Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Új tájházat avattak Kunadacson

A kiskunsági régiót és a térségben található gyógynövényeket bemutató tájház nyílt a Bács-Kiskun megyei Kunadacson.
A tájház első terme a kiskunsági régiót mutatja be képekkel és leírásokkal, a másodikban pedig a begyűjtött növények felhasználási módjait és a belőlük készült termékeket tekinthetik meg az érdeklődők - mondta el szerdán az MTI-nek Szántai József, az Európai Unió közel 36 ezer eurós támogatásával elkészült beruházás felelőse.

Az építkezés projektmenedzsere hangsúlyozta: a beruházást az önkormányzat is támogatta, mert fontosnak tartotta, hogy a helyi lakosok és a településre látogatók is minél többet tudjanak a tájjellegű értékekről, köztük a kiskunsági régióhoz szervesen hozzátartozó természetes növényi kincsekről, valamint azok hasznosítási lehetőségeiről.

A Central Europe program támogatásával, a Traditional and Wild projekt keretein belül felépült tájházban bemutatják a régi gyógynövénygyűjtési hagyományokat, valamint azt is, hogy napjainkban hogyan lehet felhasználni a természetvédelmi területeken gyűjthető növényeket. A Traditional and Wild projekt európai uniós támogatásból megvalósuló kezdeményezés, négy országban kilenc szakmai szervezet tevékenységét fogja össze.

A program célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a vadon élő gyógynövényekkel kapcsolatos információkat. A program végére a résztvevő szervezetek olyan szociális és gazdasági modellt dolgoznak ki, amelynek célja egyrészt a hagyományok megőrzése és továbbadása, valamint az is, hogy - megismertetve a vadon élő gyógynövények gyűjtési módját az alacsony foglalkoztatású területek lakóival - csökkenjen a munkanélküliség. A program vezetője a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. A közös munkában három további országban, Csehországban, Szlovéniában és Lengyelországban működő partnerszervezetek vesznek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három szegedi tolvaj szédítette az időseket Bács-Kiskunban

A most elfogott három szegedi nő időseket, illetve egyedül élőket keresett fel üzleti ajánlattal,… Tovább olvasom