Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Uzsora bűncselekmény miatt eljárás a magyar bankok ellen

Februárra tűzte ki a Kiskunhalasi Városi Bíróság az első tárgyalási napot a kiskunhalasi asszony feljelentését követően, melyet sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora bűncselekmény miatt indítottak el.
Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora bűncselekmény miatt egy kiskunmajsai nyugdíjas asszony feljelentést tett a legfőbb ügyészségen, amely megalapozottnak találta feljelentését, és nyomozást folytat - írja a halasmedia.hu.

Nincs kizárva, hogy az ügyészség maga is eljárást indít. Egyidejűleg az asszony keresetet nyújtott be a kiskunhalasi bíróságon, amely februárra kitűzte az első tárgyalást – adta hírül a Magyar Szociális Fórum a sértett majsai asszony közlése alapján.
Horváth Ferencné bírósághoz benyújtott keresetében többek között azt kifogásolja, hogy az "ismeretlen tettes" (bank) nem vette figyelembe a kölcsönös együttműködés elvét, jogsértő módon megemelte a hitelét anélkül, hogy pontos elszámolást adott volna róla, nem biztosította az átláthatóságot a valós tőkéről, kamatról, árfolyamkülönbségről, és túlszámlázott.

Míg a hitelezettől korrekt magatartást követelt meg, maga inkorrekt magatartást tanúsított vele szemben - áll az asszony bírósághoz benyújtott keresetlevelében. A büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedetnek tartja az adós a hivatalos tájékoztatás eltitkolását az árfolyamkülönbségekről és külön tételekkel történt megterheléséről. Saját anyagi helyzetére utalva leszögezte: Minden embernek joga van a méltó megélhetéshez! "Éveken keresztül megloptak bennünket, becsaptak és sokakat öngyilkosságba kergettek" – olvasható a keresetlevelében.

Horváth Ferencné arra kérte a bíróságot, hogy semmisítse meg a bankkal kötött szerződését, állítsa vissza az eredeti állapotot, és fennmaradó tartozását olyan havi részletben törleszthesse, amely mellett meg is tud élni.
"Tisztában vagyok azzal, hogy a hitelt vissza kell fizetnem, és nem is bújok ki ez alól, de tisztességes elszámolás mellett. Amíg velem a bank jogszerűen és tisztességesen nem számol el, addig folytatom az eljárást" - írta az levelében az asszony.

Közérdekű keresetlevelében arra is kéri a kiskunhalasi bíróságot, hogy a Magyar Állam kötelezze a devizahitelező bankokat, visszamenőleg dolgozzák át az összes hitelszerződést a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a meglévő hitelszerződésekben pedig a THM-en felül a hitelt felvevőre hárított összeget írják jóvá az adós számláján késedelmi és büntető kamattal együtt. Ezen kívül a bank költségén állítsák vissza az eredeti állapotot azoknál az ingatlanoknál, amelyeket még nem értékesítettek. Tekintettel anyagi helyzetére a felperes mentesült a perköltség alól.

Olvasóink írták

 • 14. matte 2013. november 15. 14:05
  „ÉS ÉN MIT SZÓLJAK?

  MERT CSAK SZERÉNYEN ÉLTEM, ÉS MINDIG ADDIG NYÚJTÓZKODTAM, AMEDDIG A TAKARÓM ÉRT, ÉS MOST én is SZÍVÓK, ugye?
  Mert nekünk akkor járna pénz, hogy egyenlőség legyen, jóban, rosszban!

  Más! Ennek köszönhetem, hogy most szeretnék, jól megfontoltan hitelt, de a bankok 100%-os biztosítás fedezet mellett nem adnak, de nem baj most már(rohadjanak meg)majd ahogy eddig is,ezután is megoldom, legfeljebb várok 10-évet, és nem kell 30-évig nyögni? az uzsorakamatos pénzüket, a mai 4% bankbetétek mellett, mert mi az ha nem uzsorások, ezen kamatok figyelembe vétele során.
  Miért mindig a tudatos, felelősséggel bíró ebereken hajtják be a munkanélküli hasznukat, és ráadásul olyan büntetéssel sújtanak, hogy olyan követelményeket állítanak fel, hogy 1000% biztonságba legyenek!!!!!!!JAAAA, ÉS SOHA NEM VOLT MÉG KÖZÜZEMI HÁTRALÉKOM SE, AZOKKAL ELLENTÉTBEN, AKIK JÓVAL JOBB JÖVEDELEMMEL RENDELKEZNEK, MERT MINDIG ELSŐ VOLT NÁLAM A FIZETÉS, ÉS INKÁBB KOPLALTAM, IGAZ MÁR AZ EVÉSRŐL IS LESZOKTAM, LASSAN, MERT NINCS ÉTVÁGYAM.”
 • 13. info 2012. február 07. 08:10
  „9. booo 2012.02.01. 19:29 -nana ekkora békát te sem nyeltél volna be...az igazság az, hogy ha icipicit lankad a figyelmed bármit is aláírsz! mert nem korrekt ám a tájékoztatás.szokták mondani, hogy jaaa igen, csak akkor egy kicsit kell többet fizetni.Kicsit! -de nem ennyit.Senki sem nyerészkedési szándékból veszi fel a hitelt.Amikor a THM 40% felett van mi ha nem uzsora? és csak emelik emelik.....”
 • 12. Arnika 2012. február 05. 21:06
  „"a hivatalos tájékoztatás eltitkolását az árfolyamkülönbségekről"
  Minden bankban a kölcsön felvételnél külön lapon kellett ezt a tájékoztatást aláírni, így ez nem igaz.
  Nem kellett volna felvenni a devizahitelt.
  Én is vettem fel, de elolvastam a hitelszerződést és tudomásul vettem. Ezért nem is perelek.”
 • 11. bambinaXX 2012. február 04. 20:40
  „6! "kamat + árfolyam változás kockázata (lehet nyerni is)+ kamatváltozás"
  NYERNIIIII?? Neviccelj! amikor csökkent a törlesztőnk az árfolyam erősödése miatt a törlesztőrészlet akkor sem csökkent, mert: "nőtt az országkockázat".. Ne légy naiv. Úgy van kitalálva, hogy nem nyerhetsz.
  9! Hidd el, senki nem "röhögött" volna. Nem tudom mi bajod, de hatalmas sértettség van benned..”
 • 10. deszkás 2012. február 03. 12:29
  „BOOO! Még. Várd ki a végét. Ezt mondják a Fideszesek is nem?”
 • 9. booo 2012. február 01. 19:29
  „És ha bejött volna a deviza hitelesek "spekulációja", rajtunk forint hiteleseken röhögtek volna!
  A másik hogy aláírtak egy szerződést aminek a kockázatvállalásában benne volt, ha a frank erősödik akkor az mivel jár. Nos, a frank erősödött, lehet fizetni! Miért nem forintban vették fel a hitelt? Jah, ezzel senki sem akart spekulálni, kényszerítették őket? Igy utólag már minden állítható. Sajnálom a deviza hiteleseket, de nem volt kötelező beleugrani. Én forintban adósodtam el, forintban kapom a fizetésem. Jobban is jártam. Ennyi.”
 • 8. deszkás 2012. február 01. 13:23
  „Ez bukta lesz,sajnos. Nincs ebben az országban hajlandóság rá. Az egyik vigyorog a másikon aki meg megtehetné vagy nem meri vagy nem érintett. Esetleg mindkettő.”
 • 7. ammondo 2012. február 01. 07:09
  „Délelőtt tárgyalás,ebéd után ítélethirdetés. Gyorsan-gyorsan,míg van bíró.”
 • 6. szunyi 2012. január 31. 11:51
  „5. igazságkereső

