Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Újabb milliárdok a szőlősgazdáknak

Újabb forrásokat csoportosít át a Vidékfejlesztési Minisztérium a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására.
Fazekas Sándor miniszter aláírta a szőlőültetvények szerkezetátalakításának- és átállításának szabályozásáról szóló rendeletmódosítást - tájékoztatta a delmagyar.hu-t a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.
A cél, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást a szőlőültetvények megújítására lehessen fordítani. A tárca így lehetővé teszi, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a keretkimerülés miatt elutasított egyéni terveket is elfogadhassa.

Az érintett gazdálkodóknak április 20-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy fenntartják ültetvény-korszerűsítési szándékukat. Újabb egyéni terv befogadására nincs lehetőség.
Az eredetileg tervezett 5,5 milliárd forint kevés volt arra, hogy minden támogatási igényt jóváhagyjon az MVH. Mintegy 700 kérelmező várja, hogy nemzeti forrásból felszabaduló pénzek átcsoportosításával megújíthassa szőlőültetvényeit a következő években. Az összes igényt nem fedezik teljesen az átcsoportosított összegek. Először a fiatal gazdálkodók egyéni terveit hagyják jóvá, ezután az eredetileg benyújtott egyéni tervek beérkezési sorrendje alapján döntenek. A szőlő- és bortermelők az újabb forrással összesen mintegy 12 milliárd forintos összeghez jutnak idén és jövőre ültetvényeik átalakítására.

Mint ismert, az Európai Unió 2015-től el akarja törölni a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne. Éppen ezért hazánk nem támogatja a szőlőtelepítés liberalizációját.

Olvasóink írták

 • 6. ammondo 2012. április 02. 10:00
  „4. roxper 2012.04.02. 08:27
  Jól látod. Sok évvel ezelőtt arra adtak támogatást,hogy a mezőgazdaságunkat szétverjék (szabolcsi alma, szarvasmarhákat a vágóhídra, szőlőültetvények, bizony-bizony). Következtek az Állami Gazdaságok,húsfeldolgozók, élelmiszer előállítók.....stb...
  A továbbiakban Orbániáda Királyságának prominens személyei, mint ahogyan a földek haszonbérbe adása már megkezdődött Molnáréknál, ezen tevékenységek saját tulajdonban történő újraindítására ismét vissza nem térítendő állami támogatást fognak kapni,lévén az élelmiszer előbb-utóbb hamarosan FEGYVER!! lesz.”
 • 5. papika56 2012. április 02. 09:59
  „Milyen jóól tudják az elöttem szólók is !
  Ez a támogatás csak igen kevés gazdának jár !
  ov né--Szárhegy-Dűlő,Sárazsadány, Tokajhegyalja KFT. 2001 kapott visszanem térítendő, szőlő telepítésre ! támogatást :
  41 475 000,- ft , majd még 2 x ismét : 64,5 milliót !
  Felcsút 1998-2002. vett 54 hektár földet, 1 aranykorona: 8000.-ért --ami egyébbként 16 000.-felett volt. szintén állami pénzből --saját magának. !!
  Majd : 2000.dec.11.én Felcsút -állami támogatás--belvízelvezetésre--visszanem térítendő --2,7 milliárd !!ov törvényt módosít !!!

  Környezet és Vízg. Min. 30. helyre sorolta e-beruházást, de ov törvényt módosít--árkerül a Belügymin. ba ahol Sintér S..az 1. helyre sorolja--és a keret 90 % át --ovné kapja !! záportározó címen : 1,130 milliárd Ft !!!!
  Az I. orbán kormány alatt hány milliárd ft --állami pénzt kapott az orbán család ?!!!!!”
 • 4. roxper 2012. április 02. 08:27
  „Előre leírom a nyerteseket:

  tokaj kereskedőház (orbánc família)
  teleki pincészet, villány (csányi bácsi)

  No még egy kis apró jut pár havernak is...”
 • 3. joy 2012. április 02. 07:51
  „Kell a pénz az orbáni bírtokra, 10 évvel ezelőtt csak egy nyiszledt aztfaltutat tudott hozzá gründolni a közpénzből.
  :o(”
 • 2. Együgyű 2012. április 02. 07:47
  „,,Újabb milliárdok a szőlősgazdáknak
  Vidékfejlesztési Minisztérium a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása során ....."

  II. Orbán királyunk és családjának is lesznek átcsoportosítva újabb források. A Fidesz-KDMP atyai, vallásos pártja magát és klientúráját is támogatja a vissza nem térítendő támogatásokkal? Így lehet biztosan és eredményesen gazdagodni? Eddig a 22 év során egyes időszakokban nem azért adott az állam pénzt egyes tulajdonosoknak, gazdáknak, hogy a szőlőtőkéiket kivágják? Egyszer ezért máskor azért kapnak vissza nem térítendő állami támogatást egyesek? Így lesz 1 Milla új munkahely létesítve? Én, ha hatalmon lennék, egyből intézkednék, hogy el kell törölni a Magyar állam által adott vissza nem térítendő támogatásokat. Csak az eredményes és értelmes munkákat engedném, hogy támogassuk a mindenkori kamat szinten úgy, hogy annak visszafizetését a
  vagyonukkal kellene, garantálni az igénybevevőknek. Evvel is ösztönözném az igénybevevőket arra is, hogy eredményesek és az államnak hasznosak legyenek, ne csak élősködök, valamint ne a mindenkori politikai szeleket használják ki. A mezőgazdaságban bevezetném törvényileg a kötelező mezőgazdasági biztosítást is ne csak a nyereség számítson a tulajoknak. Vélelmezem a sírásrívás így megszűnne a mezőgazdaság terén és a felelősség vállalást is bevezetném nem csak az egyes időjárási tényezők utáni panaszkodást engedném.
  OFF.”
 • 1. Egyolvasó 2012. április 02. 06:37
  „Valamelyik havernak hiánya támadt???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva szélvihar közeleg

Hétfőn tovább erősödik a hétvégére is jellemző viharos erejű szél, de ezzel együtt enyhül a hőmérséklet.
Tovább olvasom