Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Újsolt: itt még kocsmát sem éri meg üzemeltetni

Újsolt – Bács-Kiskun megye legkisebb települése: mindössze 6 utca, amelyben 153 ember éli hétköznapinak semmiképp sem nevezhető mindennapjait a világtól szinte teljesen elzártan a huszonegyedik században.
Újsolt. Fogad minket a 6 utcás település határában álló tábla, amely alig látszik ki az ember nagyságúra nőtt gaz közül. Megérkeztünk. Alig egy órát utaztunk kocsival Kecskemétről nyugati irányba, és mintha étizedeket ugrottunk volna vissza az időben.

Eltévedni nem lehet, kevés hozzá az utcák száma, ha mégis megtörténne velünk az elképzelhetetlen, bajban lennénk, nem tudnánk kitől útbaigazítást kérni: délelőtt 11 óra, és egy lélek sincs az utcán. Órákat kell várni az első lomha traktorra, amely végigdöcög a húszéves aszfalton. Csak a port húzza maga után, no, meg a gazda szúrós tekintetét: kétségtelen, idegenek vagyunk a csöpp településen.

Újsolt - Élet Bács-Kiskun megye legkisebb településén - KÉPGALÉRIA

Akár a jég hátán is

Nincs kocsma, se templom, se iskola, se posta, se bolt, sem orvosi rendelő. – Gyerek sincs, csak a mieink – mondja a háromgyermekes családanya, Galauder Beáta. Mint később a Polgármesteri Hivatalban megtudjuk, a legfrissebb adatok szerint a településen mindössze 153-an élnek. Mivel nincs pénz a számítógépes rendszerre, a népesség-nyilvántartás még kartonos. Az összes anyakönyvi kivonat egyetlen, fél kézzel felemelhető ládikában elfér. A lakosság kritikusan elöregedett: a 69 év felettiek aránya meghaladja a 40 százalékot, míg a 18 év alattiak alig 10 százalékát teszik ki az itt élőknek. Nem csoda, hogy az utcák kihaltak. Olyannyira nincs élet a településen, hogy pár évvel ezelőtt a kocsma is bezárt, nem érte meg üzemeltetni. – A közeli erdőbe járunk inni, otthonról hozzuk az alkoholt, és telefonról nyomatjuk a zenét – tudjuk meg Bodor Janice-tól, a fiatal lány azt is elárulja, napközben biciklizéssel töltik az időt.

Újsolt - Bács-Kiskun megye legkisebb települése from Delmagyar.hu - Kecskemét on Vimeo.


Hétköznapokon dél felé azonban felélénkül a lakosság: érkezik a mobilbolt. A teherautóról kenyeret, különböző péksüteményeket és egy-két tejterméket vásárolhatnak azok, akiket kiszólít az utcára a kocsiból szóló tülkölés. – A mélyhűtőm nem hússal, hanem kenyérrel van megpakolva. A hús még ott kapirgál az udvaron – mutat hanyagul a tyúkokra Jutka néni. – Így friss marad, és még tojást is tojik, amiből rántottát lehet készíteni. De ha a kenyeret nem fagyasztom le, megszárad – folytatja az asszony.

Újsolton nemcsak a bolt jön házhoz, hanem a posta is: aki levelet, esetleg csomagot szeretne feladni, az csak kiakaszt a kapujára egy kis táblát, és a postás bemegy a küldeményért. Kedden az orvos rendel, szerdán a kukás autó járja végig a házakat. A Polgármesteri Hivatalban nemcsak a lakosság hivatalos ügyeit intézik: – Az orvos által felírt recepteket én váltom ki a solti patikában. Másnap reggel hozom őket a betegeknek – árulja el Dani Attiláné, a település anyakönyvvezetője.

Újsolt - Élet Bács-Kiskun megye legkisebb településén - KÉPGALÉRIA

A remény újsolti rabjai: a világból vagy a világba menekülnek

A legtöbb fiatal, amint lehetősége adódik rá, elvándorol, mert nincs munkalehetőség. Minden második házon, ott az eladó felirat. A munkakorú népesség 80 százaléka bérpótlékból különböző segélyekből él. – Tavaly a nyolcórás közmunkáért vérre menő csatározások folytak az emberek között – meséli Sallai Katalin, aki jelenleg munkanélküli.

