Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Uzsorabűncselekmények miatt feljelentették a magyar bankokat!

Kiskunhalas - Csalás, jogtalan haszonszerzés és sok százezer magyar devizahiteles sérelmére elkövetett uzsora-bűncselekmény miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a kiskunhalasi bíróságon egy nyugdíjas asszony.
Szakemberek szerint a beadvány példaértékű, és sok ezer károsult járhat el hasonlóképpen. A döntés azonban nem csak a bíróságokon múlhat, hanem a bankok és a kormány megállapodásán.

A Magyar Szociális Fórum áttörésnek tekinti a nyugdíjas asszony kezdeményezését. „Azt akarja elérni, hogy a bíróság semmissé nyilvánítsa a szerződésüket, és részletben törleszthessék a megállapított jutányos összeget. A pert kiírták februárra. Egyidejűleg feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen is, amely akceptálta a feljelentést, mert megalapozottnak találta. Nincs kizárva, hogy maga az ügyészség is eljárást indít az ügyben" – hívta fel rá a figyelmet Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint a többi devizahiteles is élhet ezzel a lehetőséggel. Az azonban kétséges, hogy a bankok és a kormány átértékeli-e a korábbi álláspontját.

Barabás Gyula a Széchenyi Hitelszövetség elnöke az ECHO Tv híradójának elmondta: ezek az ügyek el fognak szaporodni a következő időszakban, és azt gondolom, ha itt százával, vagy ezrével fognak az adósok a bíróságon jogorvoslatot keresni, akkor ez elgondolkodtató kell, hogy legyen a pénzintézeteknek, de hovatovább, az államnak is.

Czirmes György ügyvéd maga is több devizakárosult ügyét képviseli a bíróságon. Közlése szerint az esetükben konkrét tanúbizonyítékuk van pénzintézeti tisztviselőtől - aki nyilatkozta a bíróság előtt - , hogy a pénzintézetek tudták: amikor a szerződést megkötik, az adósok hátrányára fog például a svájci frank jelentősen változni.

Pénteken hasonló esetben első fokon pert nyert egy gyulai devizahiteles az egyik magyar pénzintézet ellen.

Olvasóink írták

 • 4. mivaan? 2012. január 25. 08:49
  „most magyar bankokat, vagy magyarországi bankokat? nem mind1..
  Egyébként reméljük pozitív folyománya lesz az ügyfelekre nézve!”
 • 3. igazságkereső 2012. január 25. 08:33
  „Pedig itt lenne az ideje annak, hogy Magyarországon az ügyészségek, a bíróságok a magyarországi bankokkal szemben hivatalból indítsanak eljárást és kötelezzenek minden magyarországi bankot arra, hogy tartsák tiszteletben a Ptk. 209.§-át, továbbá a hatályos Hpt.213.§ /1./bek. b,c,d pontjában foglaltakat. Azt is meg kell követelni tőlük a jog erejénél fogva, hogy a 18/1999./II.5./ sz. Kor.rendeletet maradéktalanul tartsák be! Az ügyfél, a magánember a magyarországi banki gátlástalanságokkal szemben teljesen kiszolgáltatott, a magyar ügyészségek és bíróságok tudnának a jog erejénél fogva eljárni minden magyarországi bankkal szemben!”
 • 2. fer981 2012. január 24. 09:52
  „széllel szemben nem lehet vizelni, de követ dobálni, már igen :”
 • 1. qrumpli 2012. január 23. 17:46
  „A bankárok meg véresre verik a röhögéstől a saját térdüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Császártöltési túlélője is van az etiópiai támadásnak

A feltételezett lázadók egymás után végezték ki az embereket. A három magyar túlélőnek sikerült… Tovább olvasom