Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Vádat emeltek a Juhar utcai iskola nevelői ellen

Kecskemét - Vádlott lett a kecskeméti intézmény igazgatójából és huszonhat kollégájából. Az ügyészség szerint megsértették a gyerekek személyi szabadságát, amikor bezárták őket.
Vádat emelt az ügyészség a kecskeméti Juhar utcai fogyatékosok intézetében korábban működtetett illegális gumiszoba miatt. A vádhatóság az intézet igazgatónőjét, valamint 26 volt és jelenleg is foglalkoztatott dolgozóját azzal vádolja, hogy az intézetbe járó szellemi fogyatékkal élő gyerekek személyi szabadságát megsértették, amikor egy-egy dühkitörést követően bezárták őket a szakszerűtlenül kialakított, engedély nélkül működtetett dühöngőbe.

Az ügy elsőrendű vádlottja az intézmény vezetője. Ellene az a vád, hogy az ő utasítására zárták be a gyerekeket. A vádlottak akár egytől hét évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak, mondta Németh Zsolt, a Kecskeméti Városi Ügyészség vezető ügyésze.

Az ép és fogyatékos gyerekkel gyerekekkel foglalkozó intézményben tavaly februárban robbant ki a botrány. Volt alkalmazottak és szülők fordultak a nyilvánossághoz. Elmondták, és fényképekkel próbálták bizonyítani, hogy létezett egy szakszerűtlenül kialakított dühöngő, amelyet rendszeresen használtak is.

Akkor az igazgató először azt állította, hogy nincs ilyen helyiség az otthonban, majd két nappal később a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat sajtótájékoztatóján a megyei vezetők elismerték a "gumiszoba" létezését. Azt mondták, három olyan eset volt, amikor bezártak ide fiatalokat, de - a volt dolgozók állításával ellentétben - soha nem hagyták őket magukra.

A nyomozás 2010. februárjában kezdődött. Szeptemberben gyanúsítottként hallgatták ki az intézmény igazgatóját, aki néhány nappal később sms-ben értesítette a médiát, hogy az eljárás ellen éhségsztrájkkal tiltakozik. Akkor azt írta, célja megvédeni azokat a gyermekeket, akik tanulni járnak az intézménybe, és azokat a kollégáit, akik nap mint nap kénytelenek a magatartási anomáliákat produkáló kamaszok, fiatal felnőttek atrocitásait elszenvedni. Úgy fogalmazott: "Próbáljon valaki megsimogatni egy vas- vagy akár faszékkel rátámadó, belátási képességgel semmilyen szinten nem bíró fiatal kamaszt."

Mivel sem a szakma, sem kollégái nem értettek egyet tetteivel, befejezte az éhségsztrájkot. Nem sokkal később - a 2010-es októberi megyegyűlésen - a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat úgy döntött, hogy fegyelmi eljárást indít ellene, és az akkor már folyamatban lévő büntetőeljárás bejezéséig felfüggesztik állásából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éden Hotel: A finisben Alízon és Lindán is sok múlik

A játék lassan a végéhez ér, így napról napra egyre közelebbinek érzik a 25 milliós főnyereményt az Éden Hotel lakói. Itt már mindenki taktikázik. Tovább olvasom