Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Tüzet raktak a moziban felszedett székekből a hajléktalanok

Kecskemét – Egykor büszkén hirdette a kecskeméti Városi Mozi épülete, hogy a film művészet. Ma viszont csak az omladozó vakolattal, a falfirkákkal és a berácsozott ajtókkal szembesülnek a Rákóczi úton sétálók, hiszen a majd száz éves épület már csak árnyéka egykori önmagának.
– Azért fáj különösen a szívem a Városi Moziért, mert a fiatalságom sok-sok szép emléke kötődik az épülethez. Annak idején a hátsó sorokban még csókolóztam is – árulta el Losonczy László építészmérnök, a Kecskeméti Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatója.

A 98 éves Városi Mozi bizony szebb időket is megélt: ma rácsokkal kell védeni a 12 éve üresen álló épületet, hogy a hajléktalanok vagy azok, akiknek törni, zúzni támad kedvük, ne rontsanak tovább a jelenlegi állapotokon. A hét évvel ezelőtt műemlékké nyilvánított egykori filmszínházról omlik a vakolat, falfirkák csúfítják az oldalát, rozsdás feliratok és törött neoncsövek jelzik az idő múlását.

Körbejártuk a Városi Mozit - KÉPGALÉRIA

– Időről-időre problémát okoznak a hajléktalanok, akik mindig megtalálják a módját, hogyan jussanak be az épületbe. A Tolnai utcai falon felmásznak, és az erkélyen vagy a tetőtéri ajtón keresztül pedig bejutnak. A legutóbb leszaggatták a vetítővásznat, és felszedték a székeket. Tüzet gyújtottak az épület belsejében – mesélte Vörösmarty Attila tanácsnok, a belváros önkormányzati képviselője aki hozzátette, isteni szerencse, hogy nem történt baleset.

A multiplex volt az utolsó döfés

A filmszínházak, így a kecskeméti Városi Mozi is a 60-70-es években élte fénykorát. Az évi látogatottság 600-800 ezer fő között stagnált, de ennek ellenére sem figyeltek oda a karbantartásra, így az épület folyamatosan elhasználódott. Utolsó felújítására 1968-ban, a város 600 éves évfordulójára történt átépítéskor került sor.

Körbejártuk a Városi Mozit - KÉPGALÉRIA

Az 1980-as évek gazdasági válsága, majd a rendszerváltás utáni privatizáció is megviselték az egykori filmszínházat. A 90-es években sorra szűntek meg a vidéki mozik, 1999 végén a Városi Mozi is végleg bezárta ajtaját a közönség előtt.

– Részben az akkori városi vezetés hibája is a bezárás. Az utolsó döfést pedig a szórakoztató központokat is magába foglaló bevásárlóközpontok megjelenése, a multiplex elterjedése jelentette, mert hirtelen mindenki kiszaladt az új mozikba. Az embereket elvitte a varázs, pedig a Városi Mozi is korszerű technikával rendelkezett. Talán nyitni kellett volna a művészfilmek felé, és akkor máshogyan alakult volna – mondta Vörösmarty Attila.

Nem adják el, de befektetőt keres a város

Nagypál Sándor alpolgármester a konszenzus fontosságára hívta fel a figyelmet. – Ahogyan azt polgármester úr is elmondta a legutóbbi közgyűlésen, a probléma megoldásra vár: hogyan lehet kívül és belül is megújítani az épületet, továbbá hogyan lehet fenntartani a működését. Ha valóban fontos a Városi Mozi ügye, akkor minden érdekelt üljön össze, és közösen találják ki, miből és mit kívánnak tenni – mondta.

Vörösmarty Attila szerint is az összefogás hiánya miatt került ilyen állapotba a Városi Mozi. – Az épület többféle funkció betöltésére is alkalmas lenne: tavaly októberben kérdőív is készült, hogyan képzelik el a kecskemétiek, illetve a Rákóczi utcában lakók az egykori filmszínház hasznosítását – tudtuk meg a belváros képviselőjétől, aki elmondta, a környéken lakók kevésbé szeretnének zajos tevékenységet az épületben, ezért elsősorban közösségi házzá, kiállító teremmé alakítanák át az épületet.

Körbejártuk a Városi Mozit - KÉPGALÉRIA

A közel száz évvel ezelőtti mozi közadakozásból épült fel, ezért a városi vezetésben sosem merült fel, hogy eladják az épületet, csupán befektetőket keres a város.

68-tól virít a homlokzaton a Városi Mozi felirat

A Városi Mozi Mende Valér eredeti elképzeléseinek, ifjabb Ecker József által módosított tervei alapján épült az akkori Kecskemét reprezentatív sugárútján, a Rákóczi úton 1913-ban. A 44 méter hosszú és 19 méter széles épület főhomlokzata nyitott előcsarnokot képez a lépcsővel és a négy dór oszloppárral tartott timpanonnal, amelyen eredetileg szoborcsoport volt látható. 1935-ben felújították, és a város 600 éves évfordulóján, 1968-ban át is építették az épületet, ekkor került rá a most is látható Városi Mozi felirat. 1999. december 30-án zárta be kapuit, azóta kihasználatlanul, üresen áll. 2003-ban műemlékké nyilvánították.

Olvasóink írták

 • 6. Maki 2011. február 21. 12:49
  „Szomorú ezt látni. Ott voltam életemben először moziban kicsi gyerekként, a Hugó, a vízilót láttam. Ha jól emlékszem, az oldalában volt matinéterem is, ott meg Kisvakondon voltam...

  Mindezt úgy, hogy nem kecskeméti vagyok, mégis máig emlékszem rá, pedig ez nem sokkal az utolsó felújítás után történt.”
 • 5. igazságkereső 2011. február 21. 11:12
  „Mindenki úgy segít magán ahogy tud az elfuserált elmúlt 8 év eredményként.Fáztak szegény hajléktalanok,nekik is melegedni kell valahol? Ők nem kaptak viszkis dobozban több millió forintot,mint egyesek!!!”
 • 4. kecskeméti2 2011. február 21. 09:28
  „Egyébként rohadt jó lenne diszkónak az úgysincs normális Kecskeméten.”
 • 3. kenguru 2011. február 21. 09:20
  „WTF Kecskemét?”
 • 2. jozko 2011. február 21. 08:07
  „"Valahol Európában..." - hogy a mozinál maradjunk...”
 • 1. fer981 2011. február 21. 07:55
  „A szükség nagy úr .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcművészeti bemutató Kecskeméten - galéria

Az Aikido, Kung-Fu és Capoeira is bemutatkozott a hétvégén rendezett XI. Nemzetközi Harcművész Bemutatón.
Tovább olvasom