Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Trimaránt bütyköl otthon egy kunhegyesi amatőr hajóépítő

Formáját tekintve is ritkaságszámba menő, ám műszaki megoldásait tekintve egészen biztosan egyedülálló vitorlást barkácsol saját otthonában egy kunhegyesi amatőr hajóépítő.
Szekrényes István azt mondja, ha beválnak számításai, háromtestű katamaránja nem csak látványosságként lesz majd feltűnő jelenség a Tisza-tavi vitorlásversenyeken. A kísérletező kedvű férfi nem a levegőbe beszél, hiszen közel három évtizede minden télen szerszámot ragad, hogy új - vagy a korábbinál tökéletesebb - vitorlás hajót építsen. Teszi mindezt négygyermekes családapaként kevés pénzből, ám annál több eredeti ötletet felhasználva. Így formálódott keze alatt az elmúlt közel fél évben a mostani, lassan befejezéséhez közeledő vízi jármű is: egy szakmai berkekben trimaránként ismert háromtestű vitorlás, amelynek ma még "gyári" változatai sem számítanak kimondottan elterjedtnek.

Ennek az olcsó, könnyű és egyedi megoldásokkal teletűzdelt, házilag bütykölt darabnak pedig alighanem az egész világon nincsen párja - vélekedett Szekrényes István. Megálmodója szerint a szerkezet egyik nagy előnye, hogy alig 130 kilogramm súlyú és anyagköltségét összeszámolva kilója nem került többe ezer forintnál. Ráadásul a szörfdeszkák technikájából hasznosított ötletek felhasználásától a házigazda azt reméli, hogy trimaránja rendkívül hatékonyan hasznosítja majd a legkisebb légáramlatokat is, és vitorlázata páratlanul precízen fog igazodni a mindenkori szélirányhoz.

Ehhez társul a háromtestű hajó kiváló stabilitása és az ugyancsak saját kútfőből származó kormányzásnak köszönhető remek irányíthatósága. "Valódi hidrodinamikai csemege továbbá a vitorlás orrának kialakítása is" - fogalmazott az amatőr hajóépítő, aki úgy vélte, ha konstrukciója beváltja a hozzá fűzött reményeket, méreteit és az átlagos vitorlás hajók képességeit alapul véve meglepő dolgokra lesz képes. A Lopakodó nevet viselő jármű akár a mindenkori szélsebesség duplájával is hasíthatja a Tisza-tó hullámait. S hogy az elmélet hogyan vizsgázik majd a "tettek mezején"? "Nos, már arra sem kell sokat várni" - mondta. A jelenleg a kunhegyesi ház kertjében pihenő trimaránon ugyanis mindössze az utolsó simítások vannak hátra.

Az apróbb javítások és az ugyancsak költségtakarékos vitorlázat megvarrása után egy-két héten belül irány a víz! Az amatőr hajóépítő persze először alaposan próbára teszi alkotását. Ám ha jól vizsgázik a teszteken, ígérete szerint úgy - várhatóan egyedüli trimaránként - feltétlenül ott lesz majd az idei szezon legjelentősebb Tisza-tavi vitorlásversenyein.

Olvasóink írták

  • 1. mj52, 2010. május 23. 14:02
    „Watervorld után szabadon, kép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkosság Kerekegyházán

Felakasztotta magát egy idős férfi a Kecskeméthez közeli Kerekegyházán a pénteki napon –… Tovább olvasom