Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Trükkös tolvajok: kérhetnénk egy pohár vizet?

Kecskemét – Óvatosságra int a rendőrség: az utóbbi időben elszaporodtak az olyan bűncselekmények, ahol a tolvajok a legkülönbözőbb indokokkal jutnak be a lakásokba, és visznek el onnan kézpénzt vagy kisebb értéktárgyakat.
– Hova fér magába ennyi víz? – kérdezte gyanakodva a 87 éves Mócza Jánosné, akihez nemrégiben ketten csengettek be azzal az ürüggyel, hogy adjon nekik egy-egy pohár vizet, mert szomjasak. Az idős asszonynak akkor kezdett gyanússá válni az eset, amikor már a harmadik pohár frissítőt kérték a váratlan vendégek. – Amíg azok ketten elterelték a figyelmemet, és a konyhában tartottak, addig egy harmadik társuk, akit csak később vettem észre, végigjárta a lakást. Szerencsére nem vittek el semmit. Nem is nagyon tudnának mit lopni, nincs nekem semmim néhány porcelánon kívül – mesélte a nemrég megözvegyült idős néni a delmagyar.hu-nak.

Óvatosságra int a rendőrség. Gondoljuk meg, kit engedünk be a lakásba.
Óvatosságra int a rendőrség. Gondoljuk meg, kit engedünk be a lakásba.

A kecskeméti lakótelepeken 3 hete megszaporodtak az olyan bűncselekmények, amikor a bűnelkövetők a legkülönfélébb indokokkal, sokszor közüzemi cég munkatársainak kiadva magukat jutnak be a lakásokba. A leginkább egyedül élő, idős embereket vernek át, és lopnak meg. – Az utóbbi időben többen jelezték az ügyfélszolgálatunkon, hogy óraleolvasóként kéredzkedtek be hozzájuk, és elvették a pénzüket. A legutóbb 25 ezer forintot vittek el egy széchenyivárosi kisnyugdíjastól. Természetesen feljelentést tettünk, és a rendőrséggel közös akciót hirdetve, plakátokat helyeztünk ki a lakótelepi házak bejárati ajtajára, így próbáljuk figyelmeztetni a lakosságot, legyenek óvatosak – mondta el a kecskeméti Termostar Kft. gazdasági igazgatója, Tokovics Klára.

Kecskeméten május 10-től kezdődik az éves költségosztók leolvasása. – A májusi számlához kétoldalas hírlevelet szerkesztettünk, amelyben felhívjuk az ügyfelek figyelmét arra, hogyan ellenőrizhetik, hogy a hozzájuk becsöngetett személyek valóban a cég munkatársai és nem besurranó tolvajok – árulta el Tokovics Klára.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!
Kattintson a képre a nagyobb méretért!

A költségosztók leolvasását két ember végzi majd: egy ügyfélszolgálatos és egy szerelő kolléga. A gazdasági igazgató elmondta, mivel a leolvasást munkaidő után végzik az embereik, nem feltétlenül viselnek egyenruhát, de személyazonosságuk igazolására bárki elkérheti tőlük a megbízólevelet, vagy a fényképes, sorszámozott igazolványokat, illetve az igazolványon található telefonszámon a Termostar Kft.-től is érdeklődhetnek a kiküldött kollégákról.

A panelekben lakók arra panaszkodnak, gyakran romlik el a lenti bejárati ajtón a zár, így sokszor fordul elő, hogy még csak becsukni sem lehet az ajtókat. – Az jár be, aki akar! – panaszolta Szűcs Menyhértné, aki szintén találkozott már trükkös tolvajokkal. – Olyan ürüggyel csöngetnek fel, amit könnyen elhisz az ember. Hozzánk azzal jöttek, hogy adjunk újságpapírt. A pincében tartom a reklámújságokat. Lekísértem a két nőt az alagsorba, és amíg odalent voltam velük, addig a lakásból 10 ezer forintot és egy mobiltelefont lopott el a társuk. Én voltam a hibás, nem zártam be az ajtót. A fiam otthon tartózkodott, de a csukott ajtón át a másik szobából nem hallotta, hogy valaki átkutatja a nappalit – mesélte Terike néni, akitől azt is megtudtuk, hogy feljelentést tettek a rendőrségen, de nem akadtak a tettesek nyomára. – Talán jobb is, hogy a fiam nem vette észre a besurranókat, mert biztos agyonütötte volna őket.

