Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Tűzijáték: szerdától szabad a vásár

Kecskemét - Szerdától szombat éjfélig külön engedély nélkül is beszerezhetőek a szilveszterkor oly népszerű kisbombák,római gyertyák és szikraszökőkutak.
A szilveszteri tűzijátékok nélkülözhetetlen eszközei, az úgynevezett 3-as pirotechnikai osztályba tartozó termékek december 28. és 31. közötti időszakban lesznek megvásárolhatóak és tárolhatóak, valamint december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig használhatóak fel engedély nélkül. Ilyenek lehetnek például: kisbombák, rakéták, római gyertyák, szikraszökőkutak, stb. A fel nem használt hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbá a vevő által visszaadott kis tűzijáték terméket a december 31-et követő öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki ezt köteles térítés nélkül visszavenni. A pirotechnikai eszközök árusítását illetve átmeneti tárolók kihelyezését megyénkben a Bács- Kiskun Megyei Rendőr- főkapitányság Igazságrendészeti Osztályánál kell engedélyeztetni.

Az árusok pesszimisták

Kecskeméten számos helyen meg lehet vásárolni ezeket az eszközöket, de mint megtudtuk, ma már ezen a piacon is érezteti hatását a válság. - Évről-évre egyre kisebb a forgalmunk, de idén még egyszer megpróbáljuk, hátha - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak az egyik kecskeméti nagyáruház parkolójában stand eladója. - Sajnos amellett, hogy az embereknek ma már nincs pénze ilyen pluszkiadásokra, az illegális kereskedelem is nagy gondot okoz. Amióta ugyanis ilyen szigorúak a szabályok, sokan megkerülik a törvényt, és ezzel jóval olcsóbban árulják a szilveszteri láványosságokat. A másik, hogy az interneten is elterjedtek ezek az eszközök, így sokan onnan szerzik be. Aki bevállalja, hogy szabályosan árul, még számolnia a kell a pluszköltségek mellett a hatóságok állandó zaklatására is, így nagy reményt nem is fűzünk az idei szezonhoz - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő férfi.

Szigorú szabályok

A szabadon felhasználható termékeket csak a rendőrség és a katasztrófavédelem által engedélyezett helyen (jellemzően átmeneti konténeres árusító hely) lehet vásárolni. Ezek a konténerek túlnyomórészt nagyobb áruházak és bevásárló központok parkolójában kerülnek telepítésre. Az árusító helyeken dolgozó pirotechnikus tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező eladók a termékekről tájékoztatást adnak.

Pár jó tanács

A szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolásánál és felhasználásánál a következő szabályokat feltétlenül tartsuk be:
A tárolás során:
- pincében és alagsorban ne tároljuk,
- gyermekektől elzárva tároljuk,
- fűtőtesttől 1 méteren belül ne tároljuk,
- a termék megbontása tilos,
- a villamos izzógyújtóval szerelt termékeket csak áramforrástól elkülönítve, a véletlenszerű működést is kizárva tároljuk,
- sérült, elnedvesedett, majd kiszáradt terméket használni tilos!

Mindezeket betartva minimálisra csökkenthető egy szerencsétlen baleset kialakulása. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek az utcák is fizetősek lesznek a jövő héttől - térkép

Újabb tíz kecskeméti utcában lesz fizetős a parkolás január 1-jétől a helyi önkormányzat döntése alapján. Nézze meg, hová kell majd előre apróval készülni. Tovább olvasom