak semmi bagatellizálás! A hivatalos intézmény kétoldali felelőssége - a kollégium részéről és a hallgatók részéről - meghatározandó és betartandó. Sajna!”
 • 12. smalltown 2010. november 24. 18:13
  „egy foiskolas mar elvileg felnott ember, nem lehet ugy kezelni ,mint egy kozepiskolas kollegistat. Ez mar egyeni feleloseg, nem lehet mindig mastol, fenntrol varni a megoldast:(”
 • 11. csakhogy 2010. november 24. 17:13
  „Nem szabad betiltani az alkoholt, hogy lesz így biztosítva a jövőnk ha a főiskolások és egyetemisták nem szórakozzák ki magukat a tanulóévek alatt. Csak végig kell menni a szegedi éjszakába nem látni mást csak részeg egyetemistát és főiskolást.”
 • 10. QM 2010. november 24. 16:57
  „1. hozzászólás mugli 2010.11.24. 08:47
  + az olyan kereskedelmi adó, amiken a gyerekek felnőnek... nyomják az agyukba a "mintát" ... alá sztól, gyűzike, máunikasó, benkű, nagyfejűmitudoménhogyhívják péter, stb... a műsorok reklámai tükrözik a színvonalat, nem kell ehhez nézni - még mielőtt meggyanusít bárki is, hogy nézem :P

  Kolesz... hát elég nehéz ezt tiltani. Én azt mondom igyon, de a környezetét tartsa rendben, tisztán, ne verekedjen, stb... nem az ivással van a gond, hanem azzal ahogy iszik és amit utána tesz.

  Ha tiltanák is... hogy tartatja be? Kirúgják a koleszból? Aztán mekkora alkotmányellenes perek lesznek, mert ugye jogok azok aztán marhául vannak.”
 • 9. achilleus 2010. november 24. 15:26
  „Talán a kollégiumba való felvételkor kellene szigorúbbnak lenni, alkalmasint belefoglalni a szabályzatba, hogy a részegeskedőket kirúgják. Vagy kötelező kollégiumban elhelyezni azokat, akik egyéb feltételnek megfelelnek?? Nincs albérlet Kecskeméten?”
 • 8. azénéletem 2010. november 24. 14:26
  „Talán olvastam valahol, hogy hajléktalan szállóra sem lehet bemenni részegen. Sajnos arról sem vagyok meggyőződve, hogy ez a tragédia elgondolkoztatja a többi hallgatót.”
 • 7. GER 2010. november 24. 12:40
  „OFF:
  Azon mindig elgondolkodok, hogy miért mindig az eszközzel van a gond (most nem csak az alkoholra - lehetne pl.: a fegyver is), miért nem az emberrel!
  "Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt." - ezzel nem értek egyet, az ember felelős saját magáért (az embernek van személyisége, az alkoholnak (eszköznek) nincs)!”
 • 6. VonaGabor 2010. november 24. 12:39
  „1. a dohányosok 80%-ánál a szülők soha nem dohányoztak. Hoppá, megdölt az elméleted. Az alkoholfogyasztás akkor is veszélyes ha csak egy korty sört iszol. Sőt, ha nem iszol és egy vérrög elzár egy ért az agyadban eszméletedet veszted, behánysz és megfulladsz. És még csak nem is ittál. Mint mondta az okoska: baleset. Akkor is előfordulhat, ha nem iszik csak napfényt eszik egész nap.”
 • 5. greg 2010. november 24. 11:41
  „Amíg ezek ott fent a nemzet templomában, meg a brüsszelbe fröccsöznek, addig semmi sem fog változni. Szinte mindegyik politikus benne van valamelyik szesz bizottságba, így hülye lenne az alkohol ellen tiltakozni. Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt.”
 • 4. Renchy 2010. november 24. 11:35
  „Az embert önmagától nem lehet megvédeni.”
 • 3. deszkás 2010. november 24. 09:44
  „Baleset? Wazze neked! A szondázás nem jutott még az eszébe? Pedig a gk vezetőknél is ez vezet(ne) eredményre ha következetesen csinálnák. Azért van tartás a főiskolásokban. Lehet anyázni.”
 • 2. catroot 2010. november 24. 09:28
  „1. hozzászólás mugli 2010.11.24. 08:47

  Bele sem merek gondolni, mi lesz később!”
 • 1. mugli 2010. november 24. 08:47
  „A tiltás valóban nem vezet eredményre. Nagyon leegyszerűsítve: az otthonról hozott családi minta és a társadalmi hozzáállás alakítja a fiatalok alkoholfogyasztásának mértékét. Ugyanez igaz pl. a dohányzásra is.
  Én azon döbbenek meg, hogy általános iskola felső tagozatában (7-8. osztályban elsősorban) már probléma az ivászat és a cigi. Persze amíg tele a média alkoholreklámmal, addig ne is várjunk változást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két sérült az 53-as főúton

Két személygépkocsi ütközött össze szerda délelőtt az 53-as főút és a dunatetétleni út kereszteződésében. Tovább olvasom