Olvasóink írták

 • 10. queenmargareth 2011. május 05. 14:25
  „bocs légbuborék, rossz a klaviatúrám.”
 • 9. queenmargareth 2011. május 05. 14:24
  „kérhetnék egy pohár vizet?
  hogyne, ha rögtön a tüdődbe önthetem.
  vagy egy kis lébuborékos injekciós tűvel beadhatom......”
 • 8. StencilAtya 2011. május 05. 13:23
  „megszomjaztak a nagy rettegésben?”
 • 7. nyomdasz63 2011. május 05. 13:01
  „Megy egy "nem túl hosszú hajú",és látja,hogy valaki iszik a kútból,aminek fertőzött a vize. Már messziről kiabál...
  ---Ne igyál belőle,mérgező !!!
  Erre az ivó felnéz,látszik a színe is....(olyan)---mire a "nagyon rövid hajú" felismeri, és így szól :
  ---Lassan igyad,mert nagyon hideg !!!”
 • 6. bertife 2011. május 05. 12:28
  „zoltanszabo:

  Nálunk alapból nem jöhetnek be a barnák...
  Még ha a szomjhalál kerülgeti,akkor sem!!!
  Egyszer csengetett karján gyerekkel 1 varjú asszony,hogy vizet kér engedjem be.
  Kivittem neki egy 1,5 l-es üvegben vizet - nem kellett neki!!!

  Ezzel eljátszotta a bizalmamat az összes rokona előtt....”
 • 5. zoltanszabo 2011. május 05. 12:03
  „Ez egy régi trükk. már vannak ujabbak is.
  pl. tegnap láttam : 2 jó kiállású,csinos-szép ruhába öltözött, arannyal teli aggatott cigány nő, idős egyéneket derít fel, mint hitt-térítő kedvesen beszélget az idős nénikkel --elősször csak a kapuban, majd szimpátia után betessékelik a házba--lakásba. Ott azután a régi szokás szerint "dolgoznak "”
 • 4. dodó 2011. május 05. 11:44
  „"...az utóbbi időben elszaporodtak a besurranó tolvajok által elkövetett kisebb mértékű lopások." - meg a közepesek és a nagyobbak is.
  A becsületes, a dolgozó és a magyar embereket védő és segítő kormányunk hathatós támogatásával garantáltan tovább is fognak nőni.”
 • 3. Mathiasking 2011. május 05. 11:21
  „Bőrszínre, vallási felekezeti hovatartozás és pártállásra tekintet nélkül mondom, hogy ilyen nem jut eszébe egy becsületes embernek. Ilyet csak olyan tesz, aki megélhetési bűnöző. Azt meg tudjuk, sajnos, hogy a sztereotípiákban m ilyen emberekre gondolhatunk elsősorban. Amikor meg valóban olyan ember csenget be aki valódi segítséget szeretne kérni, az meg meg is halhat akár. Ezért büntetném elsősorban az ilyen egyéneket.”
 • 2. Nórikám 2011. május 05. 09:56
  „Állandóan ilyen hírek vannak, és az emberek nem tanulnak? Lemegyek az alagsorba, a lakás ajtót nyitva hagyom? Mekkora felelőtlenség! Még ha vannak is a lakásban! Nálam állandóan zárva van az ajtó, szinte már automatikus a mozdulat. Soha idegent semmilyen trükkel nem engedek be. Miért nem lehet ezt megjegyezni.? Engem szinte dühit, hogy ennyire megbíznak egy idegen emberbe az idősek.”
 • 1. ketrin72 2011. május 05. 09:51
  „A mi lépcsőházunkban kétszer volt ilyen eset , hogy takarítónak adták ki magukat , vödör vízzé mentek be be és az idös nénitól 50 ezret vittek el
  vicc az egészben , hogy soha egy szomszédot se engedett b e a lakásába , még azt se akit 20 éve ismer, olyan bizalmatlan volt, ezeket be beengedte”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Videoton lesz a KTE ellenfele a döntőben

Május 17-én KTE-Ereco – Videoton FC összecsapást rendeznek a Magyar Kupa fináléjában, miután… Tovább olvasom