Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Új eljárás indul a halálos fürdőbaleset ügyében

Hatályon kívül helyezte a 2008-ban Ballószögön történt halálos fürdőbaleset ügyében hozott elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendelt el a Kecskeméti Törvényszék szerdán.
Szörényi Mariann bírói tanácsa felülbírálta az első fokú ítéletet, amely felmentette a fürdő üzemeltetőjét a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól. A törvényszék a Kecskeméti Városi Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte, kizárva belőle az első fokú ítéletet meghozó bírót.

A ballószögi Aranykor termálfürdőben 2008. március 29-én este egy közepesen ittas vendég egy javítás alatt álló üres medencébe ugrott, és ennek következtében olyan súlyos agysérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban meghalt. Az első fokon eljáró bíró 2011. szeptember 8-án kihirdetett ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottat. Indoklása szerint a halálos balesetet alapvetően az okozta, hogy a sértett körültekintés nélkül használta a fürdőt. Az ügyész az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezéséért nyújtott be fellebbezést.

Szörényi Mariann tanácsvezető bíró a másodfokú ítélet indoklásában azt mondta, hogy az elsőfokú ítélet érdemi felülbírálatra alkalmatlan. A bírói tanács szerint az ítélet megalapozatlansága a tényállás részbeni hiányosságaiban és helytelen ténybeli következtetéseken alapul, az indoklás iratellenes megállapításokat is tartalmaz, továbbá a bíróság nem tett megfelelően eleget indokolási kötelezettségének.

Szörényi Mariann ismertette a törvényszék által felkért igazságügyi munkaügyi szakértők álláspontját, amely szerint a munkáltatónak mindenképpen meg kell akadályoznia azt, hogy a munkavégzés hatókörébe illetéktelenek jussanak. A szabadtéri üres medence a javítások idején munkaterületnek minősült, amelyre világítással, nagyobb táblákkal, elkerítéssel kellett volna felhívni a figyelmet - tették hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy tanya udvaráról vágták ki a fákat

A tél közeledtével munkába álltak sajnos a fatolvajok is. Ezúttal egy balotaszállási tanya udvaráról… Tovább olvasom