Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Új főorvos a kecskeméti intenzív osztály élén

Dr. Fülep Zoltán ez év január 1-jétől a kecskeméti megyei kórház Központi Anaesthesiológiai és Intenzív Osztályának osztályvezető főorvosa. Debrecenből érkezett Kecskemétre.
Tudományos érdeklődése homlokterében a súlyos szeptikus állapotú beteg, illetve a többszervi elégtelenség ellátása áll, e témában készül a tudományos fokozat megszerzésére is.

– Miért éppen Kecskemét?

– Gyakorlatilag a teljes szakmai tudásomat, tapasztalatomat és rálátásomat a Debreceni Egyetemen szereztem, és most láttam elérkezettnek az időt, hogy ezeket a képességeket máshol is kamatoztassam. A kecskemétit egy dinamikusan fejlődő kórháznak ismertem meg, regionális intézményként olyan potenciálokkal, ami további törekvéseknek is talajt adhat.

– Milyen benyomásokat szerzett az elmúlt három hónap alatt?

– Mindenekelőtt nagy örömömre szolgál, hogy – úgy az anesztézia, mint az intenzív osztály területén – igen felkészült és kapacitálható csapattal találkozhatok, amelyre a továbbiakban is lehet, érdemes építeni. Úgy tűnik, hogy mindenki nyitott és fogékony arra a szemléletre, amit a szakmai munkában képviselni igyekszem.

– Hogyan foglalná össze az Ön által képviselt szakmai elvárásokat?

– A beteg aneszteziológiai ellátása a műtét előtt, egy személyes konzultációval kezdődik, amikor felmérjük a kockázati tényezőiket, és ennek figyelembevételével teremtjük meg az esetleges veszélyeket minimalizáló feltételeket a műtét alatt érzéstelenítéstől az altatáson át a műtétet követő ellátási elehetőségekig. Az intenzív osztályra érkező betegeknél egyfajta dinamikus hozzáállással, gyors reagálással számos szövődmény megelőzhető. Ugyanakkor a beteg kezelés utáni rehabilitációjáról, a légzés-, mozgásrehabilitációról sem szeretnék megfeledkezni. Ebben fontos szerep jut a szakdolgozóknak, gyógytornászoknak. Mindez egy hosszú távú koncepció alapjait rajzolja meg, ami magában foglalja a humán és tárgyi erőforrások bővítését is.

– Milyen jövőkép rajzolódik ki az elképzelések nyomán?

– Jelenleg az intenzív osztály 12 ággyal dolgozik, ami a regionális centrumként felvállalt szerephez olykor szűkösnek mutatkozik. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy erőforrásainkat teljes mértékben koncentráltan kell alkalmazni. Törekvésem, hogy bebizonyítsuk: a munkánk a kórház többi szakterülete számára is fontos érték. Ehhez a minőségi szemlélet, a jelenkor szakmai igényeinek teljesítése mellett arra is szükség van, hogy ezeket az értékeket ne rejtsük véka alá. Szeretném, hogy ha a kecskeméti megyei kórház intenzívterápiás és aneszteziológiai szakembergárdája képviseltetné magát az országos és regionális szakmai fórumokon is, akár egy érdekes eset, vagy vizsgálat ismertetésével. Terveim között szerepel – akár az egyetemi klinikákkal kooperálva, vagy önállóan – különböző klinikai vizsgálatokat indítani, és ezek eredményeit publikálni. Hiszem, hogy a szakmai és közéleti jelenlét felerősítheti azok érdeklődését az intézmény iránt, akik e szakterületben potenciális lehetőségeket látnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb ház kerítését lopták el

A jelek szerint a tolvajok egyre kevésbé válogatósak, ha nem jutnak be a házakba, elviszik a kerítést.
Tovább olvasom