A polgármester, Pintér Sándor János 1961-ben Újsolton látta meg a napvilágot, mert a mentő nem ért ki időben vajúdó édesanyjához. Azóta is ritkán látogatja meg a gólya a települést, mi is csak az üres fészkét találtuk. Hiába kérdezősködtünk, alig találtunk olyat, aki a településen született volna, a legtöbben Budapestről költöztek Bács-Kiskun megye legkisebb településére. És, hogy mi vonzza ide a pestieket? A Galauder család azt mondja, az olcsó ingatlanárak és a nyugalom.

Olvasóink írták

 • 7. Együgyű 2011. augusztus 09. 18:31
  „Újsolt: itt még kocsmát sem éri meg üzemeltetni.
  Ez egy új módszer az alkoholizmus felszámolásának kísérletére!
  (Kísérleti munka anyag)

  Már örülők is.”
 • 6. dmonlájn 2011. augusztus 09. 15:57
  „De az üdvözlő táblán még 250-es szám szerepel....”
 • 5. radic 2011. augusztus 09. 14:44
  „"A munkakorú népesség 80 százaléka bérpótlékból különböző segélyekből él."

  Én csak azt szeretném tudni, hogy akkor itt miként nem putrisodott el a falu nagy része, mint kirekesztettéknél? Hogyan lehet az, hogy a magas munkanélküliség ellenére mégis rendezett a falu?”
 • 4. IncontinentiaButtocks 2011. augusztus 09. 12:58
  „"A közeli erdőbe járunk inni, otthonról hozzuk az alkoholt, és telefonról nyomatjuk a zenét"

  Átlagos magyar település, nem lepődök meg.”
 • 3. ferdzso 2011. augusztus 09. 10:03
  „"Hétköznapinak, semmiképp sem nevezhető" ...???... Tudomásom szerint, vannak hétköznapok, ezen kívül; munkaszüneti, szabad,és ünnepnapok. (Mind jobban tetszik.) Ez esetben, kissé "faramuci" a megfogalmazás, aminek megírása után, -gondolom-,"elégedetten"dőlt hátra az írója, pedig "átgondolhatta" volna, közreadás előtt!”
 • 2. Beroesz 2011. augusztus 09. 08:34
  „"Mintha évtizedeket ugrottunk volna vissza az időben."

  Ezen mondat alapján azt lehetne gondolni, hogy mindenkinek van munkája és megélhetése, nincsenek randa óriásplakátok és összefirkált falak, ellenben vannak nem túl szép, de mégis csak az otthont jelentő új építésű kockaházak. Reggelente teherautókon viszik a mezőgazdasági terményeket szomszédos állomásra, a 7 órási buszra pedig melóba igyekvők tucatjai állnak. Emlékeim szerint így nézett ki egy falu a ´80-as években.

  A Újsolthoz hasonló településeket már az 1970-es években "zombifalvaknak" (középtávon teljesen elnéptelenedő település) tekintették a hozzáértők. Bár az eredeti számítások szerint már nagy részüknek ki kellett volna halnia, az aprófalvak azonban az elmúlt 40 évben nem nagyon akartak eltűnni a térképről. Ennek magyarázata az, hogy nem látványosan de folyamatosan "apró egzisztenciák" tömege áramlik ezen településekre. A megszorult városi szegények, nyugdíjasok, sokgyerekesek, lakáshitelesek választottak maguknak új, többségüknek zsákutcát jelentő otthont.

  Újsolt még 40 év múlva is meglesz.”
 • 1. KamuNeni 2011. augusztus 09. 08:23
  „Osztan mennyi egy haz ottan?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajtogasd meg lufiból a kedvenc állatodat!

A Kecskeméti Vadaskertben a delmagyar.hu családi napján augusztus 13-án minden gyerek meghajtogathatja kedvenc állatát lufiból, amelyet ingyen haza is vihet. Tovább olvasom