Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Újratárgyalják a korrupcióval vádolt tompai határrendészek ügyét

A vád szerint útlevélkezelőként a tompai határátkelőn 5-10 euró "kávépénzt" fogadtak el az utazóktól. A Szegedi Ítélőtábla megalapozottság miatt hatályon kívül helyezte a törvényszék elsőfokú, a rendőröket elmarasztaló döntését.
Újra kell tárgyalnia a Kecskeméti Törvényszéknek azoknak a korrupcióval vádolt tompai határrendészeknek az ügyét, akik az ügyészség szerint útlevélkezelőként a tompai határátkelőn 5-10 euró "kávépénzt" fogadtak el az utazóktól. A Szegedi Ítélőtábla szerdán megalapozottság miatt hatályon kívül helyezte a törvényszék elsőfokú, a rendőröket elmarasztaló döntését.

A vádlottak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartoztak. A nyolc, a tompai közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendész a vád szerint 2009 decemberétől a Szerbiából érkező gépjárművekben utazóktól a beléptetés során - a tanúk által "kávépénzként" emlegetett - 5-10 eurós bankjegyeket kértek, illetve fogadtak el.

Az ügyészség szerint az így szerzett pénzt a vádlottak a helyettes ügyeletesnek adták át, aki a bankjegyeket cigarettás dobozba gyűjtötte, majd lezárva elrejtette, illetve megszervezte annak kijuttatását az épületből. Az összegyűjtött dobozokat együtt bontották föl valamelyik vádlott lakásán, s a pénzt egyenlő arányban elosztották. Az utolsó pénzosztás előtt a határrendészek 106 kis címletű bankjegyet, összesen 1665 eurót gyűjtöttek össze, ezt az egyik vádlott lakásán tartott házkutatás során meg is találták a nyomozók.

Az eset 2010. június 27-ei felderítése után három vádlott szolgálati jogviszonya megszűnt, öt határrendészt felfüggesztettek állásából, ellenük fegyelmi eljárás indult.

A vádlottakat elmarasztaló elsőfokú ítélet két vádlott részletes beismerő vallomásán alapult. Őket jogerősen egy év tíz hónap, illetve másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék. A történteket tagadó hat vádlottat – akik az utolsó szó jogán is hangsúlyozták ártatlanságukat - társtettesként, hivatalos személy által, folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt első fokon két, illetve három év börtönnel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék.

E döntést a Szegedi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a törvényszéket.

A végzés indoklása során Gyurisné Komlóssy Éva hangsúlyozta, a korrupciós bűncselekmények felderítése rendkívül nehéz, a kecskeméti bíróság azonban azokat a tényeket sem tárta föl, amelyekre lehetőség lett volna. A Kecskeméti Törvényszék új eljárásban eljáró másik tanácsának be kell szereznie a többi között a vádlottak szolgálati beosztását, amelyből kiderülhet, elkövethették-e a vádban leírt bűncselekményeket. A bíróságnak azt is meg kell kísérelnie kiderítenie, mennyi "kávépénzt" gyűjthettek össze a vádlottak.

Olvasóink írták

 • 2. lukrecia 2013. január 09. 20:18
  „kavepenz nincs is , csak pulykapenz. Miota rendorok dolgoznak arra is , elkepzelhetetlen . :)”
 • 1. Qllancs 2013. január 09. 12:58
  „Nagy hír !
  Nem csak tompán ..mindenütt ez van !! és nem csak aprópénzről beszélünk ! havi sok százezer ft / hó/fő !
  a haverom már ideges ha hó-20.a körül nincs meg a félmilla.
  Minden határon szét kéne nézni az ellenőröknek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektromos magyar Mercedest láttak

Megvenni sajnos még nem lehet, csak tesztüzemben kapta le egy lesifotós. Tovább olvasom