Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Választható kurzus a színházlátogatás

Kecskemét - Két új kezdeményezés indult útjára a napokban a Katona József Színházban. Mostantól a kecskeméti főiskolások számára választható kurzus a színházlátogatás, Bács-Kiskun megye pedagógusai pedig kulcsot kaphatnak ahhoz, hogyan neveljék tanítványaikat értő nézővé.
A magyar felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést jelentett be a Katona József Színház és a Kecskeméti Főiskola közös, budapesti sajtótájékoztatóján. A hírös városban tanuló hallgatók mostantól szabadon választható tantárgyként felvehetik a színházlátogatás kurzust.
Arról, hogy miért indították útjára a kezdeményezést, Cseke Péter, a teátrum direktora beszélt. - A nyár elején készült egy országos felmérés, melyben az ifjúság szabadidős elfoglaltságait vizsgálták. Szomorúan tapasztaltam, hogy egy fiatal sem mondta azt, hogy színházba jár. Ez az eredmény motivált bennünket arra, hogy elkezdjünk gondolkodni azon, hogy mit lehetne tenni, hogy a fiatalok életének részévé váljon a színház - mondta Cseke Péter.

Ötletük értő fülekre talált a főiskola vezetőségében, így idén ősszel egy szabadon választható kurzust hirdettek meg a hallgatóknak. Fehér Éva főiskolai tanársegédtől megtudtuk, a diákok mostantól kreditpontokat kaphatnak színházlátogatásért. A képzés során négy kötelező és egy szabadon választott előadást néznek meg a hallgatók.

A magyar felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést jelentett be a Katona József Színház és a Kecskeméti Főiskola közös, budapesti sajtótájékoztatóján.
A magyar felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést jelentett be a Katona József Színház és a Kecskeméti Főiskola közös, budapesti sajtótájékoztatóján.

A kurzust Réczei Tamás, a teátrum művészeti vezetője tartja. – Az órákon abban próbálok majd segíteni a hallgatóknak, hogy értő nézőkké váljanak, és élményt adjon számukra a színház. A kurzus alkalmat ad arra is, hogy beszéljünk a különféle színházi formákról, a konzervatív előadásoktól az újszerű megoldásokig – tette hozzá Réczei Tamás.
Danyi József a főiskola rektora hangsúlyozta, biztos a kezdeményezés sikerében. Úgy véli, a három kar közül legtöbben a tanítóképzőről jelentkeznek majd a kurzusra.

Steklács János, a tanítóképző kar dékánja kiemelte, egy főiskola értéke egyrészt abból áll, hogy milyen szakembereket képez, másrészt abból, hogy mennyire képes megfelelni a kor, illetve a környezet kihívásainak. - Ezen kívül van egy harmadik feladat, ami egy kicsit mintha elkopott volna az utóbbi időben, ez pedig az értelmiségivé nevelés - tette hozzá a dékán.
A kurzus résztvevőinek nem tankönyvet kell majd venniük az órára, hanem egy ifjúsági bérletet kell megvásárolniuk, melynek ára 2900 forint. Steklács János kiemelte, a főiskola megteremti a forrást arra, hogy anyagi okok miatt senki se maradjon le a képzésről.

A budapesti sajtótájékoztatón még egy fontos kezdeményezést jelentettek be. Útjára indul ugyanis a Mű érték vagy Műérték program, mely példanélküli a hazai színházi életben. - A pedagógus személye fontos motiváló tényező a színházba járás szempontjából is - emelte ki Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere. - A képzés során a megye hetven általános és középiskolai pedagógusa vehet részt ingyenesen a teátrum ifjúsági előadásainak főpróbáján. A kezdeményezés a Nemzeti Kulturális Alap és a Városi Támogatási Program segítségével jött létre – tájékoztatta a résztvevőket Mák Kornél.

A tanárok Réczei Tamással közösen elemzik majd az előadásokat. – Fontos, hogy a pedagógusok ne csak elhozzák a gyerekeket a színházba, hanem dolgozzák fel, értelmezzék utána az ott látott darabot. Éppen ezért a képzés során minden előadás után tartunk egy drámapedagógiai beszélgetést arról, hogyan lehet a darabot az ő diákjaik szemszögéből elemezni, a fiatalokhoz közelebb vinni – vázolta a képzés lényegét a művészeti vezető.

Cseke Péter elmondta, örömmel vennék, ha más város is folytatná az általuk elindított kezdeményezéseket. A céljuk ugyanis az volt, hogy a magot elhintsék, mely által a fiatalok színházlátogatókká, értő nézőkké és olvasókká válhatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecskeméti győzelem az újonc vendégeként

A Kecskemét vendégként győzte le a Tatát a Budapest Bank férfi kézilabdaliga pénteki mérkőzésén. Tovább olvasom