  És akkor visszamenölegesen az akkor érvényes forintkamatot fogják felszámolni?
  Mert akkor hatalmas bukás lesz a devizába tartozóknak.
  Tudod egy devizás hitel kockázata
  kamat + árfolyam változás kockázata (lehet nyerni is)+ kamatváltozás
  forint hitel esetén pedig
  kamat + kamatváltozás
  Ft-ba a kamat jóval több mint devziába (MNB), mert nagyobb az infláció, gyengébb a gazdaság.
  A legjobb megoldás pedig a jó,kiszámítható gazdaság politika, csökkenő államadósság, csökkenő munkanélküliség és ez magával hozza a Ft erösödését.”
 • 5. igazságkereső 2012. január 31. 09:36
  „Ha a T.Bíróság és őt megelőző ügyészség valóban segíteni kíván 1,7 millió devizahitelesen, kiket rendesen megvezettek a magyarországi bankok, akkor a Ptk. 209.§. alapján már ítéletet is hozhatott volna, azaz valamennyi "svájci frank alapú"-nak elnevezett -ezek valójában forinthitelek voltak!- bankhitelszerződést annullálhatott volna és új szerződéskötésre kötelezhette volna a magyarországi bankokat! Azonban a reményt nem szabad feladni, még eljöhet az az idő, amikor a "devizahitelesek" fellélegezhetnek és nem kell attól rettegniük,hogy a bank elviszi a fejük fölül a lakást, a házat!Nem egyenként kellene ez ügyben az ügyfeleknek pert indíttatniuk,hanem az ügyészség hivatalból a Magyar Bankszövetség bevonásával kiterjesztve minden, a bankoknál élő szerződésekre kimondani a semmisséget! Nem olyan bonyolult ez a kérdés,mint amilyennek láttatják,csak a bankok úgy tesznek, miközben nincsenek veszteségeik, ahogy ezt ők állítják,csupán nyereségük csökkent az általuk tisztességtelenül alkalmazott INDEXÁLÁSI TRÜKK miatt!”
 • 4. krol 2012. január 30. 22:50
  „Ketteske! Ha unalmas a téma, miért olvasod? Kullancs! Azért nem fogott össze, mert a magyar törvények jelenleg erre nem adnak lehetőséget, vagyis nincs lehetőség pertársasággal keresetet indítani! és nyilvánvaló, hogy nem ő fogalmazta, nem is várható el senkitől, hogy ügyvédi segítség nélük tegye ezt! Nagyon nagyra becsülöm azokat, akik a nyilvánosságot vállalva és "ketteskék" megvetése közepette elindulnak egy ilyen nem könnyű úton!”
 • 3. Papamaci59 2012. január 30. 17:32
  „Ketteske! Tudod értelmezni a szöveget?
  "Tisztában vagyok azzal, hogy a hitelt vissza kell fizetnem, és nem is bújok ki ez alól, de tisztességes elszámolás mellett."
  A cikk nem arról szól, hogy nem kell hitelt felvenni, hanem ha felvetted, ne legyél kiszolgáltatva.”
 • 2. racionalitás? 2012. január 30. 16:53
  „viktátotros hátszéllel könnyű...amúgy már unalmas a téma...hiteltfelvenninemkötelező!!!!!!!!!”
 • 1. Qllancs 2012. január 30. 16:00
  „Most adta be --és már tárgyalják ??? mikor más ügyek évekig--tízévig se kerül bíró elé ??
  nyugdíjjas nő, így megfogalmazta a per tárgyát ????
  Miért nem fogott össze a többi hitelessel 1,2 millióan vannak --és együtt hatékonyabb lenne !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideg van, lopják a fát

250 ezer forintos kára keletkezett egy erdőtulajdonosnak Kecel közelében a hétvégén. Tovább olvasom