Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Vádat emeltek Kolompár Orbán és 5 társa ellen

Kecskemét - A Kecskeméti Városi Ügyészség vádat emelt Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és öt társa ellen, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítanak - közölte csütörtökön Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes.
A gyanúsítottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Az Európai Bizottság és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium illetékes hatósága, a munkaerőpiac szempontjából hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci belépésének, vagy visszailleszkedésének segítéséhez pályázatot írt ki.

A kiírásra a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet - ennek elnöke Kolompár Orbán -, és még két szervezet, valamint a Kolompár Orbán által képviselt Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. nyújtott be pályázatot.

A támogatási szerződést 2006. február 14-én aláírták. A szerződésben a minisztérium vállalta, hogy a megyében élő roma kisebbség társadalmi integrációjának, a gazdasági életben és a munkaerőpiacon való részvételük esélyegyenlőségének biztosításához 255 millió forint vissza nem térítendő támogatást folyósít. Ennek az összegnek a 75 százalékát az Európai Szociális Alap, 25 százalékát a hazai költségvetés biztosította.

A szerződő felek részére, az aláírással egy időben kiutaltak 63,75 millió forintot.

A vádirat szerint a szervezetek ezután úgynevezett előrehaladási jelentést nyújtottak be, és további 81,75 millió forintot vettek fel. Ezután a szervezetek további 76,5 millió forint támogatási összeg kiutalását kérték, melyet azonban az ellenőrző szervezet nem teljesített, és átfogó szabálytalansági vizsgálatot kezdeményezett.

A felvett 145,5 millió forint támogatási összeg elszámolásához benyújtott, bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg, így a benyújtott bizonylatok sem valósak.

A vizsgálatot a Vám és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala folytatta le. A vámnyomozók, az ügyészség felügyelete mellett egy éve folytattak nyomozást az ügyben. A per a Kecskeméti Városi Bíróság által kitűzött időpontban kezdődik.

Egy másik ügyben a Kecskeméti Városi Ügyészség 2008 decemberében jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emelt vádat Kolompár Orbán és társai ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolt - egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból - 7,2 millió forintot.

Ebben az ügyben a tárgyalás is kitűzték már, de az európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és három társa ellen indított büntetőpert, mert a gyanúsítottak közül ketten - köztük Kolompár Orbán - regisztrált jelöltként szerepeltek egy párt listáján a június 7-ei EP-választáson, ezért mentelmi joguk volt. Ez a per várhatóan októberben megkezdődik.

Olvasóink írták

 • 2. dodó 2009. október 08. 20:46
  „Rómeó!
  Tökéletesen igazad van! Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, (érzékeltetve az ügyészség mérhetetlen rasszizmusból fakadó rosszindulatát) hogy azt a pénzt a cigányok kapták! (TŐLÜNK!!!)
  Na már most: Ki meri azt állítani, hogy kálámpár és a csáládkája NEM CIGÁNY!?
  Ez már nem RASSZIZMUS! EZ MÁR EGY ÚJ CIGÁNY HOLOKAMU!!!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. október 08. 18:43
  „Bízom benne, hogy a szemét mocskos rasszista bíróságot elítélik és kártérítésre kötelezik. Mert nem képesek megérteni azt, amit az ájrópéer nagy reformer sokszor hangoztatott: ez a kultúrájuk része. Ha nem képes valaki ezt megérteni, az kirekesztő, rasszista, senki. Ezt becsülni, tisztelni és támogatni kell.
  Csak nehogy úgy csökkenjen a segély, mint a dolgozó és adófizető emberek fizetése, a nyugdíjak, egyebek. Csak erre fussa az adóforintokból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futballklub beindítására 770 millió forintot csaltak ki

Különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt őrizetbe vettek három férfit, akik jótékonysági… Tovább olvasom