Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Új eljárást rendeltek el egy lezuhant repülőgép összeszerelése miatt

A gép 2007-ben Bugacpuszta környékén zuhant le, a balesetben két ember meghalt.
Új eljárást rendelt el egy 2007-ben történt halálos légi baleset ügyében a Kecskeméti Törvényszék szerdán. Az elsőfokú bíróság felmentette a repülőgép összeszerelést irányító három vádlottat.

Sárközy Szabolcs tanácsvezető bíró hangsúlyozta: a Kecskeméti Járásbíróság eljárási szabálysértést követett el, indoklási kötelezettségének nem tett teljes körűen eleget, a bizonyítékokat nem értékelte megfelelően, ezért új eljárásra van szükség.

A vádlottakat az elsőfokú bíróság 2014 szeptemberében bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett.

A vádirat lényege szerint a vádlottak, két mérnök és egy minőségellenőr irányítása mellett nem az előírásoknak megfelelően szereltek össze egy Corvus Corone MK II. típusú repülőgépet, és ezzel a személyzetet veszélynek tették ki.

A gép 2007-ben Bugacpuszta környékén lezuhant, a balesetben két ember meghalt. A baleset oka ismeretlen, ez nem is képezi az eljárás tárgyát.

Az ügyész perbeszédében a foglalkozás körében elkövetett gondtalan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat fenntartotta, és kérte a másodfokú bíróságot, hogy új eljárást rendeljen el. Álláspontja szerint az elsőfokú bíróság az eseti szakértő véleményét nem vette figyelembe.

A védőügyvéd hangsúlyozta, hogy egy nyolc éve történt baleset ügyében kell döntést hozni, és kérte az ügyészi indítvány elutasítását, az első fokú döntés helybenhagyását. Hozzátette, hogy a vádlott által összeszerelt gépekből mintegy száz repül öt földrészen baleset és probléma nélkül. Az ügyvéd kitért arra, hogy a vádlottak által összeszerelt repülőgép lényegében egy sárkányrepülő, egy egyszerű gép, amelyet kompozit technikával, ragasztással, műanyag alkatrészek felhasználásával alakítottak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy boltból lopott egymás után a 22 éves férfi

A bajai férfit a rendőrök őrizetbe vették. Tovább olvasom