Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Új eszköz a fiatalkorú munkanélküliség kezelésére

Kalocsa - Magyarország 50 millió euróra lesz jogosult.
A foglalkoztatási és szociális miniszterek tegnapi tanácsülésükön jóváhagyták az Európai Bizottság ún. "ifjúsági garancia" javaslatát, amely a fiatalkorú munkanélküliség felszámolása érdekében a tagállamokat pénzügyi ösztönzőkkel kívánja segíteni. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli a megállapodást, mely egy fontos kiegészítője lehet a Magyarországon megindult, a fiatalkorúak foglalkoztatását élénkítő intézkedéseknek. A közelmúltbeli uniós keretköltségvetés kapcsán meghozott európai tanácsi megállapodás értelmében Magyarország 2014 és 2020 között mintegy 50 millió eurót használhat fel uniós forrásokból a fiatalkorú munkanélküliség mérséklésére.

„A fiatalkori munkanélküliség mára különösen aggasztó méreteket öltött egyes tagállamokban, amely egyrészről komoly gazdasági terhet ró az egyes országokra, másrészről súlyos szociális következményekkel fenyeget. Az Európai Néppárt támogat minden, a fiatalkorú munkanélküliség felszámolására irányuló kezdeményezést, így az ifjúsági garancia intézményét is. Ugyanakkor továbbra is kétséges az eszköz finanszírozhatósága. A jövőben fog csak kiderülni, hogy elég lesz-e az ifjúsági garancia hatékony megvalósítására az elkülönítendő 6 milliárd euró" - hívta fel a figyelmet Őry Csaba, az EP Foglalkoztatási Bizottságának néppárti koordinátora. "Az Európai Szociális Alap forrásai azonban semmiképp sem sérülhetnek, és nem csökkenhetnek a konkrét munkahelyteremtésre elkülönített források sem" – tette hozzá a fideszes európai parlamenti képviselő.

"A magyar kormány a közelmúltban már számos fontos intézkedést hozott a fiatalkorú munkanélküliség kezelése érdekében. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében a munkáltatók a fiatalkorúak foglalkoztatása esetén jelentős járulékkedvezményeket kapnak. Jól látszik, hogy az uniós és a magyar kormányzati célkitűzések és azok eszközrendszere nagyrészt egybeesik. A Magyarország által az ifjúsági garancia céljára lehívható 50 millió euró egy fontos kiegészítője lesz ezeknek a törekvésnek" - emlékeztetett Őry Csaba néppárti politikus.

Kósa Ádám fideszes képviselő, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke rámutatott: "Az Európai Szociális Alap szerepét meg kell erősíteni annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok elhelyezkedési esélyeit is javítsuk, akik hosszabb ideig munkanélküliek és rosszabb esélyekkel rendelkeznek, mint nem fogyatékos társaik. Ha a fiataloknak általában javul a foglalkoztatása, a munkájuk utáni kereslet nő, akkor a fogyatékos fiatalok is jobb helyzetbe kerülnek, ám ekkor is kell külön koncepcióra és intézkedésre lesz szükség e területen."

Bagó Zoltán fideszes képviselő, a Kulturális és Oktatási Bizottság tagja is nyomon követi a fiatalok foglalkoztatását érintő kérdéseket. Ezért számos néppárti képviselőtársával együtt írásban kérdezte az Európai Bizottságot a fiatalokat érintő munkanélküliség leküzdését célzó kezdeményezésekről. "A fiatalabb korosztály elhelyezkedését különösen érzékenyen érinti a kedvezőtlen világgazdasági környezet. Így az Uniónak jelenleg nagy felelőssége van abban, hogy betartható célokat tűzzön ki és hiteles szerepet játsszon a foglalkoztatás elősegítésének támogatásához" – emelte ki Bagó Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítésnek ütközött a Yamahás

Elsődleges adatok alapján ma délután, 16:20 körüli időpontban Ballószögön, a Katona József utca és Vörösmarty utca kereszteződésénél egy Jamaha XT600 típusú motorkerékpár a kanyarodás közben kisodródva a szemközt lévő kerítésnek ütközött. Tovább olvasom